2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mérföldkő a katonai léginavigációs szolgáltatás kutatásában

Mérföldkő a katonai léginavigációs szolgáltatás kutatásában
JETfly  |  2019. 04. 04., 10:35
Mérföldkő a katonai léginavigációs szolgáltatás kutatásában

Március végén, a Magyar Honvédség aktív részvételével rendezték meg a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. budapesti székházában a távoli toronyirányítási rendszerekkel összefüggő validációs szimulációt.

A szakmai rendezvényen a katonai felet az MH Pápa Bázisrepülőtér részéről Paksi Sándor százados és Angyal Sándor főhadnagy képviselte.

A sikeres szimuláció során a résztvevők a közelmúltban a pápai, debreceni, valamint a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre kutatás-fejlesztési célból telepített kamerarendszerek segítségével a nevezett repülőterek forgalmát egy időben, élő helyzetképpel, egy irányítói felületen jelenítették meg, ahol a légiforgalmi irányító szolgáltatás biztosításának lehetséges módozatait vizsgálták.

A Honvédelmi Minisztérium, valamint a HungaroControl Zrt. között 2019 februárjában megkötött megállapodás keretében a katonai fél vállalta, hogy a NATO által a rendszer jövőbeni alkalmazásának lehetőségeivel kapcsolatban kiadott állásfoglalással összhangban megvizsgálja a pápai katonai repülőtérre telepített távoli toronyirányító rendszer katonai alkalmazhatóságát mind hazai, mind műveleti környezet vonatkozásában. A gyakorlatban a Magyar Honvédségnek ezzel lehetősége nyílik a rendszer modulárisan telepíthető elemeinek tesztelésére, amelynek segítségével békeidős körülmények között akár egy esetleges árvízi katasztrófahelyzet során korábban nem látott minőségben biztosíthatják a léginavigációs szolgáltatást.

A távoli toronyirányító rendszerek kapcsán a NATO egyértelmű állásfoglalását fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a rendszerek katonai szempontból történő alkalmazásának vizsgálatát mielőbb meg kell kezdeni, továbbá, hogy számít a magyar fél ilyen irányú tapasztalataira, amelyeket a Szövetség a későbbiekben a sztenderdizációs folyamatok során is figyelembe tud majd venni. A Magyar Honvédség a projekt megvalósítása során részletesen megvizsgálja a rendszer hazai és műveleti környezetben való alkalmazhatóságát, továbbá a repülőtéri irányítással, és a légiforgalmi rendszerekkel összefüggő releváns szabályozók esetleges módosításának lehetőségét is annak érdekében, hogy a pápai repülőtérre telepített technológia megfelelően tudjon illeszkedni a jövő katonai repülőtéri környezetébe.

A validációs szimulációval lezárult távoli toronyirányító rendszerek kutatásában történő részvétel a honvédelmi tárca számára kiemelten fontos volt, mivel a tapasztalatok feldolgozását követően Magyarország vezető nemzeti szerepet tölthet be a NATO-n belül ezen innovatív rendszerek katonai vizsgálata és esetleges adaptációja terén.

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 23., 12:42
Túl sok információ továbbra sem érhető el az Amerikai Légierő stratégiai csapásmérő flottáját megújító B-21 Raider típusról, de 2024. május 22-én új felvételeket publikáltak a tesztrepülését teljesítő bombázóról.
2024. 05. 17., 11:26
Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 29., 09:07
Az első képsorozat két, februári napon készült a honvédség 08-as oldalszámú H145M helikopteréről.
2024. 05. 24., 11:58
Minden ami repülés címmel szombaton kiállítás nyílik a Ballószögi Faluházban. A négynapos rendezvény fókuszában a 30 éves ballószögi repülőtér áll, és több egykori vadászrepülő pilóta is ellátogat a nagyszabású eseményre.
2024. 05. 23., 09:26
MiG és Szuhoj harci repülőket állított ki a kertjében egy kiskőrösi gyűjtő. A Dutra Fesztivál megnyitónapján Firkó János is bemutatta kedvenceit a közönségnek.
2024. 05. 22., 09:13
A második világháborút követő években az amerikai légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság legtöbb gépe még dugattyús motorral repült.

  Legfrissebbek most

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.