2024. 05. 23. csütörtök
Dezső
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új zavarókonténert tesztelnek majd a Gripenen

Új zavarókonténert tesztelnek majd a Gripenen
JETfly  |  2019. 06. 11., 16:33
Új zavarókonténert tesztelnek majd a Gripenen

A svéd gyártó részéről a napokban hozták nyilvánosságra a hírt, mely szerint a Saab még ebben az évben megkezdi a Gripen C/D új, elektronikai hadviselés során alkalmazandó eszközök tesztjeit.

Az Arexis elektronikai harc-rendszer új eleme lesz a 4 méter hosszú és 350 kg tömegű konténer, mely alacsony frekvenciákon képes zavarni. A fejlesztési munkákat a Saab stockholmi üzemegységében végezték, a konténert a Gripen belső pilonja alá függesztették. Az alacsony frekvenciás antennákat a konténeren található szárnyszerű felületekben helyezték el.

A Saab ezzel a fejlesztéssel azt kívánja elérni, hogy egy kisebb köteléken belül legyen egy olyan elektronikai harc/zavaró repülőgép, amely hatásosan képes támogatni a csapásmérő köteléket. A koncepció nem új, ezt a célt szolgálja az Egyesült Államok Haditengerészeti légierejének Boeing EA-18G Growler flottája is.

Folyamatban van egy „kisegítő” jammer verzió fejlesztése is, mely a „bosszantó légy” becenevet kapta. Ez az eszköz hamis célt állít elő az ellenséges légvédelmi rendszerek megzavarására.

Az Arexis rendszer elemei a Saab Gripen E fejlesztésében már eleve helyet kapnak. A legmodernebb szenzorok felhasználásával kiépített rendszer tesztjei már folynak és a gyártó szerint ez a messze legmodernebb elektronikai harc-rendszer, melyet vadászgépbe valaha is szereltek. Az úgynevezett kvadráns vevő- és adórendszerek, amelyek a repülőgép szárny-csúcsaiban helyezkednek el, kiemelkedő képességeket biztosítanak.

Habár alapvetően a Gripenre tervezték és tesztelik az Arexis rendszert, a Saab nem zárkózik el más típusokon – nevezetesen az Eurofighteren – történő alkalmazásától sem. A németek – milyen véletlen – éppen mostanában tervezik új zavaró berendezések beszerzését.

Szintén friss hír a Gripen kapcsán, hogy a Gripen E harmadik tesztpéldánya teljesítette első felszállást 2019. június 10-én. A kapcsolódó videót a JETfly Facebook oldalán találják Olvasóink.

Forrás: https://www.flightglobal.com

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-14 13:32:49
2024. május 13-án ismét bővült a Magyar Légierő H225M típusú, közepes többcélú helikopter flottája. Mutatjuk Olvasóinknak a 74-es és 75-ös oldalszámú példányok fotóit, melyek érkezésével 8 gépesre bővült a flotta.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 22., 09:13
A második világháborút követő években az amerikai légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság legtöbb gépe még dugattyús motorral repült.
2024. 05. 21., 10:18
A magyar cég saját megrendelőinek végez majd repülőgép-karbantartást a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.
2024. 05. 16., 14:59
Látványos eseményre figyelhettek fel a szandaszőlősi katonai reptér mellett elhaladók. Zöldes aranyszínű körök lepték el az eget, ahogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar másodéves honvéd tisztjelöltjei végrehajtották első ejtőernyős ugrásukat.
2024. 05. 13., 11:33
A szélestörzsű repülőgépekkel kiszolgált szezonális útvonalak egy része áprilisban indult, más részük pedig októberig meghosszabbodik.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.