2023. 12. 07. csütörtök
Ambrus
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új mentőhelikopterek Magyarországon

JETfly  |  2007. 03. 02., 09:19

A közelmúltban eddig ritkán látott helikoptertípus tűnt fel a hazai repülőtereken. Az osztrák lajstromú gépek a magyar légi mentést erősítik. Két, már megrendelt és szállításra váró helikopter bérleti és karbantartási díjára nincs pénz, ezért az Egészségügyi Minisztérium egy évvel elhalasztaná a beszerzést – számolt be az érdekes fejleményről az origo.hu pénteken, Pénzhiány miatt késnek a mentőhelikopterek című cikkében. A téma iránt érdeklődőknek mutatjuk be azt a típust, amely az előzetes tervek szerint évtizedekig szolgálja majd a légi mentést hazánkban.

A tavalyi esztendő során a médiában kiemelt figyelmet kapott a hazai légimentés. A kialakult helyzetre a nyár folyamán a kormány tett pontot azzal, hogy közhasznú társaság létrehozása mellett döntött, amely teljes egészében az Országos Mentőszolgálat tulajdonában van. A társaság létrehozásakor egy AS 350-es Ecureuil és négy üzemképes Mi–2-es állt rendelkezésre, két további Ecureuil pedig nagyjavításon volt Franciaországban. Időközben ez a két gép is visszaérkezett Magyarországra. Mivel új gépek vásárlására nem volt lehetőség, tartós bérletre írtak ki tendert. Természetesen csak olyan két hajtómüves típus jöhetett szóba, amely a vonatkozó előírásoknak megfelel, és adott helyzetben az egyik hajtómü meghibásodása esetén is végre tudja hajtani a feladatát. Ennek fontosságát a nagy kiterjedésü lakott terület felett üzemelő, azon belül le- és felszállást végrehajtó helikoptereknél nem kell hangsúlyozni. A szóba jöhető típusok közül az Eurocopter által gyártott, számos rendőrségnél és légimentő szervezetnél szolgálatban álló EC135-ös  bizonyult nyerőnek, úgy, hogy az üzemeltetési hátteret is a tulajdonosnak kellett biztosítania. A bérbe adó céggel tízéves szerződést kötött a magyar fél, és a tervek szerint a helikopterek magyar lajstromba kerülnek át. Az EC135-ös rövid, robusztus felépítésü helikopter, hossza mindössze 10,2 méter. A nagyméretü farokfelület profilja aszimmetrikus, hogy repülés közben tehermentesítse a tízlapátos beépített faroklégcsavar, a fenestron terhelését. A pilóták kétoldalt előrenyíló ajtókon keresztül szállhatnak be, a kabintér két oldalán hátracsúszó ajtók vannak. A hordágyat a bal oldalon, illetve a törzs végén kialakított kétfelé nyíló ajtókon keresztül lehet a gépbe helyezni. A helikopter üres súlya 1455, legnagyobb megengedett felszállósúlya 2835 kilogramm. A gyártó 80 kilogrammos pilótával számolva 1300 kilogrammban határozta meg a fedélzetre vehető teher és az üzemanyag összsúlyát. A hazánkba érkező gépek mindegyike analóg alapmüszerezettséggel és rádiónavigációs felszereltséggel rendelkezik. Ez legfeljebb éjszakai VFR repülést tesz lehetővé. A mozgótérképes GPS magyarországi adatbázisának feltöltése folyamatban van. Ha ez elkészül, a hajózók munkáját 1:100 000-es léptékü elektronikus térkép segíti majd.

Magyarországra az EC135T2-es változat érkezett, amely Turbomeca Arrius 2B2 típusú, egyenként 583 lóerős tengelyteljesítményü hajtómüvekkel van felszerelve. A gép üzemanyagkészlete 700,5 literes; ez a repülési profiltól függően 3-3,5 órás repülést tesz lehetővé. A kerozin egy három részre osztott tartályba tankolható. A biztonságot növeli, hogy a hajtómüveket tápláló kifogyasztótartályok között ötliteres különbség van, így végszükségben az üzemanyag kifogyásakor nem egyszerre áll le a két hajtómü, és a pilótának további 1-2 perce marad a kényszerleszállásra. Felszálláskor, amennyiben a gép nyílt, akadálymentes területről gyorsítva száll fel, a megfelelő magasság és sebesség elérésekor bekövetkező hajtómüleálláskor tovább lehet gyorsítani, és ki lehet emelkedni. Amennyiben a felszállás korlátozott területről, például egy kórház akadályokkal szegélyezett szük leszállóhelyéről történik, azt úgy kell végrehajtani, hogy a leszállóhely folyamatosan a pilóta látómezejében legyen, és az egyik hajtómü meghibásodása esetén a leszállóhelyre vissza lehessen szállni. Ehhez enyhén hátrafelé repülve kell a felszállást végrehajtani, majd egy bizonyos magasság elérésekor (a maximális felszállósúly esetén ez 40 méter) meg lehet kezdeni az előrehaladó repülést. Az egy hajtómüves üzemidő nincs korlátozva, a gyártó nem írja elő az azonnali leszállást.Az Eurocopter által megadott adatok alapján az EC135-ös maximális utazósebessége 254, gazdaságos utazósebessége 240 km/h. A gépet +50 és –35 Celsius-fok közötti hőmérsékleten lehet üzemeltetni. A szolgálati csúcsmagasság 6095 méter, a  gép legfeljebb 4570 méteres tengerszint feletti magasságon hajthat végre le- és felszállást. Erre a képességére természetesen Magyarországon nem lesz szükség. Ami viszont jól jöhet, az az, hogy akár egy 14 fokos lejtőre is le tud szállni.

A gép felszereléséhez tartozik még a mozgatható fényszóró, a drótvágó és a hátul lévő súlypont miatt a leszállótalpak végének felületét növelő lemez. Az Ausztriában üzemeltetett gépekre hótalpakat is szerelnek, de a magyar gépekre azok nem kerülnek fel, mint ahogyan a csörlő sem. A szakemberek szerint ezt a magyar viszonyok nem indokolják. Az EC135-ös alapára négymillió euró. A gépekben található mintegy félmillió euró értékü egészségügyi felszerelést kifejezetten az EC135-öshöz alakították ki, így minden elemének megvan a biztonságos és praktikus elhelyezése. A nálunk üzemelő gépek háromfős személyzettel repülnek: egy pilótával, egy orvossal és egy ápolóval. A személyzethez jelenleg még egy osztrák oktatópilóta is tartozik, de a magyar hajózók teljes körü kiképzése után ők már nem lesznek itt.A harmadik gép érkezése június elején várható, ezt követően az év végéig, illetve a jövő év elejéig beérkezik a maradék két EC135-ös is. Az ötgépes EC-flottát három AS 350-es Ecureuil egészíti majd ki. A Mi–2-esekből jelenleg három van. Ezek Debrecenben, Pécsett és Miskolcon adnak készenlétet. A Mi–2-es üzemeltetését a további hajózóállomány kiképzése is indokolja, így a típus egyelőre mindenképpen rendszerben marad. Kiképzés céljára ugyanis nem lehet majd egy EC135-öst kivenni a készenléti szolgálatból, az Ecureuil kétkormányossá alakítása pedig lehetetlenné tenné a hordágy behelyezését és így a típus mentési feladatra indítását.

Az új légimentő szervezethez valamennyi helikopteres mentőpilóta, szám szerint kilenc fő csatlakozott. A pilóták magyar alkalmazásban vannak, de az osztrák üzembentartói engedély alapján, osztrák szakszolgálati engedéllyel repülik az EC135-öst. Ennek megfelelően a típusátképzés is az osztrák elvárások alapján történt. A pilóták kiválasztásánál 2000 óra helikopteres repült időt, két hajtómüves, gázturbinás típusra vonatkozó érvényes típusjogosítást és minimálisan 100 óra mentőrepülési tapasztalatot követelt meg az EC135-ösöket bérbe adó cég.A kiválasztott hajózók ezután egy elméleti tanfolyamon vettek részt, majd hat óra repülés után kapták meg a típusjogosítást. Ahhoz azonban, hogy önálló gépparancsnokként mentési feladatra indulhassanak, további 25 órát kell repülniük egy osztrák oktatópilóta felügyelete mellett. Május elejére ketten fejezték be a teljes átképzést, de rövidesen a többiek is teljesítik a még hátralévő légi órákat. Mivel tapasztalt pilótákról van szó, és nem a helikoptervezetés alapjainak elsajátítása a cél, az átképzés idejéből a legtöbbet a vészhelyzetek gyakorlására fordítják.

A hajózók mellett négy müszaki is részt vett egy tanfolyamon, azonban feladatuk lényegében csak az ellenőrzésre korlátozódik, mivel a gépen kizárólag a tulajdonos müszaki személyzete hajthat végre karbantartási munkákat vagy hibaelhárítást. Jelenleg az egyik EC135-ös (OE–XEW) Budaörsön, a másik (OE–XEX) Pápán ad készenléti szolgálatot reggel 8 órától este 19 óráig. A gépek egy kistraktorral mozgatható helipadon állnak, arról indulnak, és oda is szállnak le. Éjszakára Budaörsön hangárban, Pápán fedezékben tárolják őket. Budaörsön az Országos Mentőszolgálat központja adja a riasztást, vidéken a kijelölt állomások. A riasztástól a helyszínre érkezésig tartó időt jelentősen lerövidíti az, hogy az EC135-ös előkészítése nagyon egyszerü. Az akkumulátor bekapcsolását követően lefutnak az öntesztek, és a gép ezt követően kb. másfél percen belül repülésre alkalmas. Például a Mi–2-essel, üzemmeleg gépnél, legalább öt perc szükséges az indulásig, hideg gépnél az előírt indítási procedúrák ezt az időt tovább növelik. Mire egy Mi–2-essel el lehetne indulni, az EC135-ös már le is szállt a helyszínen. A tervek szerint hat bázisról dolgoznak majd mentőhelikopterek, s ezzel biztosítható lesz az országos lefedettség. Egy-egy bázis felelősségi körzete a 70 kilométer sugarú körön belül elhelyezkedő terület.

A téli időszakra biztosítani kell majd a gépek megfelelő tárolását, amelyhez minimálisan +5 Celsius-fokos hangárra lesz szükség. Amellett, hogy egy olyan drága eszköz esetében, mint amilyen az EC135-ös, indokolt, sőt megkövetelhető a fütött hangár, a gép rendszereinek hőmérséklete jelentősen befolyásolja a riasztástól a felszállásig eltelt időt. A fütött tárolóhely mellett tehát számos érv szól.Riasztás esetén, miután a személyzet bekapcsolta az akkumulátort, a gép rendszerein lefutnak a 3-8 másodpercig tartó öntesztek. Hideg, lehılt számítógép esetén ez lassabban fut le, ami – igaz, csekély mértékben – növeli a felszállásig eltelt időt. A rendszerteszteket egyébként 24 óránként egyszer el kell végezni.A hajtómüvekben lévő olajnak a felszállásig el kell érnie legalább a 10 fokos hőmérsékletet. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a hajtómüvek indítását követően, mire a pilóta végez a felszállás előtti teendőivel, az olaj eléri az előírt hőmérsékletet – fütött hangár esetén. Fagyos tárolóhelyről indított helikopter esetében több idő szükséges a melegítésre. Ennek fontosságáról az osztrákok a síterepeken sem feledkeznek meg: az ott ügyeletet adó helikoptereket hősugárzóval tartják melegen.

Mindez csak két példa a sok közül, de talán szemlélteti azt, hogy amikor egy mentőhelikopter személyzete versenyt fut az idővel, akkor valóban minden perc számít, mert a gépek 70 kilométeres felelősségi körzetét úgy határozták meg, hogy a riasztástól számítva 20 percen belül meg lehessen kezdeni a sérült újraélesztését. Az időveszteség a sérült életben maradási esélyeit csökkenti.Ismét hangsúlyozni kell, hogy mentőhelikopterről van szó, amelyben egészségügyi berendezések, eszközök és készítmények vannak elhelyezve. A fagypont alatt tárolt gépben nemcsak annak rendszerei hülnek le, hanem az egészségügyi eszközök is, amelyek a rövid repülés alatt nem melegednek fel, s esetleg használhatatlanná válhatnak.

Szakmai körökben úgy tartják, hogy a közforgalmi és a katonai repülés után végre a légimentés is megkapta azt a világszínvonalú, korszerü típust, amely megilleti.

Galéria: Új mentőhelikopterek Magyarországon

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-24 14:59:02
Bejárta a netet az Amerikai Haditengerészet 2023. november 20-án balesetet szenvedő P-8A Poseidon többfeladatú tengerészeti járőr repülőgépének fotója, mely a pályán túlfutva a sekély vízben tudott csak megállni. Mutatjuk a legfrissebb felvételeket!
2023-11-14 11:04:00
A Hévíz-Balaton Repülőtéren a vadászgépek fogadása, felvezetése, végezetül pedig éjszakai letároláshoz történő felkészítése olyan gördülékenyen zajlott, mintha csak a kecskeméti katonai bázisukon járnánk.
2023-11-13 14:56:44
Idén Magyarország töltötte be a NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM) kezdeményezés elnöki pozícióját. A szervezet nagyszabású őszi ülésén – hazánk mellett – tizenöt NATO tagország képviselői vettek részt Budapesten, október 23–27. között.
2023-11-13 11:49:38
2003. november 13-án délelőtt 11 órakor ismét megtörtént a megszokhatatlan, egy repülőgép eltűnt a lokátorok képernyőjéről és nem válaszolt semmilyen frekvencián. Azonnal felszállt a kutató-mentő helikopter a két egykori kollégiumi szobatárs keresésére.
2023-11-07 13:15:18
Újabb két H225M típusú, közepes, többcélú szállító helikopter érkezett a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandárhoz az Airbus Helicopters dél-franciaországi Marignane városban található gyártóközpontjából, november 6-án.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 06., 13:32
A nemzetközi légiközlekedés egykori pillérének évtizedeken átívelő történetét a 436-os számú járatot repülő, a barbadosi Bridgetownból Miamiba tartó Clipper Goodwill zárta le.
2023. 11. 30., 14:52
November 29-től a Satys PSP Hungary Zrt. gyulai gyárában végzik az Airbus Helicopters Hungary Kft. szomszédos üzemében gyártott helikopter alkatrészek felületkezelését, így a jövőben már száz százalékban Magyarországon gyártott alkatrészeket építenek be a forgószárnyasokba – jelentette be Kiss Attila, a Satys PSP Hungary Zrt. vezérigazgatója Gyulán.
2023. 11. 29., 16:35
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).

  Legfrissebbek most

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Kormányközi megállapodás keretein belül, Szlovénia hat Leonardo AW139M típusú, közepes, többcélú helikopter beszerzéséről döntött, a szerződést 2023. november 28-án írták alá a felek.