2023. 11. 28. kedd
Stefánia
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Haladó légierős képzések Pápán

Haladó légierős képzések Pápán
JETfly  |  2019. 07. 23., 14:59
Haladó légierős képzések Pápán

Tavaly első alkalommal került sor arra a magyar-amerikai közös légierős oktatásra, amely többféle képzéssel segíti a Magyar Honvédség és a régiós országok katonáit. Idén a különböző szakterületeket átfogó tréningek a következő hetekben zajlanak a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtéren (MH PBRT). Az oktatás július 15-én, hétfőn kezdődött.

Az Európában állomásozó Amerikai Egyesült Államok Légiereje (United States Air Forces in Europe – USAFE), az Ohiói Légi Nemzeti Gárda (Ohio Air National Guard) és a Magyar Honvédség Parancsnoksága Légierő Haderőnemi Szemlélőség együttműködésének köszönhetően 2018-ban közös képzéseken vettek részt hazánk és más, régiós országok katonái. Ezeken olyan külföldi, már meglévő és alkalmazott eljárásokat mutattak be, amelyeket a Magyar Honvédség légierejének alkalmazni kell az együttműködés és adott esetben az idetelepülő erők fogadása és kiszolgálása céljából. Az érintett három területre („Airfield Management”, „Flight-line Procedures”, „Air Base Occupational Health Familiarization”) vonatkozó tréningek azért is hiánypótlók, mert ilyen, illetve ehhez hasonló képzések jelenleg nem szerepelnek a Magyar Honvédség kiképzési rendszerében, sőt a régióban sem érhetők el.

Tavaly nagy érdeklődés kísérte a tanfolyamokat, így az amerikai fél javaslatára idén is folytatódnak az oktatások a Magyar Honvédség teljes körű támogatásával. A résztvevő magyar, amerikai, lett, horvát katonák új és a jövőben nélkülözhetetlen ismeretekre tesznek szert a július 15. és augusztus 2. között zajló tréningeken, amelyeknek az MH PBRT ad otthont. A nemzetközi együttműködésekben gyakorlott pápai katonai szervezet egy sokoldalú, külföldön is elismert repülőteret működtet, amely kiváló infrastruktúrájának köszönhetően alkalmas ilyen képzések magas színvonalú lebonyolítására.

Az Ohio Air National Guard szakoktatói három héten keresztül vendégeskednek Pápán. Az oktatás kifejezett célja, hogy a költséghatékonyság érdekében viszonylag rövid idő alatt minél több résztvevő számára biztosítsák a képzéseket. Az egyes tréningek között vannak átfedések, az utolsó héten például mind a három szakterület közösen tud bizonyos szituációkat gyakorolni.

Július 15. és augusztus 2. között zajlik az „Airfield Management” (Repülőtéri Földi Műveletek) képzés is. Az előző évi oktatást folytatva ezúttal középfokú ismereteket szerezhetnek a résztvevők, ezek pedig elengedhetetlenek az Airfield Manager beosztás Magyar Honvédségben történő meghonosításához. Az ilyen irányú, 24 órás repülőtéri szolgálatok felelnek azért, hogy az adott repülőtér mindig megfelelő, üzemkész állapotban legyen, biztosítva ezzel a forgó- és merevszárnyú repülőgépek feladatainak végrehajtását. Többek között naponta többször is felméri és auditálja a futópálya, a használatos gurulóutak és állóhelyek, valamint a fénytechnikai és navigációs eszközök állapotát, felügyeli a karbantartást, biztosítja a balesetmentes munkakörnyezetet.

„Ez az alkalom a második fázist jelenti abban a programban, amelynek során három lépésben adjuk át ezt a speciális ismeretanyagot” – mondta Joseph Lord őrmester, aki amerikai légierős tanácsadóként felügyeli az „Airfield Management” oktatást. „A US Air Force és a partnernemzetek szakértőinek segítségével összeállítottunk egy olyan kurzust, amellyel fejleszthetjük a NATO-n belüli együttműködést. A tavalyi képzés megnyitotta az ajtót az Airfield Management szakterület alapjaihoz, idén pedig a következő szintre szeretnénk lépni. A középfokú tudás megszerzése után valósulhat meg ennek a képességnek a teljes megosztása partnernemzeteinkkel.”

Hazánk katonai repülőterein jelenleg több terület megosztva végzi az Airfield Manager feladatait. Várhatóan még több év kell ahhoz, hogy ilyen beosztású szakembereket alkalmazhassanak a Magyar Honvédségnél.

Az „Airfield Management” tréninghez képest egy héttel később indul az úgynevezett „Flight-line Procedures Workshop” (Repülést Kiszolgáló és Biztosító Eljárások). A 2018-ban megkezdett képzés folytatásaként a jelenlévők újabb ismereteket szerezhetnek az általános repülőtéri vészhelyzeti eljárásokról, a munkaterületen gépjárművel történő közlekedés rendszabályairól, valamint a repülőtér fizikai biztonságával kapcsolatos eljárásokról.

Végül, július 29-én kezdetét veszi a harmadik tanfolyam is. Témája az „Air Base Occupational Health Familiarization”, amely munkahelyi egészségmegőrzésként definiálható. A szakemberek a különböző szakterületekre, beosztásokra és munkahelyi környezetre lebontva megvizsgálják, hogy milyen egészségkárosító tényezők léphetnek fel munkavégzés közben. Ezután kockázatelemzést készítenek arról, hogy milyen veszélynek lehetnek kitéve a katonák, majd pedig biztosítják a feltételeket a balesetmentes feladatvégrehajtáshoz.

A képzés tehát július 15-én elindult, amelyet a hallgatók és az oktatók köszöntésével egybekötött rövid megnyitó vezetett fel. Magasy Zsolt ezredes, az MH PBRT bázisparancsnoka üdvözölte a megjelenteket, jó munkát kívánva a következő hetek feladataihoz.

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-13 11:49:38
2003. november 13-án délelőtt 11 órakor ismét megtörtént a megszokhatatlan, egy repülőgép eltűnt a lokátorok képernyőjéről és nem válaszolt semmilyen frekvencián. Azonnal felszállt a kutató-mentő helikopter a két egykori kollégiumi szobatárs keresésére.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.
2023. 11. 20., 12:05
A Magyar Honvédség legújabb haditechnikai eszközei mellett többek között harcászati, illetve tűzszerész bemutatóval várja az érdeklődőket nyílt napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, december 1-jén.
2023. 11. 16., 12:26
A közelmúltban zajlott az idei év - légierős szempontból - legfontosabb, a haderőnem minden alakulatát és technikai eszközét megmozgató kiképzési esemény, a Kék Villám IV. gyakorlat, amelynek feladatai és célkitűzései szorosan illeszkednek az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti, országos gyakorlat tematikájába.

  Legfrissebbek most

Amikor a repülés szeretetéhez nagysebességű konstrukció párosul, az eredmény igazán lenyűgöző lehet. Ez teljesen igaz a Squadron Foundation szervezetre, amely hosszú évek óta azon dolgozik, hogy üzemképes Lim-2-es repülőgépet varázsoljanak a lengyel égboltra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) első délkelet-ázsiai megjelenésére a thaiföldi Defence & Security kiállításon került sor Bangkokban, november elején. A VEX standján meghívott kiállítóként tíz magyar vállalat és a Védelmi Innovációs Kutatóintézet (VIKI) jelenhetett meg.