2024. 06. 17. hétfő
Alida, Laura
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Elkészült a NATO első modernizált AWACS repülőgépe

Elkészült a NATO első modernizált AWACS repülőgépe
JETfly  |  2016. 12. 21., 13:45

Még a múlt hónapban a Boeing átadta az első modernizált E-3A korai előrejelző és légtérellenőrző repülőgépet a NATO számára.

  • Elkészült az első modernizált NATO AWACS
  • A második gépen is már tesztelik az elvégzett módosításokat
  • A munkát a németországi Manchingban végzik el

A NATO a munkát még 2012-ben rendelte meg a gyártótól, akik az N-1 jelű gépen 2013-ban kezdték meg a munkát. Az első példány elkészültével a további gépeken elvégzendő munka már gyorsabb lesz, a modernizációt összesen 14 példány kapja majd meg.

A folyamat jelenleg is halad, a második gépen is már tesztelik az elvégzett módosításokat, míg a harmadik példányon most kezdődtek meg a munkálatok. A teljes munkával a Boeing 2018-ig végez, amely magában foglalja egy új digitális fedélzeti munkahely integrációját a fedélzeti irányítók számára, illetve a pilótafülke modernizációját öt új színes display beépítésével. A modernizációnak köszönhetően a repüléshez szükséges személyzet száma eggyel csökken.

A munkát a németországi Manchingban végzik el, a szerződés teljes értéke 257 millió dollár. Az elvégzett modernizációból később más AWACS üzemeltető országok is profitálhatnak, hiszen a többi gép még analóg rendszerekkel repül, azonban legalább 2030-ig a tervek szerint rendszerben maradnak. Ehhez ugyanakkor elengedhetetlen feltétel a modernizáció, hogy a gépek 10 év múlva is a kor követelményeinek megfelelő színvonalon láthassák el feladataikat.

Próba jelleggel az Egyesült Államok is már belevágott a digitalizációs korszerűsítési folyamatba, az első gépet 2014-ben vette át a Boeing, és reményeik szerint a jövő évben esedékes tesztelés sikeres lesz, melyet egy nagyobb volumenű megrendelés követhet majd a USAF részéről, akik összesen 31 példányt üzemeltetnek a B, C és G alváltozatokból.

Forrás: Flightglobal

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-03 13:23:02
Fonalka Marcell őrmester az Acélkocka Alap Altiszti Tanfolyam elvégzésének köszönhetően tölti mindennapjait a Gripen-hangárban, feladata a Magyar Honvédség vadászgépeinek szerelése és javítása. Miért ezt az utat választotta?
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 10:39
A kilencvenes évek elején az amerikai haditengerészet légiereje átalakulóban volt.
2024. 06. 11., 14:00
Számos munkaterület összehangolása szükséges ahhoz, hogy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet magyarok katonák által biztosított MEDEVAC, azaz egészségügyi kiürítési képessége porszem nélküli gépezetként tudjon működni.
2024. 06. 10., 10:57
Légtérzár, menetrendi változások, biztonsági aggályok, csomagfeladás és a szakszervezetek sztrájkfenyegetése.
2024. 06. 04., 13:31
A pezsgő ballószögi kulturális életnek egyik kiemelkedő színfoltja volt a napokban befejeződött repülős rendezvény, melyet a ballószögi repülőtér fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartottak meg.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.