2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

MiG-29-es megemlékezés Kecskeméten

MiG-29-es megemlékezés Kecskeméten
Darabos Erika  |  2018. 07. 30., 16:27

Mint ahogy azt már lapunkon is beharangoztuk, 2018. július 28-án, szombaton jubileumi MiG-29-es ünnepséget tartottak a Kecskeméti Repülőbázison: 25 éve érkeztek meg az első duplasvancúak Kecskemétre és 20 éve történt Rácz Zsolt posztumusz ezredes katasztrófája a 17-es oldalszámú MiG-29-essel.

A Magyar Légierő állományában 1993 és 2010 között hadrendben álló MiG-29 Fulcrum típus mind a mai napig nagy népszerűségnek örvend a pilóták, műszakiak és a civil repülésrajongók körében, így Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére, egy nagyobb összefogásnak köszönhetően rendezték meg a szombati megemlékezést a már említett évfordulók kapcsán. A MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, a MH. Légijármű Javítóüzem, a Puma Repülőszázad, a Dongó Repülés-Hagyományőrző Alapítvány, az 59. Szentgyörgyi Dezső Virtuális Repülőbázis, a JETfly és Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület jóvoltából megvalósuló rendezvényen közel 200 fő vett részt, a látogatók előzetes regisztráció után léphettek be a repülőtér területére.

A program 11 órától vette kezdetét, első körben a megjelenteken túl külön köszöntötték Bozóki János ezredest, az MH Légijármű Javítóüzem parancsnokát, Fekete Tamás ezredest, Mesterné Rácz Adriennt, Rácz Zsolt posztumusz ezredes testvérét, Frankó Endre nyugállományú főhadnagy urat, a legidősebb Puma pilótát, valamint Simon Róbert Sándort Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület elnökét. Sáfár Albert dandártábornok, az Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Haderőnem Főnöke külföldi útja miatt nem tudott jelen lenni, de köszöntőjét felolvasták a rendezvény elején. Előtte még meghallgathattuk az utolsó MiG-29-es repülés rövidített rádiólevelezését is.

Képgaléria megtekintése (32 db kép)

A program Takács Géza alezredes beszédével folytatódott: a MiG-29-es Dongó század utolsó parancsnoka repülőgép-vezető szempontból emlékezett a típusra, őt követte Horváth János nyá. ezredes, az egykori Repülő Műszaki Zászlóalj parancsnoka, aki repülőműszaki szempontból mesélt nekünk érdekes és izgalmas történeteket szeretett típusukról. A továbbiakban pár érdekes adat is elhangzott:

Az üzemeltetés 17 éve alatt a 28 db Nagyvas 29 282 leszállással, 18 167 óra 47 perc repülési időt teljesített. A 28 repülőgépből, sajnos hármat elveszítettünk: 2005. május 11-én Szabó „Topi” Zoltánnak kellett katapultálni a 02-es oldalszámú gépünkből. 10 évvel ezelőtt, 2008. április 17-én, Peszeki „Peszke” Zoltán kényszerült elhagyni a 15-ös oldalszámú repülőgép biztonságot nyújtó fülkéjét. Majdnem napra pontosan 20 évvel ezelőtt, 1998. július 23-án viszont megtörtént Rácz Zsolt posztumusz ezredes tragédiája a 17-es oldalszámú példánnyal. Rácz Zsoltra Siklósi Zoltán nyá. alezredes és testvére, Mesterné Rácz Adrienn emlékezett, melyek után meghallgattuk Rácz Zsolt kedvenc dalát is.

A rendezvény az emléktábla avatásával és koszorúk elhelyezésével folytatódott: az emléktáblát az első két leszálló MiG-29-esünk pilótái, Karmazsin Sándor nyá. ezredes, Helembai László nyá. ezredes, illetve a típussal utolsóként leszállt Zsámboki Tibor nyá. ezredes és Takács Géza alezredes, valamint Horváth János nyá. ezredes avatták fel. Koszorút helyezett el az emléktáblánál többek között a Dongó Repülés- Hagyományőrző Alapítvány is: Zsámboki Tibor nyá. ezredes, az Alapítvány elnöke, Koncsik István (a JETfly tulajdonosa) és Tóth Gábor nyá. alezredes – kurátorok voltak jelen.

Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület elnöke, Simon Róbert Sándor nyá. főtörzsőrmester zárta a beszédek sorát, köszöntője után a 11-es oldalszámú, díszfestett "Gracy" megtekintésével zárult a MiG-29-es ünnepség!

A jubileumra elkészült MiG-29-es póló megrendelhető a JETfly Webáruházban, környakú és galléros változatban!

Képgaléria megtekintése (32 db kép)

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 23., 12:42
Túl sok információ továbbra sem érhető el az Amerikai Légierő stratégiai csapásmérő flottáját megújító B-21 Raider típusról, de 2024. május 22-én új felvételeket publikáltak a tesztrepülését teljesítő bombázóról.
2024. 05. 17., 11:26
Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 29., 09:07
Az első képsorozat két, februári napon készült a honvédség 08-as oldalszámú H145M helikopteréről.
2024. 05. 24., 11:58
Minden ami repülés címmel szombaton kiállítás nyílik a Ballószögi Faluházban. A négynapos rendezvény fókuszában a 30 éves ballószögi repülőtér áll, és több egykori vadászrepülő pilóta is ellátogat a nagyszabású eseményre.
2024. 05. 23., 09:26
MiG és Szuhoj harci repülőket állított ki a kertjében egy kiskőrösi gyűjtő. A Dutra Fesztivál megnyitónapján Firkó János is bemutatta kedvenceit a közönségnek.
2024. 05. 22., 09:13
A második világháborút követő években az amerikai légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság legtöbb gépe még dugattyús motorral repült.

  Legfrissebbek most

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.