2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Emlékművet avattak Soproni Károly őrnagy emlékezetére

Emlékművet avattak Soproni Károly őrnagy emlékezetére
honvedelem.hu  |  2020. 09. 23., 11:19
Emlékművet avattak Soproni Károly őrnagy emlékezetére

1990. szeptember 16-a, nyílt nap a pápai repülőtéren. A 04-es oldalszámú MiG-23-as vadászrepülőgép a felszállást követően szűk fordulót vesz, és átesik. Soproni Károly őrnagy, repülőgépvezető, az 1. Vadászrepülő Század parancsnoka a szerencsétlenséget megelőző pillanatokban még korrigál, így elkerüli, hogy a gép a sok ezer néző közé zuhanjon.

A harminc esztendővel ezelőtt bekövetkezett tragédiában életét vesztett Soproni Károly „Sopi” őrnagy emlékezetére emlékművet avattak szeptember 22-én, kedden az MH Pápa Bázisrepülőtéren. Mint azt beszédében Sáfár Albert dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, dékáni hivatal, szervezési igazgatója beszédében elmondta: akkor, az eredeti tervek szerint a MiG-23-as programját nem is Soproni Károly őrnagy repülte volna. A korábbi kecskeméti repülőnapon vendégeskedő pápai pilóták ugyanis eltiltást kaptak, mivel a repülési tervtől eltérően kísértek ki az országból egy F-16-os géppárt.

„Sopi nagyon jól képzett, rutinos, sok szakmai tapasztalattal felvértezett vadászpilóta volt. Közismert végtelen felelősségtudatáról, lelkiismeretességéről, kiemelkedő munkamoráljáról. Nem ismerte a lehetetlent, a végletekig szerette hivatását. Fáradhatatlan, megbízható vezető, akik korra, beosztásra, rendfokozatra való tekintet nélkül mindenkivel megtalálta a hangot. Szakmai berkekben és közvetlen környezetében nagy tisztelet, és megbecsülés övezte” – elevenítette fel az őrnagy alakját Sáfár Albert dandártábornok.

Az emlékművet Soproniné Szabó Éva, és Magasy Zsolt ezredes, a repülőbázis parancsnoka leplezték le. A széleskörű összefogással létrejött emlékművet Balogh Attila főtörzsőrmester, és Madarász Károly főtörzsőrmester tervezték; Petrovics Olivérrel, a katonai repülés hagyományait tisztelő pápai lakossal közösen. Hallhattuk: az MH Pápa Bázisrepülőtér vezetőségének támogatása mellett Horváth Ferenc nyugállományú százados is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az emlékmű létre jöhessen. Az emlékműnél koszorút helyezett el Magasy Zsolt ezredes, és Némethy Tamás törzszászlós, a bázisrepülőtér vezénylőzászlósa. Miközben a reptér állománya mécsesekkel, és katonai tiszteletadással emlékezett meg az őrnagyról, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Gripen-vadászgép párja tisztelgő áthúzást hajtott végre.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-13 11:49:38
2003. november 13-án délelőtt 11 órakor ismét megtörtént a megszokhatatlan, egy repülőgép eltűnt a lokátorok képernyőjéről és nem válaszolt semmilyen frekvencián. Azonnal felszállt a kutató-mentő helikopter a két egykori kollégiumi szobatárs keresésére.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 30., 14:52
November 29-től a Satys PSP Hungary Zrt. gyulai gyárában végzik az Airbus Helicopters Hungary Kft. szomszédos üzemében gyártott helikopter alkatrészek felületkezelését, így a jövőben már száz százalékban Magyarországon gyártott alkatrészeket építenek be a forgószárnyasokba – jelentette be Kiss Attila, a Satys PSP Hungary Zrt. vezérigazgatója Gyulán.
2023. 11. 29., 16:35
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.

  Legfrissebbek most

A Saab F-39 Gripen legújabb szállítmánya útnak indult Brazília felé – a két repülőgépet holland hajó fogja leszállítani rendeltetési helyére, várhatóan december közepére érkezhetnek meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!