2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyar oltalom alatt a Baltikum

JETfly  |  2015. 09. 01., 09:36

Ma megkezdi szolgálatát ez a nagyszerű magyar csapat azért, hogy szolgálatára lehessen szövetségeseinknek: Észtország, Lettország és Litvánia polgárainak. Érezzük és értjük a feladat súlyát, a küldetés felelősségét - fogalmazott Hende Csaba honvédelmi miniszter a litvániai ©iauliai Légi Bázison, augusztus 31-én, hétfőn. A balti légtérrendészeti szolgálat átvevő-átadó ünnepségén a hazautazó olasz és norvég légierők parancsnokai átnyújtották a baltikumi légtér szimbolikus kulcsát a magyar váltás részére.

„Rendkívül fontos pillanat ez a Magyar Honvédség számára, hiszen a légierő egyetlen köteléke sem hagyta el hét évtizede az ország területét, hogy külországi bázison települve, éles küldetést teljesítsen” – hangsúlyozta a tárcavezető. Mint ismeretes a Baltic Air Policing (Balti Légtérrendészet - BAP) 39. váltásának csaknem kilencven fős magyar kontingense négy darab JAS-39C típusú Gripen vadászgéppel kezdi meg négy hónapos szolgálatát Litvániában. 

Hende Csaba beszédében kiemelte: „Hazánk a NATO tagjaként elkötelezetten gondoskodik fegyveres erejének fejlesztéséről azért, hogy önmaga védelmén túl hozzátehesse a saját részét a szabadság közös védelméhez is. Magyarország kormánya különösen fontosnak tartja a szövetség alapokmányában rögzített negyedik és ötödik cikkely következetes szolgálatát ezekben az időkben, amikor az ukrán válság nyomán feltámadó nagyhatalmi erő politika napjait éljük. Egy mindenkiért, mindenki egyért.” 

„Honvédek! Teljesítsétek kötelességetek, védjétek meg azt, amit rátok bíztak, legyen vezéretek a bátorság és kísérőtök a szerencse. Isten segítse mindnyájatokat!” - mondta a honvédelmi miniszter.

„Egészen biztos vagyok benne, hogy elegendő alkalmuk akad majd próbára tenni a tudásukat, a saját és a gépeik képességeit. Sok szerencsét és békés eget kívánok a magyar pilótáknak!” – fogalmazott Juozas Olekas litván védelmi miniszter. 

Ahogy Kálló Sándor alezredes, Gripen-pilóta fogalmazott az elkövetkezendő négy hónap különleges időszaknak számít a hajózok életében, a baltikumi kitelepülés nagyban hasonlít az otthoni készenléti szolgálat adásához, csak a helyszín más. „Természetesen a környezet különbözik, hiszen itt tenger fölött is repülünk majd, és persze mégis csak egy idegen reptéren vagyunk. De összességében azt lehet mondani, hogy nagyon hasonlít az otthoni körülményekhez. Mindenképpen izgalmas itt készültségi szolgálatot ellátni. Személyesen kihívásnak érzem ezt, izgalommal várjuk, milyen jellegü feladataink lesznek” - mondta. 

Ugyanilyen lelkesedéssel néznek az elkövetkezendő időszak elé a repülőmüszaki szakemberek is. „Megkönnyebbülés végre itt lenni. Nagyon sokat készültünk, hogy minden meglegyen, minden tökéletesen menjen, és örülünk neki, hogy végre itt vagyunk, kint vagyunk” - mondták.

Fekete Tamás alezredestől, a kontingens parancsnokától megtudtuk: a szeptember elsejétől ellátott szolgálat korántsem újdonság a magyar pilóták és repülőmüszaki katonák számára: „Maga a feladat lényegében ugyanaz, annyi különbséggel, hogy itt, valószínüleg több éles riasztásunk lesz, mint otthon.” Fekete alezredes hozzátette, hogy az éles bevetéseken túl gyakorlóriasztásokat is terveznek, valamint közös kiképzőrepüléseket azon német kollégáikkal, akik Typhoon típusú vadászgépeikkel az észtországi Ämari Légi Bázison szolgálnak a magyarokkal közös időszakban. Pilótáink alapvetően a NATO-szabályzók alapján hajtják végre feladataikat, amelyek mellett figyelembe veszik a litván és a saját nemzeti eljárásrendeket is. 

Fekete Tamás alezredes büszke a kitelepült állományra. „Mondhatom, hogy jó érzés itt lenni. Először vagyok egy kontingensnek a parancsnoka külföldön, ráadásul a csapat nyolcvan százaléka a kecskeméti bázisról jött, tehát kollégáim, elég jól ismerem őket és mondhatom: otthon is és itt kint is kiváló munkát végeznek” - fogalmazott.

Fotó: a szerző, Snoj Péter felvételei

 

Galéria: Magyar oltalom alatt a Baltikum

aaaa dddddd
Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 17., 10:20
Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!
2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-15 10:57:43
Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.
2024-04-11 09:56:47
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-02 16:15:36
A Magyar Honvédség nyolcadik alkalommal szervezi meg az idei év nyári iskolai szünetében a 12-18 éves korosztálynak szóló honvédelmi táborokat, amelyekre április 2-től lehet jelentkezni a honvedelmitabor.hu hivatalos honlapon.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 17., 12:19
Életek múlhatnak a helikopter-karbantartó munkáján.
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.

  Legfrissebbek most

Mi történt azon a napon? Ha a Nap egy bizonyos szögből sütött a kecskeméti légibázis betonjára, sokáig egy ezüstös csík emlékeztetett a 2008. április 17-i repülésre.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”