2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 395 Ft   : 365 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Éjszakai kiképzési repülés a kecskeméti bázison

JETfly  |  2005. 06. 02., 13:27

A kecskeméti repülőbázison ezen a héten éjszakai kiképzési repüléseket hajtanak végre MiG-29-es és L-39 típusokkal a kijelölt pilóták. A HM Kommunikációs Főigazgatóság és az MH. 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis vezetésének köszönhetően a JETfly riportere is részt vehetett az egyik kiképzési napon. Helyszíni képriport.

A folyamatosan fejlődő és szépülő kecskeméti bázison ezen a héten fordított életet élnek az ott szolgáló irányítók, müszakiak és természetesen a hajózók is, hiszen - az éves kiképzési tervnek megfelelően - éjszakai kiképzési repüléseket hajtanak végre. Délután öt óra felé megélénkül a zóna környéke, repülésre készítik elő az együléses harci Fulcrumokat és a kecses Albatroszokat. A mai napon 6 repülőgépnek adatik meg, hogy megkóstolja az éjszakai égboltot. Az indítási zónában egymás mellett sorakozik a négy terepszínü festésü L-39-es és mellettük a két nagyvas, a duplasvancú MiG-29-esek.

Bár a nap még magasan jár, az éjszaka még messze van, az Albatroszok háromgépes köteléke nekiiramodik a felszállópályának, hogy a start után megkezdjék programjuk gyakorlását az augusztusi repülőnapra.

A MiG-29-esek körül is serénykednek a müszakiak, gyakorló légiharc rakétákkal szerelik fel a gépeket, pilótáik ugyanis készülnek a jövő heti Dragon Nest hadgyakorlatra. Az R-27-es és R-73-as rakétaimitátorok fel- és leszerelése gyorsan halad a gyakorlott szakembereknek köszönhetően.

A dübörögve felszálló és szemünk elől villám sebesen eltünő vasmadarak után csak az enyhe kerozinszag és a szokatlan csend marad a levegőben. A müszakiaknak legalább van egy szusszanásnyi pihenőjük, amíg újra visszatérnek a gépek. Pár perc múlva be is köszön a háromgépes alkalmi Albatrosz kötelék, majd a szétválást követően iskolakörre állnak és szépen besorolnak leszálláshoz. Míg az Albák a gurulóutakon taxiznak, megérkeznek a Fulcrumok is. Újra benépesül a zóna, sorban állóhelyükre gurulnak a gépek. Jól begyakorolt mozdulatokkal folyik az oxigén és üzemanyag feltöltés, a kötelező ellenőrzések. Most Bagirán és a 18-as oldalszámú Fulcrumon a sor, a légibemutató szóló programot fogják együtt gyakorolni.

 

Erő és dinamizmus, füsüketítő hangorkán, harang és kobra, nagysebességü alacsony áthúzás, orsók és harcfordulók. Ha szavakkal akarjuk leírni a látványt akkor csupán ennyi, aki azonban látta már élőben bemutatót repülni Topit vagy Bagirát tudja, hogy ennél sokkal több. Pár percbe sürítve láthatjuk az évek, évtizedek alatt felgyülemlett tudást és gyakorlatot, ember és gép tökéletes összhangját, összeolvadását. A leszállás előtt még egy touch and go is belefér, aztán nyílik az ernyő és földet ér a vasmadár.

 

Időközben a nap lassan nyugovóra tér, a fényt az átmenet furcsa színei váltják fel. A szürkületben felszálló gépek már sötétben térnek majd vissza, a zónában pedig kigyúlnak a fényszórók. Az újratöltés után a kifutópályán aznap már sokadszor végigdübörgő MiG-29-esek fáklyája csodálatos látványt nyújt.

 

A hirtelen beálló sötétségben folyamatosan zajlik az üzem, gépek szállnak fel és le, a müszakiak pedig folyamatosan dolgoznak azon, hogy a körforgás ne álljon le. A repülőgépeket a levegőben már csak a helyzetjelző fényeik árulják el, illetve le- és felszálláskor az Albákon a szárnyvégi, a 29-eseken pedig a futómüvek fényszórói világítanak. Még készítünk néhány képet a zónában álló, reflektorok által megvilágított Fulcrumokról és Albákról, aztán búcsúzunk kísérőnktől és bázistól. Jó leszállást mindenkinek!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 16:21
Az elmúlt napokban több friss hírt is olvashattunk az MH Kiss József 86. Helikopterdandárról, többek között arról is, hogy először ugrottak ejtőernyősök a H225M típusú közepes, többcélú forgószárnyasból.
2024. 03. 12., 13:39
A Pilatus svájci repülőgépgyártó a közelmúltban jelentette be, hogy a PC-21 típusú kiképző repülőgépekből álló globális flottája elérte és meghaladta az 500 000 repült órás történelmi mérföldkövet.
2024. 03. 06., 11:10
Ritka eset, amikor egy repülőgép-típus beszerzése világpolitikai jelentőségű alkudozások központi témája lesz. Márpedig pont ennek lehettünk szemtanúi, lassan több, mint egy esztendeje. A török taktika bevált, Svédország NATO-tagságának támogatásáért cserébe 23 milliárd dollárért 40 F-16V Block 70 Viper megvásárlására, és 79 Falcon felújítására kapnak lehetőséget.
2024. 03. 05., 12:25
Több évtizedes elmaradást pótolva a Honvédelmi Sportszövetség 2024-ben útjára indította a Honvéd Kadét Pilóta Programot, amelynek elsődleges célja a Magyar Honvédség légiereje számára a minőségi utánpótlás biztosítása.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
2024-03-13 12:52:44
25 éve, 1999. március 12-én csatlakozott Magyarország az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez: a jubileum kapcsán földi és légi bemutatókkal tarkított ünnepséget rendeztek Tatán, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár alakulatánál, ahol beszédet mondott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. Mutatjuk a helyszíni fotókat!
2024-03-11 14:35:49
A Magyar Légierő pilótái a legjobbak közül valók, és a veszélyek korában kiemelt erkölcsi és anyagi megbecsülést érdemelnek. Tudásuk, szolgálatuk kulcsfontosságú Magyarország biztonságának védelmében. Ezért jelentős – decemberig visszamenőleges – béremelésükről döntöttünk – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 25., 11:58
A magyar és a svéd kormány korszakos megállapodást kötött, ugyanis a már meglévő vadászgépek mellé négy új JAS-39 típusú vadászbombázóval bővül hazánk repülőgépflottája.
2024. 03. 25., 10:41
2024. 03. 22., 09:25
A máltai Universal Air március 26-ától hetente kétszer indít légijáratokat Pécs-Pogány reptérről a Málta–Pécs–München útvonalon.
2024. 03. 20., 09:21
A nyolcvanas évek második felében, a Tomcat üzemeltetés csúcspontján, az amerikai haditengerészet 22 elsővonalbeli (repülőgép-hordozós) százada repülte az F-14-est, megosztva a csendes-óceáni és az atlanti-óceáni flotta hordozói között.

  Legfrissebbek most

2022. október 28-án került sor Dani Zoltán székely származású nyugalmazott ezredes nagykanizsai előadására a Halis István Városi Könyvtárban. Az F-117-es lelövésének 25. jubileuma alkalmából idézzük most fel a prezentáció anyagát!

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin