2024. 06. 16.
Jusztin
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új helyszínen képezik ki a svéd Gripen hajózókat

Új helyszínen képezik ki a svéd Gripen hajózókat
JETfly  |  2023. 12. 12., 15:21
Új helyszínen képezik ki a svéd Gripen hajózókat

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, a Svéd Légierő pilótaképző rendszere is átalakul: Svédország külföldre szervezi ki a képzést, választásuk az egyre népszerűbb olaszországi pilótaképző iskolára esett.

Az erről szóló, 10 éves szerződést a napokban írta alá a két fél, a megállapodás értelmében a svéd hajózók kiképzése már 2024 januárjában elkezdődik. A képzés a 61. Repülőezrednél, a Lecce/Galatina légibázison (2. és 3. fázis), valamint a szardíniai Decimomannu Repülőbázison zajlik majd (4. fázis).

"Örülök, hogy a megállapodást tető alá hoztuk, és megvannak a szükséges feltételek ahhoz, hogy a jövő követelményeinek megfelelő, minőségi repülőképzést elkezdhessünk" – hangsúlyozta Jonas Wikman svéd vezérőrnagy.

"Ez egy további jelentős lépés az európai égbolt biztonsága érdekében. A svéd kollégákkal való együttműködés mindkét ország számára lehetőséget biztosít a növekedésre. Ez a megállapodás egy újabb alapvető eleme az IFTS projektnek is – tette hozzá Luca Goretti tábornok.

A kiképzést az Olasz Légierő végzi a Leonardo Industries támogatásával. A Svéd Légierő oktató pilótákat küld mindkét légibázisra, hogy kiképezzék őket az olasz iskolagépek vezetésére és integrált rendszereinek üzemeltetésére. Ezt követően a svéd pilóták aktív repülőoktatóként fognak szolgálni az olasz repülőiskolában. Összességében több mint száz diák és egy tucat oktatópilóta képzése várható.

Az IFTS (International Flight Training School) egy moduláris, nagyon sokoldalú tantervet használ, amely az innovatív T-346A integrált képzési rendszeren alapul, és különösen hatékony a legfrissebb generációs vadászgépek pilótáinak képzésére, beleértve az F-35-öst, az Eurofightert és a Gripent.

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.
bővebben ...

Ez a Campus az országos rendszer együttműködésének példája, melynek célja, hogy kielégítse a légierő és a partnerországok pilótaképzés iránti növekvő igényeit, utóbbiak száma folyamatosan bővül az újabb szerződések aláírásának köszönhetően. A 22 gépes M-346/T-346A Master flotta mellett a központ modern, a legújabb technológiák felhasználásával fejlesztett szimulátorokat is üzemeltet.

A Svéd Légierő a váltás előtt a kiöregedő SK 60-as (Saab 105) típussal képezte ki pilótáit, amely már nem alkalmas a modern harci repülőgépekre szánt hajózók megfelelő képzésére, megoldásként az olasz képzést választotta most a következő évtizedre Svédország.

Forrás: https://www.blogbeforeflight.net/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-03 13:23:02
Fonalka Marcell őrmester az Acélkocka Alap Altiszti Tanfolyam elvégzésének köszönhetően tölti mindennapjait a Gripen-hangárban, feladata a Magyar Honvédség vadászgépeinek szerelése és javítása. Miért ezt az utat választotta?
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 10:39
A kilencvenes évek elején az amerikai haditengerészet légiereje átalakulóban volt.
2024. 06. 11., 14:00
Számos munkaterület összehangolása szükséges ahhoz, hogy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet magyarok katonák által biztosított MEDEVAC, azaz egészségügyi kiürítési képessége porszem nélküli gépezetként tudjon működni.
2024. 06. 10., 10:57
Légtérzár, menetrendi változások, biztonsági aggályok, csomagfeladás és a szakszervezetek sztrájkfenyegetése.
2024. 06. 04., 13:31
A pezsgő ballószögi kulturális életnek egyik kiemelkedő színfoltja volt a napokban befejeződött repülős rendezvény, melyet a ballószögi repülőtér fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartottak meg.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.