2024. 03. 01. péntek
Albin
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Struktúraváltás a légierőnél

Struktúraváltás a légierőnél
honvedelem.hu  |  2020. 07. 30., 11:03
Struktúraváltás a légierőnél

Az MH 54. Veszprém Radarezred, valamint az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ egybeolvadásával, képességeik megőrzésével, augusztus 1-jei hatállyal, dandárszintű szervezetként létrejön az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ.

A két alakulat július 29-ei, rendkívüli állománysorakozóján Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka kiemelte: az elmúlt években a honvédelmi vezetés a légi vezetési és irányítási rendszer még hatékonyabbá tételét, átalakítását tűzte ki célul.

„A haderő, és ezen belül a légi vezetési és irányítási rendszer most érett meg arra, hogy változtassunk, újítsunk, hogy még szervezettebbek, még hatékonyabbak legyünk. Senki ne féljen a küszöbön álló változásoktól, mert továbbra is számítunk az állomány nélkülözhetetlen munkájára” – fogalmazott a vezérezredes.

Hozzátette: a két alakulat a NATO integrált légvédelmi rendszerének elemeként a rendkívüli járványhelyzetben is zökkenőmentesen végezte munkáját, biztosítva hazánk légterének szuverenitását. Emellett mind a radarezred, mind a központ kivette a részét a járvány elleni védekezésből is.

Az újonnan megalakuló szervezet parancsnoka – dandártábornoki rendfokozatban – Berec Zoltán ezredes, az MH LVIK jelenlegi parancsnoka lesz, aki beszédében elmondta: év elején a központ hozzálátott a légierő új légi irányítási és vezetési rendszerének kialakításához.

„Köszönetet mondok az MH LVIK teljes állományának, hogy megértették a haderő vezetőinek megújítását célzó szándékát, és az elmúlt másfél évben támogatták az ezt célzó munkát és az én parancsnoki tevékenységemet. Az új központ a képességek integrációja folytán a légierő meghatározó alakulata lesz, amely felelős a légierő teljes műveleti képességének irányításáért, koordinálásáért” – húzta alá az ezredes.

Zentai László ezredes, a jogelőd szervezetekkel együtt hetvenegy esztendős katonai múltra visszatekintő radarezred parancsnoka búcsúbeszédében úgy fogalmazott: feladatuk mindig ugyanaz volt, csak a technikai fejlődött rohamléptekben.

„Büszke vagyok arra, hogy ennek a nagy múltú alakulatnak parancsnoka lehettem, büszke vagyok arra, hogy önökkel együtt szolgálhattam. Sokat tanultam önöktől, sokat köszönhetek önöknek. Önök nélkül nem lehetek az, aki vagyok, és ez az alakulat sem lehetett volna az, ami. Nem lehetett volna ilyen sikeres, és nem tudta volna feladatait ilyen szinten ellátni. Köszönöm az elkötelezettségüket, köszönöm a szolgálatukat!” – búcsúzott az állománytól a parancsnok.

Az állománysorakozón Korom Ferenc vezérezredes és Berec Zoltán ezredes huzamos időn át nyújtott kimagasló szolgálata okán elismeréseket adott át Zentai László ezredesnek.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 20., 13:30
2024 nyarán, több mint 60 év szolgálat után nyugdíjazzák a Svéd Légierő ikonikus típusát, az SK 60 kiképző repülőgépet. A haderőnem méltóképpen búcsúzik a típustól, melynek kapcsán az első információk már napvilágra kerültek.
2024. 02. 15., 11:20
A II. világháború vége felé számos olyan konstrukció született, amely már a kelet-nyugati szembenállás során állt hadrendbe. Jó példa erre a kéthajtóműves brit bombázó, amely kortársaitól eltérően hosszú és sikeres karriert futott be.
2024-02-22 15:17:46
Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár adott otthont annak az alapszintű légi vezetés és irányítás tanfolyamnak, amelyet a kalkari Német Légierő Műveleti Parancsnokság NATO akkreditált kiképző központja, valamint az MH Légierő Parancsnokság közösen szervezett.
2024-02-15 10:08:00
Közzétette 2023-as pénzügyi jelentését az Airbus, amely szerint a toulouse-i székhelyű repülőgépgyártó az elmúlt évben 735 repülőgépet adott át az ügyfeleknek, a vállalatcsoport árbevétele 65,4 milliárd euró volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 13:13
Amióta több mint fél évszázaddal ezelőtt az emberiség meg­hódította a világűrt, egyetlen dolog nem változott az űrrakéták és az űrhajók újabb és újabb generációinak használata során.
2024. 02. 29., 10:10
A cég a kapacitásnövelésen kívül bejelentette, hogy együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Olimpiai Bizottsággal.
2024. 02. 28., 10:59
Folyamatosan zajlik a H225M helikopter típusra történő átképzés az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál: február 28-án újabb hajózók kezdték meg a gyakorlati repülőkiképzésüket a típuson.
2024. 02. 27., 10:57
A 737-300 és társai nagy népszerűségnek örvendtek a maguk idejében, számos példányuk napjainkban is szolgálatban van.

  Legfrissebbek most

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.