2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Átadták az ELM-2084 típusú mobil, háromdimenziós radart

Átadták az ELM-2084 típusú mobil, háromdimenziós radart
honvedelem.hu  |  2024. 06. 10., 15:02
Átadták az ELM-2084 típusú mobil, háromdimenziós radart

2024. június 7-én adták át Veszprémben a Magyar Honvédség új, ELM-2084 típusú mobil, háromdimenziós radarját.

Minden háború emberek döntéseinek eredményeképpen indul el – jelentette ki a honvédelmi miniszter július 7-én, pénteken Veszprémben, a Magyar Honvédség új háromdimenziós légtérellenőrző lokátorának átadóján. Hangsúlyozta: a magyar kormány a háború elkerülésén dolgozik.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta: nehéz időket élünk, Európa ma háborúra készül. Kiemelte: a nyugat-európai nagy országok vezetői egymás után nyilatkoznak arról, hogy milyen lépések szükségesek az ukrajnai háború folytatásához, mennyi lőszert, mennyi fegyvert kell küldeni. Egyre többet hangzik el az is, hogy katonát kellene küldeni. A tárcavezető azt mondta: először csak beszélnek a háborúról, és ezt már két éve halljuk. Először a beszéd rohamsisakokról szólt, aztán kicsit később ágyúkról, lőszerekről, harckocsikról, harcászati repülőgépekről, és most már arról beszélnek, hogy melyik NATO-tagállam vagy melyik európai uniós tagállam fog katonákat küldeni valamilyen kiképző vagy támogató misszióban Ukrajna területére - jegyezte meg. A magyar embereknek, Magyarországnak, Európának és a világnak is az az érdeke, hogy ez a folyamat ne folytatódjon, ehhez pedig erőre van szükség – mutatott rá a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy fogalmazott: a magyar történelemben elégszer láttuk, hogy idegen érdekek mentén magyar katonák jelennek meg olyan háborúban, ahová nem valók. Kiemelte: erőre egyrészt a választásokon és a szavazóurnák mellett van szükség, hogy Európában minél többen a béke mellé tegyék a voksukat. A magyar kormány eddig is a béke elkötelezettje volt, és ezután is azért fog dolgozni, hogy a háborút elkerüljük – hangsúlyozta. Másrészt szükség van katonai erőre is, hogy önmagunkat a lehető legfüggetlenebbül másoktól, meg tudjuk védeni – mondta, hozzátéve: ezért a kormány folytatja, sőt a veszélyek korában fel is gyorsította a haderőfejlesztést. Szalay-Bobrovniczky Kristóf ismertette: most olyan képességgel bővül a magyar haderő és annak légvédelme, amely Izraelben a legnehezebb időkben, harci körülmények közt állta ki a próbát.

Ezek a többfunkciós, háromdimenziós radarrendszerek a Nasams norvég rakétarendszerekkel, valamint a harcászati repülőgépflottát erősítő további négy Gripennel kiegészülve, valamint más eszközökkel együtt képezik azt a pajzsot, amely a magyar emberek biztonságát garantálja - jelezte a honvédelmi miniszter. Azt mondta: nem engedhetjük meg, hogy Európa háborúba sodródjon, mindent meg kell tenni ennek elkerüléséért, és Magyarország "minden körülmények között" ki fog maradni belőle. Békére van szükségünk, amit azonnali tűzszünettel és béketárgyalásokkal lehet elérni – zárta szavait Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Pietro Mazzei, a Rheinmetall Canada vezérigazgatója az együttműködések fontosságáról szólva az ipar és kormány közti partnerséget méltatta. Tájékoztatása szerint Magyarországon egy olyan összeszerelő-, integrációs és tesztelő-bevizsgáló bázist tudtak létrehozni, amelynek eredményei az átadott eszközök. Köszönetet mondott azért, hogy a Magyar Honvédség nemcsak időt szánt a technológia megtanulására, de integrálták is azt napi műveleteikbe. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban beszerzett ELM-2084 típusú háromdimenziós radar a helyszínen kiosztott tájékoztató szerint légtérellenőrző, tüzér- és légvédelmirakéta-feladatok támogatására képes. A legfejlettebb félvezetős technológia és a fázisvezérelt antennarács alkalmazásával képes a kibocsátott rádióhullámok vertikális és horizontális eltérítésére. A jelenleg használt radaroknál háromszor nagyobb antennaforgási sebessége háromszoros adatfrissítést eredményez, a technológia egy időben képes felderíteni – a nagy méretű, nagy sebességű szállítógépektől a közepes méretű, kis sebességű drónokig – minden típusú légi járművet, valamint a ballisztikus tüzérségi lövedékeket is. A radar szélsőséges időjárási körülmények között is képes magas megbízhatósággal üzemelni, valamint 21. századi körülményeket biztosít a kezelőszemélyzetnek. A radarkomplexum három fő modulból áll – antennarendszer, hadműveleti-kezelői kabin, áramellátást biztosító rendszer –, amelyeket terepjáró képességű teherautók szállítanak. Telepítési és bontási ideje egyaránt rövid.

Minden másodperc számít

 

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-03 13:23:02
Fonalka Marcell őrmester az Acélkocka Alap Altiszti Tanfolyam elvégzésének köszönhetően tölti mindennapjait a Gripen-hangárban, feladata a Magyar Honvédség vadászgépeinek szerelése és javítása. Miért ezt az utat választotta?
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 10:39
A kilencvenes évek elején az amerikai haditengerészet légiereje átalakulóban volt.
2024. 06. 11., 14:00
Számos munkaterület összehangolása szükséges ahhoz, hogy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet magyarok katonák által biztosított MEDEVAC, azaz egészségügyi kiürítési képessége porszem nélküli gépezetként tudjon működni.
2024. 06. 10., 10:57
Légtérzár, menetrendi változások, biztonsági aggályok, csomagfeladás és a szakszervezetek sztrájkfenyegetése.
2024. 06. 04., 13:31
A pezsgő ballószögi kulturális életnek egyik kiemelkedő színfoltja volt a napokban befejeződött repülős rendezvény, melyet a ballószögi repülőtér fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartottak meg.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.