2023. 09. 26. kedd
Jusztina, Pál
: 390 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mérföldkő a katonai léginavigációs szolgáltatás kutatásában

Mérföldkő a katonai léginavigációs szolgáltatás kutatásában
JETfly  |  2019. 04. 04., 10:35
Mérföldkő a katonai léginavigációs szolgáltatás kutatásában

Március végén, a Magyar Honvédség aktív részvételével rendezték meg a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. budapesti székházában a távoli toronyirányítási rendszerekkel összefüggő validációs szimulációt.

A szakmai rendezvényen a katonai felet az MH Pápa Bázisrepülőtér részéről Paksi Sándor százados és Angyal Sándor főhadnagy képviselte.

A sikeres szimuláció során a résztvevők a közelmúltban a pápai, debreceni, valamint a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre kutatás-fejlesztési célból telepített kamerarendszerek segítségével a nevezett repülőterek forgalmát egy időben, élő helyzetképpel, egy irányítói felületen jelenítették meg, ahol a légiforgalmi irányító szolgáltatás biztosításának lehetséges módozatait vizsgálták.

A Honvédelmi Minisztérium, valamint a HungaroControl Zrt. között 2019 februárjában megkötött megállapodás keretében a katonai fél vállalta, hogy a NATO által a rendszer jövőbeni alkalmazásának lehetőségeivel kapcsolatban kiadott állásfoglalással összhangban megvizsgálja a pápai katonai repülőtérre telepített távoli toronyirányító rendszer katonai alkalmazhatóságát mind hazai, mind műveleti környezet vonatkozásában. A gyakorlatban a Magyar Honvédségnek ezzel lehetősége nyílik a rendszer modulárisan telepíthető elemeinek tesztelésére, amelynek segítségével békeidős körülmények között akár egy esetleges árvízi katasztrófahelyzet során korábban nem látott minőségben biztosíthatják a léginavigációs szolgáltatást.

A távoli toronyirányító rendszerek kapcsán a NATO egyértelmű állásfoglalását fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a rendszerek katonai szempontból történő alkalmazásának vizsgálatát mielőbb meg kell kezdeni, továbbá, hogy számít a magyar fél ilyen irányú tapasztalataira, amelyeket a Szövetség a későbbiekben a sztenderdizációs folyamatok során is figyelembe tud majd venni. A Magyar Honvédség a projekt megvalósítása során részletesen megvizsgálja a rendszer hazai és műveleti környezetben való alkalmazhatóságát, továbbá a repülőtéri irányítással, és a légiforgalmi rendszerekkel összefüggő releváns szabályozók esetleges módosításának lehetőségét is annak érdekében, hogy a pápai repülőtérre telepített technológia megfelelően tudjon illeszkedni a jövő katonai repülőtéri környezetébe.

A validációs szimulációval lezárult távoli toronyirányító rendszerek kutatásában történő részvétel a honvédelmi tárca számára kiemelten fontos volt, mivel a tapasztalatok feldolgozását követően Magyarország vezető nemzeti szerepet tölthet be a NATO-n belül ezen innovatív rendszerek katonai vizsgálata és esetleges adaptációja terén.

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 19., 15:09
A bolgár védelmi minisztérium 9,55 millió euró értékű szerződést írt alá a lengyel Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr. 2-vel (2. számú Légijármű Javító Üzem). Az augusztus 11-én bejelentett megállapodás a Bolgár Légierő MiG-29-es vadászgépeinek hat hajtóműve javítására vonatkozik.
2023. 09. 14., 15:57
2023. szeptember 14-én terjedt el a repülős oldalakon az a Franciaországban készült fotó, melyen az első horvát részre leszállítandó Dassault Rafale vadászbombázó látható.
2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 25., 10:13
Tíz nap után, a Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza a líbiai árvízkárosultak megsegítésére összeállt magyar mentőcsapat a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, szeptember 24-én éjjel.
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.

  Legfrissebbek most

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.