2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szu-57-eseket videóztak Szíriában

Szu-57-eseket videóztak Szíriában
JETfly  |  2018. 02. 23., 15:44
Szu-57-eseket videóztak Szíriában

Oroszország ötödik generációs harci repülőgépe, a Szu-57-es egyike azon típusoknak, melyet repülős berkekben kiemelt figyelem övez: mikor áll hadrendbe, milyen fegyvereket hordoz majd, mikor kapja meg az új hajtóművet stb. mind-mind olyan kérdések, melyek naponta visszaköszönnek a repülős fórumokon.

Konkrétumok híján mi most nem ezekre próbálunk választ adni, hanem egy friss videót mutatunk, mely alapján kijelenthető, hogy az Orosz Légi és Kozmikus erők új típusa is megjelent Szíriában. 2018. február 21-én, a koraesti órákban videózták le és került nyilvánosságra az a felvétel, melyen az 509 és 511 oldalszámú példányok érkeznek Szíriába, az orosz kontingensnek otthont adó Hmejmim légibázisra. Rögtön el is indult a hírfolyamokban a találgatás, hogy miféle lépés ez az orosz fél részéről, hiszen a típus még nem áll hadrendben, sorozatgyártása sem indult még el az Amur menti komszonolszki repülőgépgyárban, ráadásul akár veszteséglistára is kerülhet a repülőgép, mint ahogy egyéb típusok esetében volt már erre példa az oroszok szíriai kitelepülése során.

 

Az eltelt 1-2 napban ugyanakkor már több felületen lehetett olvasni, hogy a Szu-57-esek szíriai megjelenése egyértelműen reklám és marketing fogás, Oroszország szeretné megmutatni, hogy a negatív vélemények ellenére igenis életképes az ötödik generációs projektje, vannak elkészült prototípusai, hamarosan pedig várható az előszéria legyártásának megkezdése is. Azt se felejtsük el, hogy február 23-án a haza védőinek napját ünnepli Oroszország, mely országszerte ünnepi megemlékezések sorozatát jelenti, és ez bizonyára a kitelepült állományok, így a Hmejmim légibázison állomásozó kontingens esetében sem lesz másképp. Jó dolog, ha van mit megmutatni. Ráadásul, hírek szerint a két Szu-57-es mellett 4 Szu-35Sz, 4 Szu-25-ös és egy A-50U légtérellenőrző repülőgép is érkezett Szíriába. A marketingfogás mellett vélhetően a tesztelés lesz a másik fő célja a Szu-57-esek szíriai megjelenésének, ami egy szériagyártás előtt álló típus esetében kiemelt fontosságú, ráadásul nem is a megszokott, hazai körülmények között tesztelhetik a gépet, hanem szíriai viszonyok között.

Fegyverindítási tesztet még nem láttunk, de a Szu-57-es kapcsán az elmúlt időszakban újdonság volt az új, "30"-as hajtómű tesztje, melyről fotók és videók is nyilvánosságra kerültek. A többek között nagyobb tolóerőt és gazdaságosabb üzemeltetést lehetővé tevő új erőforrás első, sikeres repülési tesztjét 2017 decemberében teljesítették Zsukovszkijban, a 052-es példányon (bal oldali hajtómű). Optimista jóslatok szerint az új hajtómű gyártására 2020-tól kerülhetne sor. 2018-ban várhatóan aláírják az első 12 darab előszériás Szu-57-es megvásárlásáról szóló szerződést, melyet követően az első két példányt 2019-ben leszállíthatják.

 

A szíriai eseményeket továbbra is figyelemmel követjük, ha nyilvánosságra kerülnek friss fotók, videók, mutatni fogjuk Olvasóinknak!

Forrás: https://theaviationist.com

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 13:14
A Magyar Honvédség az űrhajósjelöltek felkészítésének korábbi fázisaiba is bekapcsolódott. Nem csupán a repülőorvosi egészségügyi vizsgálatokat végezték el rajtuk az MH Egészségügyi Központ kecskeméti telephelyén, de Gripen repülőgépekkel is repültek azok hátsó ülésében.
2023. 05. 05., 14:23
2023. április 25-én sor került a Hürjet prototípusának első felszállására. A Turkish Aerospace Industries újdonságát elsőként 2018-ban, Farnborough-ban (mock-up) láthattuk.
2023. 04. 27., 14:10
A Magyar Honvédségnél zajló modernizációs folyamat fellegvára Szolnok, ahová - a H145M könnyű helikopterek hadrendbe állítása után - nyáron már megérkeznek a H225M közepes szállítógépek is. Új technika és új parancsnok: dr. Bali Tamás ezredes úrral a Tisza parton történt változások mellett saját szakmai életútját is áttekintjük.
2023-05-24 14:53:27
Légi felderítést gyakoroltak azon nemzetközi hallgatók, akik részt vesznek a 42. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamon (International Military Observers’ Course – IMOC) az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK) május 8-26. között.
2023-05-21 22:36:21
Mint ahogy arról már ehavi programajánlónkban beszámoltunk, május utolsó vasárnapján repülőnapot rendeznek Mezőkövesd repülőterén! Olvasóink kérésének eleget téve, most összegyűjtöttük a tudnivalókat a közelgő Bükk-Mátravidéki Airshow-ról.
2023-05-15 12:16:55
2023. május 10-én, szerdán immár a hetedik előadásra került sor a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat keretében. Ez alkalommal Németh Zoltán nyugállományú őrnagy, vadászpilóta tartott vetítettképes előadást a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.
2023-05-15 11:18:35
Az Emirates légitársaság újabb digitális szolgáltatást vezet be, hogy még kényelmesebbé tegye az utazást. A Dubajból induló utasok többsége május 15-től a papíralapú változat helyett mobil beszállókártyával utazhat, amellyel gyorsabbá és egyszerűbbé válik a biztonsági ellenőrzés és a beszállás.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 11:20
A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.
2023. 06. 02., 09:14
Ezt mi sem ússzuk meg – gondolhatta bárki, aki 2013 júniusának elején az ausztriai áradásról készült televíziós híradásokat látta, hiszen a Dunán lefolyó hatalmas vízmennyiség rekordméretű árvizet ígért Magyarországnak. Ennek megfelelően megkezdődött a felkészülés a védekezésre.
2023. 06. 01., 09:49
A Magyar Légierő minden fegyverneme, alakulata megmozdult, a vezetési elemek, a készenléti szolgálatok, a katonai szervezetek repülő-, helikopter és légvédelmi rakétacsapatai komplex és valós feladat végrehajtásukkal demonstrálták a légierő jelenlegi képességeit a Kék Villám 2023/2 gyakorlaton.
2023. 06. 01., 09:20
Több mint húsz év után ismét valós repülőtéri és hangár környezetben, az Aeroplex műszaki bázisán tettek szakmai vizsgát a középiskolai képzésben végzős repülőgép-szerelő és műszerész diákok.

  Legfrissebbek most

A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.