2024. 06. 25. kedd
Vilmos
: 395 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Képgaléria a Fire Blade 2022 harcászati gyakorlat sajtónapjáról

Képgaléria a Fire Blade 2022 harcászati gyakorlat sajtónapjáról
JETfly  |  2022. 06. 23., 16:31
Képgaléria a Fire Blade 2022 harcászati gyakorlat sajtónapjáról

2022. június 21-én, kedden rendezték meg az újdörögdi "Romvárosban" a Fire Blade 2022 névre keresztelt, többnemzeti helikopter harcászati gyakorlat sajtónapját, melyről mutatjuk a helyszíni fotókat!

Röviden összefoglalva, a scenario egy összetett, harci műveletekben gazdag dinamikus programot foglalt magába, melyen elsőként a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról érkező Gripenek, illetve az Osztrák Légierő PC-7-esei szimulált légicsapást hajtották végre az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred képviselte ellenséges légvédelmi egység ellen, melyet követően a légiroham részeként érkeztek a földi erőket ezúttal a "Romvárosba" szállító, illetve az ellenséges erők kitörését megakadályozó és a légteret biztosító többnemzeti helikopterek.

Az érkező katonák több irányból rohamozták meg a terroristák épületekben megbúvó feltételes bázisát, semlegesítésükben és a túsz kimenekítésében fontos szerep jutott a Terrorelhárítási Központ munkatársainak és az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonáinak.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
Az épület tetejére érkező szlovák Black Hawk (Fotó: Vámosi Sándor)

A nemzetközi szimulációban most először vett részt a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretein belül beszerzett H145M típus, emellett látható volt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományába tartozó Mi-17-es szállító helikopter, illetve a Mi-24P harci helikoper, utóbbi - a légi megfigyelés mellett - tűztámogatást is nyújtott a művelet során.

A sajtónyilvános eseményen bemutatott szimulációról a honvedelem.hu videóját is megtekinthetik Olvasóink:

A gyakorlat részleteiről az alábbiakban olvashatunk:

A Magyar Honvédség helikopter személyzeteinek harcászati felkészítése, gyakoroltatása elsősorban az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency, a továbbiakban: EDA) helikopter programjaira épül és támaszkodik. Hazánk 2012-ben csatlakozott a Helikopter Gyakorlatok Programhoz. Ezzel egyidőben Magyarország vállalta a „BLADE” gyakorlatok befogadását. Az első Fire Blade gyakorlatra 2017-ben került sor, a mostani gyakorlat a második alkalom.

A Fire Blade 2022 gyakorlat az MH Pápa Bázisrepülőtéren zajlik 2022. június 07-24. között. A résztvevő nemzetek: Magyarország, Ausztria, Belgium, Szlovákia és Szlovénia, valamint több európai ország is delegál megfigyelőket. A gyakorlaton 25 repülőeszköz vesz részt, forgószárnyasok és merevszárnyasok egyaránt.

A gyakorlat tervezési fázisa során az Európai Védelmi Ügynökség kiképzői (chief instructor) professzionális tudásukkal támogatják a vendéglátó nemzetet a komplex légiműveletek valósághű megtervezésében. A gyakorlat alatt szintén az EDA által kijelölt mentorok kísérik figyelemmel és segítik a személyzetek munkáját, valamint a harceljárások betartását.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
Fontos szerep jutott a Magyar Légierő H145M típusú könnyű, többfeladatú helikopterének is (Fotó: Vámosi Sándor)

A gyakorlat célja lehetőséget teremteni az európai helikopter személyzetek számára, hogy közös műveleteket hajtsanak végre, fókuszálva az összetettlégiműveletekre (COMAO), így erősítve az együttműködést a helikopter személyzetek és más légi és szárazföldi egységek között bonyolult, összetett, valósághű és kihívást teremtő környezetben.

A gyakorlat során a helikopter személyzetek többnemzeti kötelékben gyakorolnak és tovább fejlesztik tervezői és repülési képességüket, valamint erősítik az együttműködést egy dinamikus forgatókönyv és gyors döntéshozást megkövetelő szituációk keretében nappal és éjszaka.

A gyakorlat lehetőséget ad éleslövészetre és légi roham kiképzésre, hogy erősítsék a helikopter személyzetek képességeit tűzerő, mozgékonyság, védelem és a helikopterek együttműködése terén, illetve, hogy gyakoroltassák az eszközök légi és szárazföldi harcászati szerepét és a harctéri manővereket.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
A Fire Blade 2022 harcászati gyakorlatról nem hiányozhatott a Magyar Légierő Mi-24P harci helikoptere (Fotó: Vámosi Sándor)

A gyakorlat fontos célja megteremteni egy különleges műveleti kiképzés lehetőségét, hogy erősödjenek a helikopter személyzetek képességei különleges műveleti és hagyományos szárazföldi erők támogatása esetén a katonai műveletek széles skáláján. A helikopterek támogatják a szárazföldi csapatokat és a Terrorelhárítási Központ állományát élőerő és felszerelés harctérre szállításával, a fedélzetről való kijuttatással és tűztámogatással. A helikopterek közreműködnek továbbá a sebesültek kimentésében és elszállításában.

Fontos kiképzési cél, hogy a helikopter személyzetek legyenek képesek többnemzeti kötelékben támogatni a szárazföldi csapatok harcát hagyományos és városi környezetben is, valamint nappal és éjszaka egyaránt.

A fotókért ezúton is köszönetet mondunk Vámosi Sándornak, a meghívóért pedig a Honvédelmi Minisztérium Sajtó Osztályának!

A Fire Blade 2022 harcászati gyakorlat további fotóiért látogassanak el az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Facebook oldalára!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:20
A normandiai partraszállás egyik alapvető logisztikai kérdése az volt, hogyan lehet megfelelő mennyiségű katonát, fegyverzetet és egyéb felszerelést az éjszaka leple alatt észrevétlenül eljuttatni a brit szigetektől Franciaországba? A hadműveletek tervezőinek gyorsan be kellett látniuk, hogy csak a levegőből érkezhetnek az első egységek a kulcsfontosságú helyekre.
2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-20 07:00:00
Kellemes nyári hétvégére készült mindenki. Tervezgettük mivel is teljenek az elkövetkező napok. Volt, aki a strandolást favorizálta, más egy közös focimeccs nézésre invitálta barátait és páran a borutcában szerettek volna bort kóstolni. Már előre éreztük a finom vörös bor izét, mikor csörgött a telefon. A telefon most nem a jó barát szerepét játszotta. Rossz hírt közölt. Fehérgyarmat közelében lezuhant a Magyar Honvédség L-39 Albatros típusú repülőgépe és a fedélzetén repülők életüket vesztették. A gondolatban kortyolt bor íze rögtön megkeseredett és az eltávozott pilótákra, barátokra, Janicsek Andrásra és Ignácz Zoltánra gondoltunk.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 21., 10:43
2024. 06. 20., 10:49
Zajlanak a késő délutáni, esti kiképzési repülések az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál.
2024. 06. 18., 10:01
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak.
2024. 06. 17., 11:52
Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kiképzési repüléseket végez június 17-20. 17:00-0:00 óra között.

  Legfrissebbek most

„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.