2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Helikopter Harcászati Oktató Kiképzés szakmai napja

A Helikopter Harcászati Oktató Kiképzés szakmai napja
honvedelem.hu  |  2023. 10. 17., 14:56
A Helikopter Harcászati Oktató Kiképzés szakmai napja

Helikopter Harcászati Oktató Kiképzést (Helicopter Tactics Instructor Course – HTIC) tartanak Pápán, az MH 47. Bázisrepülőtéren. A kurzust elvégző magyar oktatók a jövőben taktikai képzésen taníthatják a pilótákat – hangzott el a gyakorlat október 16-ai szakmai bemutatónapján.

A Magyar Honvédség helikopter személyzeteinek harcászati felkészítése és gyakorlása elsősorban az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency – EDA) helikopter programjaira épül. Magyarország 2012-ben csatlakozott a Helikopter Gyakorlatok Programhoz, 2020-ban pedig a HTIC-hez, amely program az EDA égisze alatt fut és a helikopter személyzetek legmagasabb szintű harcászati képzését valósítja meg.

A képzés két fázisból áll: egy négyhetes szárazföldi képzésből Portugáliában és egy háromhetes repülő fázisból, amelynek 2021 óta Pápa ad otthont. A felkészítés alatt a résztvevők fizikális és mentális igénybevételnek vannak kitéve, mely alatt az oktatók folyamatosan értékelik őket. A pápai háromhetes repülés kiképzés során egyebek mellett a személyzeteknek különböző harcászati kötelékmanővereket, vadászgép elleni kitérést, légvédelmi rendszerek elleni védekezést, konvojkísérést és gépjárműfeltartóztatást kell megoldaniuk.

Október 16-án a sajtó képviselői a szakmai előadásokat követően bepillantást kaphattak a tervezés folyamatába is, majd statikus bemutatót tekinthettek meg.

Simon Zsolt ezredes, a Helikopter Harcászati Oktató Kiképzés gyakorlatigazgatója érdeklődésünkre elmondta: ez a kurzus az oktatóknak szól, hogy az itt megszerzett tudást a különböző nemzetek a saját pilótáiknak adhassák tovább. „A képzés után olyan oktatókat kapunk, akik itthon, a saját pilótáink taktikai kiképzését el tudják kezdeni. Ez azért fontos, mert ezzel a saját magunk nemzeti képességeit ki tudjuk alakítani.” Hozzátette: a képzés legfontosabb mozzanata, amikor a katonáknak egy komplex légiműveletet kell megtervezniük, ahol vadászgépekkel és a szárazföldi erőkkel közösen kell harcászati feladatot végrehajtaniuk. A péntekig tartó gyakorlaton összesen hat nemzet közel kétszáz katonája vesz részt.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 09:26
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024-06-26 13:01:20
2024. június 6-tól Francois Berisot tölti be a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatói posztját. A szakember több mint két évtizedes nemzetközi aviatikai szakmai tapasztalattal rendelkezik, az elmúlt 5 évben a VINCI Airports-hoz tartozó belgrádi Nikola Tesla Repülőtér vezérigazgatója volt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.
2024. 07. 16., 13:52
Véget ért 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság - A „szolnoki szikrázás” a csodálatos színek mellett a fény és árnyék izgalmas játékának megörökítésére is lehetőséget kínált. A fekete-fehér fotók soha el nem múló varázsával.
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.

  Legfrissebbek most

Portugália védelmi minisztere, João Nuno Lacerda Teixeira de Melo, június végén jelentette be, hogy a légierő modernizációjának következő lépéseként az Embraer Super Tucano kiképző és könnyű harci repülőgép új változatát vásárolnák meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.