2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Emlékművet avattak Soproni Károly őrnagy emlékezetére

Emlékművet avattak Soproni Károly őrnagy emlékezetére
honvedelem.hu  |  2020. 09. 23., 11:19
Emlékművet avattak Soproni Károly őrnagy emlékezetére

1990. szeptember 16-a, nyílt nap a pápai repülőtéren. A 04-es oldalszámú MiG-23-as vadászrepülőgép a felszállást követően szűk fordulót vesz, és átesik. Soproni Károly őrnagy, repülőgépvezető, az 1. Vadászrepülő Század parancsnoka a szerencsétlenséget megelőző pillanatokban még korrigál, így elkerüli, hogy a gép a sok ezer néző közé zuhanjon.

A harminc esztendővel ezelőtt bekövetkezett tragédiában életét vesztett Soproni Károly „Sopi” őrnagy emlékezetére emlékművet avattak szeptember 22-én, kedden az MH Pápa Bázisrepülőtéren. Mint azt beszédében Sáfár Albert dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, dékáni hivatal, szervezési igazgatója beszédében elmondta: akkor, az eredeti tervek szerint a MiG-23-as programját nem is Soproni Károly őrnagy repülte volna. A korábbi kecskeméti repülőnapon vendégeskedő pápai pilóták ugyanis eltiltást kaptak, mivel a repülési tervtől eltérően kísértek ki az országból egy F-16-os géppárt.

„Sopi nagyon jól képzett, rutinos, sok szakmai tapasztalattal felvértezett vadászpilóta volt. Közismert végtelen felelősségtudatáról, lelkiismeretességéről, kiemelkedő munkamoráljáról. Nem ismerte a lehetetlent, a végletekig szerette hivatását. Fáradhatatlan, megbízható vezető, akik korra, beosztásra, rendfokozatra való tekintet nélkül mindenkivel megtalálta a hangot. Szakmai berkekben és közvetlen környezetében nagy tisztelet, és megbecsülés övezte” – elevenítette fel az őrnagy alakját Sáfár Albert dandártábornok.

Az emlékművet Soproniné Szabó Éva, és Magasy Zsolt ezredes, a repülőbázis parancsnoka leplezték le. A széleskörű összefogással létrejött emlékművet Balogh Attila főtörzsőrmester, és Madarász Károly főtörzsőrmester tervezték; Petrovics Olivérrel, a katonai repülés hagyományait tisztelő pápai lakossal közösen. Hallhattuk: az MH Pápa Bázisrepülőtér vezetőségének támogatása mellett Horváth Ferenc nyugállományú százados is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az emlékmű létre jöhessen. Az emlékműnél koszorút helyezett el Magasy Zsolt ezredes, és Némethy Tamás törzszászlós, a bázisrepülőtér vezénylőzászlósa. Miközben a reptér állománya mécsesekkel, és katonai tiszteletadással emlékezett meg az őrnagyról, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Gripen-vadászgép párja tisztelgő áthúzást hajtott végre.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-08 14:18:36
Rendhagyó módon két előadással folytatódott április 24-én a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat. Pozsgay Gyula grafikus és Dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy mindkétszer vitéz nemes Molnár László főhadnagyról mesélt, aki 25 igazolt légi győzelmével az egyik legeredményesebb magyar vadászpilóta volt a második világháborúban.
2024-05-07 11:42:11
Szeptember közepétől áll forgalomba az Emirates első A350-900-as gépe, amelyet 32 Business, 21 Premium turista és 259 turista osztályú üléssel szereltek fel. A légitársaság új típusú gépeivel – amelyből összesen 65 darabot rendeltek - elsőként közel-keleti úti célokra repül, de még idén ősszel megjelennek több ázsiai és európai útvonalon is.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 16., 14:59
Látványos eseményre figyelhettek fel a szandaszőlősi katonai reptér mellett elhaladók. Zöldes aranyszínű körök lepték el az eget, ahogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar másodéves honvéd tisztjelöltjei végrehajtották első ejtőernyős ugrásukat.
2024. 05. 13., 11:33
A szélestörzsű repülőgépekkel kiszolgált szezonális útvonalak egy része áprilisban indult, más részük pedig októberig meghosszabbodik.
2024. 05. 10., 09:30
Közel öt esztendeje, hogy 2019. május 20-án az utolsó váltás hazaérkezésével véget ért a magyar szállító helikopteres közösség afganisztáni szerepvállalása.
2024. 05. 09., 10:23
A korábbi múzeum épületének tetején álló Ancsán teljes külső felújítást végeztek el. A repülőgép a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum „Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben” című tárlatának egyik eleme.

  Legfrissebbek most

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.