2023. 11. 29. szerda
Taksony
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Helikopter harcászati képzés a Dunántúlon

Helikopter harcászati képzés a Dunántúlon
honvedelem.hu  |  2023. 10. 09., 14:03
Helikopter harcászati képzés a Dunántúlon

Immár harmadik alkalommal rendezik meg az Európai Védelmi Ügynökség képzési programjába illeszkedő Helikopter Harcászati Oktató Képzést a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtéren októberben Pápán.

A Helicopter Tactics Instructor Course (HTIC) 2013 óta az Európai Védelmi Ügynökség helikopter programjának legmagasabb szintű eleme, amely során az Európai Unió tagállamai hadseregeinek harcászati helikopter oktatóit választják ki és készítik fel. A képzés két fázisból áll, melyek közül a négy hetes földi fázist Portugáliában tartják, a három hetes repülő fázist pedig 2021 óta a pápai katonai repülőtéren. Idén hat ország helikopter személyzete vesz részt a tanfolyamon; Magyarország mellett Ausztria, Csehország, Németország, Portugália és Szlovákia delegált kiképzendőket. Az összesen hét hetes felkészítést sikeresen teljesítők bronz szintű helikopter harcászati pilóták lesznek. Ezt követően az ezüst fokozat megszerzéséhez újra részt kell venniük a HTIC-en, de már az első évesek oktatójaként. Ha itt is bizonyítottak, akkor kapnak lehetőséget a harmadik évben az oktatók mentorálására, amely az arany szint követelménye.

Ennek a tanfolyami rendszernek a célja a helikopter harcászati képesség fejlesztése tagállami és szövetségi szinten egyaránt. A képzése ideje alatt a résztvevők komoly fizikai és mentális igénybevételnek vannak kitéve, amely során az oktatók állandóan figyelik és értékelik őket. A három hetes repülő fázis folyamán a személyzeteknek különböző harcászati kötelékmanővereket, vadászgép elleni kitérést, légvédelmi rendszerek elleni védekezést, rádióelektronikai zavarás elleni védelmet, konvojkísérést és gépjármű feltartóztatást kell végrehajtani. A képzés csúcspontjaként komplex légi művelet tervezése és végrehajtása lesz a feladat, ahol vadászgépekkel és szárazföldi erőkkel közösen kell harcászati feladatot megoldaniuk. A tanfolyam során főként Veszprém vármegye térségében hajtanak végre repülési feladatokat, de érinteni fogják Somogy vármegye északi részét is.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-13 11:49:38
2003. november 13-án délelőtt 11 órakor ismét megtörtént a megszokhatatlan, egy repülőgép eltűnt a lokátorok képernyőjéről és nem válaszolt semmilyen frekvencián. Azonnal felszállt a kutató-mentő helikopter a két egykori kollégiumi szobatárs keresésére.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.
2023. 11. 20., 12:05
A Magyar Honvédség legújabb haditechnikai eszközei mellett többek között harcászati, illetve tűzszerész bemutatóval várja az érdeklődőket nyílt napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, december 1-jén.
2023. 11. 16., 12:26
A közelmúltban zajlott az idei év - légierős szempontból - legfontosabb, a haderőnem minden alakulatát és technikai eszközét megmozgató kiképzési esemény, a Kék Villám IV. gyakorlat, amelynek feladatai és célkitűzései szorosan illeszkednek az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti, országos gyakorlat tematikájába.

  Legfrissebbek most

Amikor a repülés szeretetéhez nagysebességű konstrukció párosul, az eredmény igazán lenyűgöző lehet. Ez teljesen igaz a Squadron Foundation szervezetre, amely hosszú évek óta azon dolgozik, hogy üzemképes Lim-2-es repülőgépet varázsoljanak a lengyel égboltra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!