2024. 04. 16. kedd
Csongor
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sajtónyilvános nap a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzésen

Sajtónyilvános nap a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzésen
JETfly  |  2022. 10. 20., 14:26
Sajtónyilvános nap a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzésen

A tavalyi évhez hasonlóan az érdeklődők idén is bepillantást nyerhettek a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés részleteibe egy sajtónyilvános napon, melyet 2022. október 18-án, kedden rendeztek meg az MH Pápa Bázisrepülőtéren.

Az esemény ezúttal is a résztvevő hajózók eligazításával kezdődött, melyet követően lehetőség nyílt beszélgetni a kiképzés tervezőivel és a szervezőkkel egyaránt. 10 órától már az angol nyelven zajló előadásokba lehetett bekapcsolódni, melyeken információkat hallhattunk az Európai Védelmi Ügynökség programjairól, illetve a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés felépítéséről (a kiképzésnek már másodszor ad otthont Magyarország, azon belül is az MH Pápa Bázisrepülőtér).

A sajtónyilvános napon az elméleti részt követően dinamikus programot is fotózhattak a helyszínre érkezők. Magyar részről látható volt kedden a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyas, cseh Mi-171S szállítóhelikopter, illetve L-159 ALCA könnyű kiképző és harci repülőgépek, holland Chinook, illetve svéd Black Hawk helikopterek. A repülőeszközökről az alábbi képgalériát állítottuk össze Olvasóinknak!

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
Cseh L-159 ALCA könnyű kiképző és harci repülőgépek az MH Pápa Bázisrepülőtér zónájában (Fotó: Vámosi Sándor)

A Pápai Médiacentrum alábbi videójában meghallgathatjuk Magasy Zsolt ezredes (MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnok), Szili Zoltán alezredes (kiképzési igazgatóhelyettes) és Koch János százados (a Légi Műveleti Tervező és Vezető Központ munkatársa) kiképzéshez kapcsolódó beszámolóját:

A honvedelem.hu összeállítása a linkre kattintva érhető el!

Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés háttere:

A hazánk Európai Uniós szerepvállalásából fakadó többnemzeti helikopter harcászati gyakorlat, a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) magas prioritású feladat. Az Magyar Honvédség helikopter személyzeteinek harcászati felkészítése, gyakoroltatása elsősorban az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency, EDA) helikopter programjaira épül és támaszkodik. Hazánk 2012-ben csatlakozott a Helikopter Gyakorlatok Programhoz, 2020-ban pedig az HTIC kiképzéshez.

Az EDA égisze alatt futó HTIC Program a helikopter személyzetek legmagasabb harcászati képzését valósítja meg. Az HTIC keretében a helikopter harcászati oktatók képzése és kvalifikálása történik.

Az HTIC Programban képzett heikopter harcászati oktatók szakmai tudása nagymértékben hozzájárul nemcsak a nemzeti helikopter harcászati képzési rendszer jövőbeni kialakításához, de a Többnemzeti Különleges Légi Kiképző Program Kiképző Központja által koordinált Különleges Légi Műveleti Csoport képesség kialakításához szükséges képzésekhez is. Ezen túlmenően pedig alapfeltétele a jövőben felállításra kerülő Többnemzeti Helikopter Kiképző Központban (Multinational Helicopter Training Centre, MHTC) vállalt kötelezettségünknek. Az MHTC a jelenleg az EDA égisze alatt futó helikopter programok további kezelésére hivatott többnemzeti szervezet lesz, a folyamatban lévő transzformációt követően.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
Holland Chinook-ok is láthatóak voltak az MH Pápa Bázisrepülőtéren (Fotó: ZitaM)

Az HTIC Programhoz történő csatlakozással hazánk vállalta a kiképzés repülő fázisának 2023-ig történő befogadását az EDA keretein belül, amelyre első alkalommal 2021-ben került sor. Ezt követően 2024-2026 között, további legalább három alkalommal ad otthont Magyarország a HTIC képzésnek, de akkor már az MHTC keretében.

Az HTIC tanfolyam keretében a helikopter személyzetek és az ő képzésüket támogató harcászati repülőgépek magyarországi gyakorló- és lőterek területén, valamint azokon kívül, civil környezetben hajtanak végre repülést és különféle harcászati feladatokat.

Eszközök: Airbus H145M, Saab JAS 39 Gripen (Magyarország), Mi-171S, L-159 ALCA (Csehország), CH-47 Chinook (Hollandia), UH-60 Black Hawk (Svédország), továbbá Portugália helikopter nélkül, csak személyzettel. Kiképzőkkel vesz részt: Ausztria, Németország, Svédország

A fotókat ezúton is köszönjük M. Zitának és V. Sándornak, a meghívót pedig a Honvédelmi Minisztérium Sajtó Osztályának!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-02 16:15:36
A Magyar Honvédség nyolcadik alkalommal szervezi meg az idei év nyári iskolai szünetében a 12-18 éves korosztálynak szóló honvédelmi táborokat, amelyekre április 2-től lehet jelentkezni a honvedelmitabor.hu hivatalos honlapon.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”