2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Mi–24 élt, él és élni fog

A Mi–24 élt, él és élni fog
JETfly  |  2017. 08. 24., 13:33

Olvasóink közül bizonyosan sokan találkoztak már a Mi–24 Hind harci helikopterrel. Ha nem is az egyik hazai repülőnapon, de a tévékben, mozikban vetített akciófilmekben egészen biztosan látták már ezt a típust. Legfeljebb nem tudták, hogy egy igazi repülő legendáról van szó…

A típus születését Vietnamnak, az ott zajló, hosszú és véres, de egyben a forgószárnyas hadviselés egészen új szintjét is jelentő háborúnak köszönheti. Akkor vetettek be először tömegesen gázturbina meghajtású helikoptereket (a híres UH–1 Huey-családot), s ott jelent meg az első, harci feladatokra optimalizált, speciális kialakítású típus, a Bell AH–1 Cobra. Természetesen a hidegháborús nagy ellenfél, a Szovjetunió is megkülönböztetett figyelemmel kísérte az amerikai szempontból politikai kudarcot jelentő háborút. A szovjet hadvezetés tagjai közül sokan felismerték azt, hogy a páncélozott, komoly fegyverzettel ellátott harci helikopterek megjelenésével örökre megváltozott a hadszíntér. Ekkorra már a Mi–8-as szállítóhelikopterrel a Mil-iroda bebizonyította, hogy képes megbízható, megfelelő teljesítménnyel rendelkező katonai helikoptert tervezni és gyártani. Nem meglepő tehát, hogy az első és mindezidáig legsikeresebb szovjet/orosz harci helikopter, a Mi–24 Hind-család is a Mil-iroda tervezőinek munkáját dicséri.

Az ENSZ békefenntartóit is gyakran támogatják a Mi–24-esek.

A kezdeti lépések

A ma ismert markáns megjelenés helyett az első tervek és makettek az UH–1-es helikopterre hasonlítottak. A hadsereg kívánságainak megfelelően az első, valóban működő prototípus azonban már nagyjából megfelelt a mai képnek, kivéve az „üvegház” becenevet kapott, háromszemélyes orr-részt. 

Az alapvető követelményrendszer (kisebb módosításokkal) a mai napig megmaradt és érvényes: a katonák egy közeli légitámogatásra és az ellenséges járművek, élőerők, nehézfegyverek pusztítására alkalmas, erősen páncélozott, magas sérülésállóságú és túlélőképességű légi járművet akartak. A fegyverzetet is ennek megfelelően alakították ki. A hadsereg kérésére az orr-rész alá egy forgatható toronyba épített, a háromszemélyes fülke elejében ülő fegyveroperátor által kezelt 12,7 milliméter űrméretű Afanaszjev A–12.7 géppuska került. A páncélozott célok ellen a két fegyvertartó fél-szárny végén elhelyezett sínekről indulhattak a 9M17M Falanga rádióvezérlésű irányított rakéták, amelyeket szintén a fegyveroperátor vezetett célra. A két-két fegyvertartó pilonra 57 milliméteres, nem irányított rakétákkal tömött Sz–5-ös rakétatárat, 100 és 250 kilogrammos szabadesésű bombákat lehetett függeszteni. A fegyverterhelésre tehát igazán nem lehetett panasz… 

Üvegház a levegőben: a korai Mi–24A.

A Mi–24A 1971-ben állt hadrendbe, igaz, nem túl nagy számban. A legnagyobb problémát a jelentős méretű, az egymás mellett ülő pilótát és másodpilótát, illetve az előttük dolgozó fegyveroperátort befogadó, sík panelekkel beborított pilótafülke jelentette. A nagy fülke rengeteg holtteret jelentett, a sík üvegpanelek becsillogtak, vakítva a pilótákat és az ellenség számára is messziről azonosíthatóvá téve a gépet. 

A valódi harcos 

Az, amit ma Mi–24-esnek ismerünk, az a Mi–24D (exportpiacokra Mi–25) változattal érkezett meg az égboltra. Azonnal észrevehető a fegyveroperátor és felette a pilóta egymás mögött elhelyezett, önálló pilótafülkéjének teteje. Mindkét fülke vastag, golyóálló szélvédőt kapott. Az orr alatti toronyban az új JakB–12.7 négycsövű géppuska helyezkedik el. A fegyverzet többi része viszont változatlan maradt – a Mi–24V viszont éppen ezen a téren jelentett komoly előrelépést. A géppuska maradt, de új félautomata, parancsközlő irányítású 9K113 Sturm páncéltörő rakéták kerültek a négy szárnyvégi indítóhelyre. Nagyobb ütőerőt jelentenek az Sz–8 típusú 80 milliméteres, nem irányított rakéták is, okulva az afganisztáni tapasztalatokból, amelyeket az A és a D változatokkal szereztek. A Mi–24V exportváltozata a Mi–35. 

1975-ben repült először gépágyús orosz harci helikopter: ez a Mi–24P (Puscsennyij) volt. A 30 milliméteres Grjazev-Sipunov GS–30-2 gyorstüzelő gépágyú működtetése közben fellépő erők miatt a fegyvert a gép jobb oldalára stabilan építették be, így ezzel a pilóta célzott. Ez azonban nem bizonyult hatékony megoldásnak, ezért elsőként a kis mennyiségben rendszeresített Mi–24VP kapott egy – a MiG–21-es és a MiG–23-as vadászgépekről is ismert – kis visszarúgással működő 23 milliméteres GS–23L kétcsövű gépágyút a megszokott helyére, az orr alatti, mozgatható toronyba.

Afganisztáni „meló”: a Mi–24-esek a közép-ázsiai ország hadszínterén mutatkoztak be.

A már meglévő Mi–24-esek részleges vagy teljes továbbfejlesztése, modernizációja az orosz pénzügyi lehetőségekhez képest ugyan folyamatos volt, de a Mi–35M típuscsalád lett végül az új generációs Hind alapja. Itt már szempont volt az éjszakai harcászati képesség radikális növelése, a modern infravörös kamerák és éjjellátó szemüvegek alkalmazása. A merev futómű ugyan csökkentette a sebességet, de egyszerűsítette a helikopter szerkezetét. A Mi–24PK-2 változaton először megjelent GOES–342 elektrooptikai kamerarendszer is megtalálható minden Mi–35M eszköztárában, csakúgy, mint az amerikai GPS és az orosz GLONASSZ műholdas navigációs rendszerek. 

A Mi–35M is komoly exportsikereket aratott, még a brazil légierő is az izraeli fedélzeti rendszerekkel „tuningolt” Mi–35M-et választotta; AH–2 Sabre néven 12 gépet szereztek be 2008-ban. Irak is több részletben vásárolt a modern, digitális képernyőkkel felvértezett pilótafülkével repülő harci helikopterekből, amelyeket aktívan alkalmaz az „Iszlám Állam” és más terrorszervezetek ellen. 

A Mi–24-es és Mi–35-ös harci helikopterekből számos speciális modifikáció is épült. Készült például nukleáris vegyi és biológiai felderítő változat (Mi–24R), amely a csernobili atomkatasztrófa idején is fontos szerepet kapott. A Mi–24K kifejezetten harcászati felderítő feladatokra volt alkalmas, a vizuális felderítés mellett fotófelderítésre, légi fotózásra, illetve (a páncéltörő rakéták irányítórendszerének helyére beépített Irisz széles látószögű optikai rendszernek köszönhetően) tüzérségi megfigyelő feladatokra volt bevethető. Az orosz belügyi erők kapták meg a csökkentett fegyverzettel, de annál több hangszóróval rendelkező Mi–24PSz jelzésű változatot. 

A brazil AH–2 Sabre feladatra indul.

Különleges változatok

Érdemes megjegyezni, hogy egy együléses, kifejezetten a nagy sebességű repülés vizsgálatára kialakított modifikációt mutattak be 2015 végén. Az oroszosan rövid „leendő nagy sebességű helikopter bemutatógépe” nevet kapott prototípus alapos átalakításon esett át. A Mi–35M-től eltérően a futómű behúzható és hiányoztak a fegyvertartó félszárnyak is. A gép orr-része is teljesen más: az áramvonalas kialakítású fülkében már csak a pilóta kapott helyet. Ezzel a forgószárnyassal – akárcsak az Egyesült Államok Joint Multi-Role Technology Demonstrator programjában – az új generációs, az eddigieknél jelentősen gyorsabb szállító- és harci helikopterek kifejlesztéséhez szükséges technológiákat (hajtóműveket, forgószárnyakat, fedélzeti rendszereket) tesztelik. A Mi–PSV prototípus első felszállására 2015. december 23-án került sor. A célok között szerepel természetesen Trevor Eggington 1986. augusztus 11-én beállított, jelenleg is érvényes helikopteres sebességi világcsúcsának (400,87 km/h, Westland Lynx típussal) túlszárnyalása. 

A Mi–24-es családfa másik érdekes hajtása a VIP szállítóváltozat. A Mi–35MSz típusjelzést kapott gép fegyvereitől ugyan megfosztatott, de a fedélzeti védelmi és kommunikációs rendszerek sokasága védi és segíti a kényelmessé alakított deszanttérben utazókat. A gép megkapta például a Raduga-M-B GLONASSZ műholdakkal együttműködő navigációs rendszert, s a pilóták éjjellátó szemüveggel is repülhetik ezt a modellt. A gépet a fegyvertartó szárnyak végén a vadonatúj Prezident-Sz aktív önvédelmi rendszer óvja az ellenséges légvédelmi rakétáktól. A helikoptert először a Kremltől felszállva videózták le 2015 májusában. 

Az afgán légierő Mi–35-esei.

 

Magyar Honvéd 2017. július/Trautmann Balázs

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 08., 16:16
Az Aero Vodochody elvégezte mind a 16 együléses L-159 ALCA nagyjavítását és az utolsó példányt is sikeresen átadták a Cseh Légierőnek. Az L-159-esek üzembentartását további nyolc évvel meghosszabbították és egyéb műszaki fejlesztésekre is sor került.
2023. 03. 07., 15:52
A HUNOR - Magyar Űrhajós Program egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállományának – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium március 7-én, kedden.
2023. 03. 07., 15:05
2023. március 7-én a déli órákban, kötelékrepülés közben összeütközött az Olasz Légierő két SIAI-Marchetti S-208M típusú kiképző repülőgépe, személyzetük életét vesztette a katasztrófa során.
2023. 02. 17., 14:18
2021-es hírek szerint a ghánai parlament rábólintott arra a közel 111 millió eurós beszerzésre, melynek keretein belül hat példányt vásárolnak az Aero Vodochody új L-39NG típusából. Előrelépés azóta sincs az ügyben.
2023. 02. 16., 14:49
2022 decemberében kaptak szárnyra azok a hírek, mely szerint a Görög Légierő használt C-130J Hercules közepes, katonai szállító repülőgépeket kíván beszerezni a kiöregedő C-130B és C-130H változatok helyére.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
2023-03-13 15:45:08
2023. március 18-án, szombaton rendezik meg a XXXI. Szolnoki Országos Makettkiállítás és Verseny névre keresztelt rendezvényt, mely a makettrajongók naptárjában az év egyik kiemelkedő eseménye. Olvasóinknak emellett egyéb programokat is összegyűjtöttünk március hónapra vonatkozóan!
2023-03-08 14:12:41
A Békés Airport Kft. Facebook oldalán olvasható az a közlemény, mely szerint 2023. március 9-én, tervezetten 14 órától 17 óráig megtekinthetőek lesznek a Magyar Honvédség békéscsabai repülőtérre ideiglenesen áttelepült helikopterei.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 09:35
Idén júliusra készül el az első kettő, és ebben az évben összesen hat H225M érkezik a helikopterdandárhoz.
2023. 03. 22., 13:17
Különleges túranapot szervezett a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében március 11-én.
2023. 03. 22., 10:03
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb géppel bővül itthoni flottája.
2023. 03. 21., 14:34
Összesen 463 darab makettet láthattak az érdeklődők a XXXI. Országos Makett Kiállításon és Versenyen, Szolnokon, március 18-án.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.