2024. 02. 29. csütörtök
: 391 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Végső búcsút vettek Samu István vadászpilótától

Végső búcsút vettek Samu István vadászpilótától
honvedelem.hu  |  2024. 01. 10., 12:12
Kapcsolódó
cikkek (1)
Végső búcsút vettek Samu István vadászpilótától

2024. január 9-én, katonai tiszteletadással temették el Samu István nyugállományú őrnagyot, az MH 47. Pápa Harcászati Repülőezred korábbi századparancsnokát a pápai Alsóvárosi temetőben.

„Az elmúlás, az élettől való megválás mindig megrendítő, különösen a gyászoló család számára. A barátok, ismerősök és katonabajtársak számára is fájdalmas, hiszen egy igaz bajtársat veszítettünk el, aki katonai szolgálata során mindig híven, becsülettel teljesítette feladatait, esküjét mindenkor betartva, hűséggel szolgálta hazáját” – fogalmazott Monek Zoltán őrnagy, az MH 47. Bázisrepülőtér Logisztikai Főnökségének volt főnöke a 63 évesen, tavaly évvégén elhunyt Samu István nyugállományú őrnagy ravatalánál.

Samu István 1960. január 14-én, a Somogy vármegyei Bálványoson született, már tizennégy évesen érdekelte a repülés, beiratkozott vitorlázórepülőgép-vezető tanfolyamra, később katonai repülőgép-vezető alapkiképzésen vett részt Budaörsön. 1978-ban felvételt nyert a Kilián György Repülő Műszaki Főiskolára, mérnök-pilóta végzettséget az egykori Szovjetunióban szerzett 1984-ben, a Aktyubinszk-i Repülőakadémián. Ezt követően MiG–21 típusú szovjet vadászrepülőgép átképzésen vett részt Kecskeméten.

„1985 decemberében került a Pápai 47. Harci Vadászrepülő Ezred állományába, repülőgépvezető beosztásba. Kilenc évvel később a katonai akadémiát kiváló eredménnyel végezte el” – ismertette Monek Zoltán őrnagy, aki évtizedekig szolgált vele.

Samu István 1998-tól a második harcirepülőszázad századparancsnoka volt, 2001-ben őrnagyi rendfokozattal vonult szolgálati nyugállományba. Ezt követően először egy híradástechnikai vállalatnál dolgozott, majd évekig a Malév egykori magyar állami légitársaság pilótája volt.

„A Malév utolsó menetrendszerinti járatának ő volt a pilótája 2012-ben. Ezután előbb külföldön, majd hazatérve az ASL légitársaságnál folytatta pályafutását, ahol a kapitányi kinevezését is megszerezte” – fogalmazott Monek Zoltán őrnagy, aki gyászbeszédében hangsúlyozta: Samu István nyugállományú őrnagy – ismert becenevén Sumák – rátermettségét, a repülésben szerzett tudását élete végéig kamatoztatta.

Szabó Ferenc alezredes, evangélikus tábori lelkész beszédében kiemelte: Samu István nyugállományú őrnagy egykori kollégái szerint jó repüléstechnikai készséggel rendelkezett, az új repülési ágazatok elsajátítása nem okozott számára nehézséget, és a repüléssel járó fizikai és pszichikai terheléseket jól bírta. Bajtársaival való kapcsolata példás volt, kedvelték jó hangulatáért, nyíltságáért.

Az egykori vadászpilótát, későbbi civil repülőgépvezetőt katonai tiszteletadás mellett kísérték végső nyughelyére: a szertartáson díszőrség és zászlókíséret emlékeztetett katonai hivatására, tiszteletére egy kétgépes Gripen-kötelék húzott át a pápai sírkert ravatalozója felett, hamvai sírba tételekor díszlövések dördültek el. A gyászszertartáson és temetésen – mások mellett – Magasy Zsolt ezredes, az MH 47. Bázisrepülőtér bázisparancsnoka is részt vett.

További felvételek a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 11:20
A II. világháború vége felé számos olyan konstrukció született, amely már a kelet-nyugati szembenállás során állt hadrendbe. Jó példa erre a kéthajtóműves brit bombázó, amely kortársaitól eltérően hosszú és sikeres karriert futott be.
2024. 02. 07., 16:28
Mint ahogy arról már lapunkon is beszámoltunk, 2024. február 4-8. között védelmi ipari szakkiállítást rendeznek Rijádban, ahol a legnagyobb repülőgépgyártó vállalatok is jelen vannak. A Boeing kapcsán az új F-15EX értékesítéséről is vannak friss információk.
2024. 02. 06., 16:32
A Brit Királyi Légierő pilótaképző rendszere a közelmúltban többször is a hírek szereplője volt: most a képzés fő platformjának tekinthető BAE Systems Hawk T2 flottáról láttak napvilágot friss hírek.
2024-02-15 10:08:00
Közzétette 2023-as pénzügyi jelentését az Airbus, amely szerint a toulouse-i székhelyű repülőgépgyártó az elmúlt évben 735 repülőgépet adott át az ügyfeleknek, a vállalatcsoport árbevétele 65,4 milliárd euró volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:10
A cég a kapacitásnövelésen kívül bejelentette, hogy együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Olimpiai Bizottsággal.
2024. 02. 28., 10:59
Folyamatosan zajlik a H225M helikopter típusra történő átképzés az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál: február 28-án újabb hajózók kezdték meg a gyakorlati repülőkiképzésüket a típuson.
2024. 02. 27., 10:57
A 737-300 és társai nagy népszerűségnek örvendtek a maguk idejében, számos példányuk napjainkban is szolgálatban van.
2024. 02. 23., 16:13
Kecskemétre látogatott a PzH 2000-es önjáró lövegekre szerződött állomány

  Legfrissebbek most

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.