2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

FOTÓK: Fékernyőt tesztel a norvég F-35-ös

FOTÓK: Fékernyőt tesztel a norvég F-35-ös
JETfly  |  2018. 02. 22., 15:46
FOTÓK: Fékernyőt tesztel a norvég F-35-ös

2018. február 16-án került sor a norvég F-35-ös fékernyőrendszerének első helyi tesztjére, melynek a norvég Ørland légibázis adott otthont. A fékernyő nem "tartozéka" az F-35-ösnek, a gyártó a norvég fél kérésére integrálja a rendszert a saját példányaikon.

Morten Klever, Norvégia F-35A programjának igazgatója elmondta, hogy a norvég ötödik generációs harci repülőgép flottának alkalmasnak kell lennie az ország extrém, téli időjárási körülmények között üzemeltetésre is, kiemelve a télies viszonyokban való leszállást. Ehhez nélkülözhetetlen a fékernyőrendszer, melynek fejlesztéséből és teszteléséből Norvégia is kiveszi részét és a megszerzett tapasztalatai alapján segíti a Lockheed Martin munkáját.

A mostani tesztelést megelőzően már a kaliforniai Edwards légibázison is zajlottak kapcsolódó tesztek: az AF-2 jelű példány segítségével száraz és nedves kifutópályán tesztelték a repülőgép kezelhetőségét és a fékteljesítményt. A tesztelés második szakasza Alaszkában, az Eielson légibázison zajlott, ahol már jeges pályán ellenőrizték a fékernyőrendszerek működését. Morten Klever beszámolója szerint az elképzeléseknek megfelelően zajlott az eddig tesztsorozat és minden adott volt ahhoz, hogy a Norvégiában sorra kerülő próbákon is megfelelően működjön a fékernyőrendszer. Hozzátette azt is, hogy az F-35-ös szélesebb nyomtávjának és nagyobb tömegének köszönhetően stabilabban viselkedik a fékernyő nyitásakor, mint az F-16-os.

A szükséges tanúsítvány megszerzéséig még további tesztek várnak a fékernyőrendszerre, melynek finanszírozásába Norvégia mellett Hollandia is beszállt. Igény szerint az F-35-ös egyéb megrendelői is integrálhatják majd a fékernyőrendszert a gépeiken. Felmerül a kérdés, hogy hova is kerül a fékernyő konténere az F-35-ösön: a meglévő sárkányszerkezetet már nem módosították, a fékernyő konténere felszerelhető, méghozzá a hajtómű fölé, a két függőleges vezérsík közé.

Norvégiába 2017 novemberében érkezett meg az első három F-35-ös, a védelmi minisztérium közleménye szerint 2018-tól 2024-ig évi hat új példányt vehetnek majd át, összesen 52 db beszerzésével számolnak. Az ötödik generációs harci repülőgépekkel a kiöregedő F-16-os flottát váltják majd le 2021-ig.

Fotók: Norvég Királyi Légierő

Forrás: FlightGlobal

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
2024-07-07 23:08:03
Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.
2024. 07. 16., 13:52
Véget ért 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság - A „szolnoki szikrázás” a csodálatos színek mellett a fény és árnyék izgalmas játékának megörökítésére is lehetőséget kínált. A fekete-fehér fotók soha el nem múló varázsával.
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.
2024. 07. 11., 10:35
Az 1991-es öbölháborúban lelőtt repülőgépek személyzetének mentése lehangoló képet mutatott.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia - több európai országhoz hasonlóan - a Lockheed Martin ötödik generációs harci repülőgépével, az F-35-össel modernizálná légierejét.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.