2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új zavarókonténert tesztelnek majd a Gripenen

Új zavarókonténert tesztelnek majd a Gripenen
JETfly  |  2019. 06. 11., 16:33
Új zavarókonténert tesztelnek majd a Gripenen

A svéd gyártó részéről a napokban hozták nyilvánosságra a hírt, mely szerint a Saab még ebben az évben megkezdi a Gripen C/D új, elektronikai hadviselés során alkalmazandó eszközök tesztjeit.

Az Arexis elektronikai harc-rendszer új eleme lesz a 4 méter hosszú és 350 kg tömegű konténer, mely alacsony frekvenciákon képes zavarni. A fejlesztési munkákat a Saab stockholmi üzemegységében végezték, a konténert a Gripen belső pilonja alá függesztették. Az alacsony frekvenciás antennákat a konténeren található szárnyszerű felületekben helyezték el.

A Saab ezzel a fejlesztéssel azt kívánja elérni, hogy egy kisebb köteléken belül legyen egy olyan elektronikai harc/zavaró repülőgép, amely hatásosan képes támogatni a csapásmérő köteléket. A koncepció nem új, ezt a célt szolgálja az Egyesült Államok Haditengerészeti légierejének Boeing EA-18G Growler flottája is.

Folyamatban van egy „kisegítő” jammer verzió fejlesztése is, mely a „bosszantó légy” becenevet kapta. Ez az eszköz hamis célt állít elő az ellenséges légvédelmi rendszerek megzavarására.

Az Arexis rendszer elemei a Saab Gripen E fejlesztésében már eleve helyet kapnak. A legmodernebb szenzorok felhasználásával kiépített rendszer tesztjei már folynak és a gyártó szerint ez a messze legmodernebb elektronikai harc-rendszer, melyet vadászgépbe valaha is szereltek. Az úgynevezett kvadráns vevő- és adórendszerek, amelyek a repülőgép szárny-csúcsaiban helyezkednek el, kiemelkedő képességeket biztosítanak.

Habár alapvetően a Gripenre tervezték és tesztelik az Arexis rendszert, a Saab nem zárkózik el más típusokon – nevezetesen az Eurofighteren – történő alkalmazásától sem. A németek – milyen véletlen – éppen mostanában tervezik új zavaró berendezések beszerzését.

Szintén friss hír a Gripen kapcsán, hogy a Gripen E harmadik tesztpéldánya teljesítette első felszállást 2019. június 10-én. A kapcsolódó videót a JETfly Facebook oldalán találják Olvasóink.

Forrás: https://www.flightglobal.com

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-14 11:04:00
A Hévíz-Balaton Repülőtéren a vadászgépek fogadása, felvezetése, végezetül pedig éjszakai letároláshoz történő felkészítése olyan gördülékenyen zajlott, mintha csak a kecskeméti katonai bázisukon járnánk.
2023-11-13 14:56:44
Idén Magyarország töltötte be a NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM) kezdeményezés elnöki pozícióját. A szervezet nagyszabású őszi ülésén – hazánk mellett – tizenöt NATO tagország képviselői vettek részt Budapesten, október 23–27. között.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 29., 16:35
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.
2023. 11. 20., 12:05
A Magyar Honvédség legújabb haditechnikai eszközei mellett többek között harcászati, illetve tűzszerész bemutatóval várja az érdeklődőket nyílt napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, december 1-jén.

  Legfrissebbek most

Amikor a repülés szeretetéhez nagysebességű konstrukció párosul, az eredmény igazán lenyűgöző lehet. Ez teljesen igaz a Squadron Foundation szervezetre, amely hosszú évek óta azon dolgozik, hogy üzemképes Lim-2-es repülőgépet varázsoljanak a lengyel égboltra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!