2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Világháborús vadászpilóta születésnapja a kecskeméti repülőbázison

JETfly  |  2014. 01. 27., 12:58

A legendás Puma század két legidősebb tagja, vitéz Szentiványi János nyugállományú alezredes és Frankó Endre főhadnagy látogattak el pénteken a kecskeméti repülőbázisra. A nyugállományú alezredes 94. születésnapjára ”kapta” a bázislátogatást, meglepetésként.

Mátyásföldön élt gyermekkorában, a repülőtér környékén. Már akkor elhatározta, hogy repülni fog. A budapesti piarista gimnáziumban 1938-ban érettségizett, majd jelentkezett repülőgép vezetőnek a légierő kötelékbe. Így indult legendás karrierje vitéz Szentiványi Jánosnak, aki január hatodikán töltötte be 94. életévét. Családja és barátai pedig olyan meglepetést szerveztek neki, amelyről sosem álmodott.

- Éjjel nappal repültünk fiatal korunkban. Minden évben összejött 550-580 repült óra, ami fantasztikus mennyiség volt akkoriban – idézte fel háborús emlékeit a pilóta, aki, amikor lehetősége van, repülőbe ül. - Harmincnégy típuson repültem, az akkori katonai repülőgépek mindegyikén. A kedvencem a Me-109-es volt, és a Me-110-es. Ezek voltak a pályám csúcspontjai.

A pénteki látogatás a csapatmúzeum megtekintésével indult. A régi és korábbi felszerelések nem voltak újdonságok a pilóta számára, a felismert géptípusok, makettek, ruhák mind-mind nosztalgikus emlékeket idéztek fel.

A háborúban vitézi kitüntetést kapott. - 1944. április 13-án Budapest fölött repültünk a bombatámadás idején, géppárban a parancsnokommal. Kísérletképpen vetettek be minket, Messerschmitt 210-essel, ami tulajdonképpen nem vadászrepülő, hanem egy romboló csatarepülő. A tizenkét gépből öt került vissza sértetlenül. Mi ketten tízszeres túlerővel néztünk szembe, és én még el is tudtam volna menekülni, de a parancsnokomat majdnem elkapták, úgyhogy mentem segíteni. Nem sikerült, őt is lelőtték, még le tudott szállni, de a gépből már nem jutott ki, mert felrobbant az üzemanyaga. Csak a gyürüje és a cigarettatárcája maradt meg. Engem még ki tudtak húzni az égő gépből, de öt perc múlva az is felrobbant – emlékezett vissza az eseményre.

A múzeumlátogatás után újabb izgalom következett: a pilóták ruházatát nézték meg, majd - születésnapi meglepetésként – fel is próbálták, sőt a végén egy sisak is a fejre került. Zakariás Zoltán főhadnagy, az egyik legfiatalabb pilóta végül „egy körre” invitálta az alezredest, aki lelkesen, a családtagok és barátok izgatott tekintetétől kísérve indult az indító zónába, ahol lehetősége nyílt egy gurulás erejéig  „kipróbálni” a JAS-39 Gripent.

És ezzel még mindig nem ért véget a meglepetések sora – hiszen a program végén persze a születésnapi torta sem maradhatott el.

A Magyar Légierő megalakulásának 75. évfordulója alkalmából,  a tavalyi repülőnapon, Hende Csaba honvédelmi miniszter "a honvédelemért kitüntető cím I. osztályát" adományozta Szentiványi János nyugállományú repülő alezredesnek valamint Frankó Endre rehabilitált repülő főhadnagynak, a legendás Puma vadászrepülő osztály egykori pilótáinak. 

Szöveg: Szausev Xénia

Fotó: Majerik Máté hdgy.

Galéria: Világháborús vadászpilóta születésnapja a kecskeméti repülőbázison

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024-07-19 10:30:07
Újabb repülőgépekre adott le megrendelést a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, amellyel cargo részlegének flottája jövőre 17 példányosra bővül. Az új Boeing 777F gépek csatlakozásával az Emirates SkyCargo 30 százalékkal növeli főfedélzeti rakománykapacitását, hosszú távú megoldást kínálva a keresletnövekedésre.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 26., 09:45
Június 26-án megjelent az Aranysas magazin 2024. augusztusi lapszáma!
2024. 07. 25., 11:03
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.