2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A szíriai tapasztalatok alapján módosítják a Mi-28N-eket

A szíriai tapasztalatok alapján módosítják a Mi-28N-eket
JETfly  |  2018. 03. 08., 14:59

A Szíriában harci bevetéseken szerzett tapasztalatokat összegyűjtve több módosítást is eszközölnek a Mi-28N „Éjszakai Vadász” harci helikopteren az Orosz Helikopterek holding szakemberei.

A módosítások érintik a segédhajtóművet, az éjjellátó berendezést és a fedélzeti elektronikai berendezéseket is. „Záros határidőn belül el fogjuk végezni a kért módosításokat a Mi-28N-eken” – nyilatkozta a holding vezérigazgatója, Andrej Boginszkij.

A pilóták részéről a leggyakoribb panasz az éjjellátó berendezések minőségére volt. A gyártó elismerte a hiányosságokat, azonban arra is kitért, hogy „az üzemeltetés során egy sor rendszabály pontos betartása szükséges”. A hőkamerát is érintette a módosítás, melynek eredményeképpen sokkal élesebb, pontosabb képet tud közvetíteni a környezetről.

Valentyin Padalka tesztpilóta megerősítette, hogy a hajtóművek módosítása a gázdinamikai egyensúly fenntartása érdekében történt. A fedélzeti rakétafegyverzet indításakor felléphetnek olyan körülmények (pl. a hőmérséklet emelkedése), amelyek a hajtóművek instabil működését okozhatják.

Viktor Bondarev (a légierő korábbi főparancsnoka) tavaly novemberben még azt nyilatkozta, hogy a Mi-28N sokat javult, de még nem eleget. A leginkább szidott rendszer az elektronika volt: ahogyan azt a Szíriában harcoló személyzet mondta, se nem láttak, se nem hallottak. Az éjjellátó berendezést csak a „pilóta-halál” néven hívták. A teljesen tiszta égbolton elég volt, ha csak egy felhőfoszlány jelent meg és az éjjellátó készüléket viselő pilóták három napig vörös szemmel, félig vakon jártak – derült ki Bondarev akkori nyilatkozatából.

A Mi-28N a szárazföldi csapatok közvetlen tűztámogatására, a páncélozott ellenséges harcjárművek megsemmisítésére lett kifejlesztve. Erős páncélzattal és komoly tűzerővel rendelkezik. Szíriában éles körülmények között tesztelték a legújabb verziót, a Mi-28UB-t.

2016 áprilisában szenvedett katasztrófát egy „Éjszakai Vadász” Szíriában, a kétfős személyzet életét vesztette. A katasztrófa oka, ahogyan azt a Védelmi Minisztérium kivizsgáló bizottsága megállapította, nem az ellenséges ráhatás volt. Az éjszakai bevetés során a személyzet elvesztette a térbeli tájékozódást és az erősen szabdalt, tájékozódási pontok nélküli terepen a földnek ütközött.

Forrás: https://lenta.ru/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-18 14:15:39
Az MH 47. Bázisrepülőtér alkalmazottjai, illetve a dolgozók családtagjai és barátai számára tartottak színes programokkal tarkított családi napot a pápai katonai repülőtéren, szeptember 16-án, szombaton.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-11 12:26:04
Induló és érkező helikopterek váltották egymást a Mátra légterében, ahol egyhetes légi kutató-mentő felkészítését hajtotta végre a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár. A szeptember 4–8. között megrendezett Air Wolf Hunting gyakorlaton egymást érték a különböző – komoly kihívást jelentő – feladatok.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.