2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Lesz esélye a Gripen E-nek Kanadában?

Lesz esélye a Gripen E-nek Kanadában?
JETfly  |  2020. 08. 10., 14:39
Lesz esélye a Gripen E-nek Kanadában?

Kanadában évek óta húzódik már a kiöregedő Hornetek leváltása, most viszont úgy tűnik, új lendületet vett a tender, hiszen három pályázat érkezett a kanadai kiírásra. A Saab Gripen E-je a Lockheed Martin F-35-ösével és a Boeing Super Hornetjével versenyez.

A kanadai Közszolgálati és Közbeszerzési Minisztérium (Public Service and Procurement Canada - PSPC) felhívására a 3 említett gyártó nevezett, a győztes 88 harci repülőgépet szállíthat le a juharleveles légierő részére. Az FFCP (Future Fighter Capability Project) keretein belül beszerzett gépek és a kapcsolódó csomag (pl. támogatás, kiképzés, alkatrészellátás) értéke elérheti a 15 milliárd dollárt. Az előzetes tervek szerint a beérkezett pályázatok kezdeti kiértékelése 2021 tavaszán várható, a tárgyalásokra és a szerződés aláírására 2022-ben kerülhet sor. A repülőgépek képessége és ára mellett az is fő kiválasztási szempont, hogy milyen hatást gyakorol majd a kanadai gazdaságra a beszerzés, a kiválasztott partnerrel való együttműködés.

A Saab egyébként egy komplex megoldást kínál pályázatával Kanadának: létrehozzák a "Gripen for Canada Team-et", benne olyan partnerekkel, mint az IMP Aerospace & Defence, CAE, Peraton Canada és a GE Aviation. A modern Gripen E mellett a svédek technológiai transzfert és kanadai gyártási lehetőséget is kapnának. Fontos megjegyezni, hogy az Amerikai kontinens déli részén Brazília révén hamarosan szintén megjelenik a Gripen E/F, a kontinens északi felén Kanada lehetne a típus első üzemeltetője.

Az első példányok 2025-ös érkezése miatt a kanadai kormány korábban további 18 darab F/A-18 beszerzéséről döntött: ezek nem újak, hanem használt ausztrál példányok. Az első két ausztrál Hornet 2019-ben érkezett meg Kanadába.

Kanada korábban már döntött az F-35 Lightning II-esek beszerzéséről, azonban a program elhúzódása és vállalhatatlanul megnőtt költségei miatt visszamondta azt – az új tender eredményétől függetlenül azonban a kanadaiak továbbra is részt vesznek az F-35-ös fejlesztési és gyártási programjában. Mint látható a Lockheed Martin nem adja fel, a mostani felhívásra is beadta F-35-ös pályázatát, az csak a jövő zenéje, hogy melyik típus lesz a befutó, mégha a legnagyobb esélyesnek a meglévő Hornet flotta és a kapcsolódó infratruktúra miatt talán az F/A-18E/F Super Hornet Block III-as verziója tűnik.

Forrás: https://www.defencetalk.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-14 13:32:49
2024. május 13-án ismét bővült a Magyar Légierő H225M típusú, közepes többcélú helikopter flottája. Mutatjuk Olvasóinknak a 74-es és 75-ös oldalszámú példányok fotóit, melyek érkezésével 8 gépesre bővült a flotta.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 21., 10:18
A magyar cég saját megrendelőinek végez majd repülőgép-karbantartást a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.
2024. 05. 16., 14:59
Látványos eseményre figyelhettek fel a szandaszőlősi katonai reptér mellett elhaladók. Zöldes aranyszínű körök lepték el az eget, ahogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar másodéves honvéd tisztjelöltjei végrehajtották első ejtőernyős ugrásukat.
2024. 05. 13., 11:33
A szélestörzsű repülőgépekkel kiszolgált szezonális útvonalak egy része áprilisban indult, más részük pedig októberig meghosszabbodik.
2024. 05. 10., 09:30
Közel öt esztendeje, hogy 2019. május 20-án az utolsó váltás hazaérkezésével véget ért a magyar szállító helikopteres közösség afganisztáni szerepvállalása.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.