2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sajtónyilvános nap a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzésen

Sajtónyilvános nap a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzésen
JETfly  |  2022. 10. 20., 14:26
Sajtónyilvános nap a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzésen

A tavalyi évhez hasonlóan az érdeklődők idén is bepillantást nyerhettek a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés részleteibe egy sajtónyilvános napon, melyet 2022. október 18-án, kedden rendeztek meg az MH Pápa Bázisrepülőtéren.

Az esemény ezúttal is a résztvevő hajózók eligazításával kezdődött, melyet követően lehetőség nyílt beszélgetni a kiképzés tervezőivel és a szervezőkkel egyaránt. 10 órától már az angol nyelven zajló előadásokba lehetett bekapcsolódni, melyeken információkat hallhattunk az Európai Védelmi Ügynökség programjairól, illetve a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés felépítéséről (a kiképzésnek már másodszor ad otthont Magyarország, azon belül is az MH Pápa Bázisrepülőtér).

A sajtónyilvános napon az elméleti részt követően dinamikus programot is fotózhattak a helyszínre érkezők. Magyar részről látható volt kedden a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyas, cseh Mi-171S szállítóhelikopter, illetve L-159 ALCA könnyű kiképző és harci repülőgépek, holland Chinook, illetve svéd Black Hawk helikopterek. A repülőeszközökről az alábbi képgalériát állítottuk össze Olvasóinknak!

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
Cseh L-159 ALCA könnyű kiképző és harci repülőgépek az MH Pápa Bázisrepülőtér zónájában (Fotó: Vámosi Sándor)

A Pápai Médiacentrum alábbi videójában meghallgathatjuk Magasy Zsolt ezredes (MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnok), Szili Zoltán alezredes (kiképzési igazgatóhelyettes) és Koch János százados (a Légi Műveleti Tervező és Vezető Központ munkatársa) kiképzéshez kapcsolódó beszámolóját:

A honvedelem.hu összeállítása a linkre kattintva érhető el!

Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés háttere:

A hazánk Európai Uniós szerepvállalásából fakadó többnemzeti helikopter harcászati gyakorlat, a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) magas prioritású feladat. Az Magyar Honvédség helikopter személyzeteinek harcászati felkészítése, gyakoroltatása elsősorban az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency, EDA) helikopter programjaira épül és támaszkodik. Hazánk 2012-ben csatlakozott a Helikopter Gyakorlatok Programhoz, 2020-ban pedig az HTIC kiképzéshez.

Az EDA égisze alatt futó HTIC Program a helikopter személyzetek legmagasabb harcászati képzését valósítja meg. Az HTIC keretében a helikopter harcászati oktatók képzése és kvalifikálása történik.

Az HTIC Programban képzett heikopter harcászati oktatók szakmai tudása nagymértékben hozzájárul nemcsak a nemzeti helikopter harcászati képzési rendszer jövőbeni kialakításához, de a Többnemzeti Különleges Légi Kiképző Program Kiképző Központja által koordinált Különleges Légi Műveleti Csoport képesség kialakításához szükséges képzésekhez is. Ezen túlmenően pedig alapfeltétele a jövőben felállításra kerülő Többnemzeti Helikopter Kiképző Központban (Multinational Helicopter Training Centre, MHTC) vállalt kötelezettségünknek. Az MHTC a jelenleg az EDA égisze alatt futó helikopter programok további kezelésére hivatott többnemzeti szervezet lesz, a folyamatban lévő transzformációt követően.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
Holland Chinook-ok is láthatóak voltak az MH Pápa Bázisrepülőtéren (Fotó: ZitaM)

Az HTIC Programhoz történő csatlakozással hazánk vállalta a kiképzés repülő fázisának 2023-ig történő befogadását az EDA keretein belül, amelyre első alkalommal 2021-ben került sor. Ezt követően 2024-2026 között, további legalább három alkalommal ad otthont Magyarország a HTIC képzésnek, de akkor már az MHTC keretében.

Az HTIC tanfolyam keretében a helikopter személyzetek és az ő képzésüket támogató harcászati repülőgépek magyarországi gyakorló- és lőterek területén, valamint azokon kívül, civil környezetben hajtanak végre repülést és különféle harcászati feladatokat.

Eszközök: Airbus H145M, Saab JAS 39 Gripen (Magyarország), Mi-171S, L-159 ALCA (Csehország), CH-47 Chinook (Hollandia), UH-60 Black Hawk (Svédország), továbbá Portugália helikopter nélkül, csak személyzettel. Kiképzőkkel vesz részt: Ausztria, Németország, Svédország

A fotókat ezúton is köszönjük M. Zitának és V. Sándornak, a meghívót pedig a Honvédelmi Minisztérium Sajtó Osztályának!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-13 11:49:38
2003. november 13-án délelőtt 11 órakor ismét megtörtént a megszokhatatlan, egy repülőgép eltűnt a lokátorok képernyőjéről és nem válaszolt semmilyen frekvencián. Azonnal felszállt a kutató-mentő helikopter a két egykori kollégiumi szobatárs keresésére.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 30., 14:52
November 29-től a Satys PSP Hungary Zrt. gyulai gyárában végzik az Airbus Helicopters Hungary Kft. szomszédos üzemében gyártott helikopter alkatrészek felületkezelését, így a jövőben már száz százalékban Magyarországon gyártott alkatrészeket építenek be a forgószárnyasokba – jelentette be Kiss Attila, a Satys PSP Hungary Zrt. vezérigazgatója Gyulán.
2023. 11. 29., 16:35
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.

  Legfrissebbek most

A Saab F-39 Gripen legújabb szállítmánya útnak indult Brazília felé – a két repülőgépet holland hajó fogja leszállítani rendeltetési helyére, várhatóan december közepére érkezhetnek meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!