2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sajtónyilvános nap a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzésen

Sajtónyilvános nap a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzésen
JETfly  |  2022. 10. 20., 14:26
Sajtónyilvános nap a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzésen

A tavalyi évhez hasonlóan az érdeklődők idén is bepillantást nyerhettek a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés részleteibe egy sajtónyilvános napon, melyet 2022. október 18-án, kedden rendeztek meg az MH Pápa Bázisrepülőtéren.

Az esemény ezúttal is a résztvevő hajózók eligazításával kezdődött, melyet követően lehetőség nyílt beszélgetni a kiképzés tervezőivel és a szervezőkkel egyaránt. 10 órától már az angol nyelven zajló előadásokba lehetett bekapcsolódni, melyeken információkat hallhattunk az Európai Védelmi Ügynökség programjairól, illetve a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés felépítéséről (a kiképzésnek már másodszor ad otthont Magyarország, azon belül is az MH Pápa Bázisrepülőtér).

A sajtónyilvános napon az elméleti részt követően dinamikus programot is fotózhattak a helyszínre érkezők. Magyar részről látható volt kedden a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyas, cseh Mi-171S szállítóhelikopter, illetve L-159 ALCA könnyű kiképző és harci repülőgépek, holland Chinook, illetve svéd Black Hawk helikopterek. A repülőeszközökről az alábbi képgalériát állítottuk össze Olvasóinknak!

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
Cseh L-159 ALCA könnyű kiképző és harci repülőgépek az MH Pápa Bázisrepülőtér zónájában (Fotó: Vámosi Sándor)

A Pápai Médiacentrum alábbi videójában meghallgathatjuk Magasy Zsolt ezredes (MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnok), Szili Zoltán alezredes (kiképzési igazgatóhelyettes) és Koch János százados (a Légi Műveleti Tervező és Vezető Központ munkatársa) kiképzéshez kapcsolódó beszámolóját:

A honvedelem.hu összeállítása a linkre kattintva érhető el!

Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés háttere:

A hazánk Európai Uniós szerepvállalásából fakadó többnemzeti helikopter harcászati gyakorlat, a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) magas prioritású feladat. Az Magyar Honvédség helikopter személyzeteinek harcászati felkészítése, gyakoroltatása elsősorban az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency, EDA) helikopter programjaira épül és támaszkodik. Hazánk 2012-ben csatlakozott a Helikopter Gyakorlatok Programhoz, 2020-ban pedig az HTIC kiképzéshez.

Az EDA égisze alatt futó HTIC Program a helikopter személyzetek legmagasabb harcászati képzését valósítja meg. Az HTIC keretében a helikopter harcászati oktatók képzése és kvalifikálása történik.

Az HTIC Programban képzett heikopter harcászati oktatók szakmai tudása nagymértékben hozzájárul nemcsak a nemzeti helikopter harcászati képzési rendszer jövőbeni kialakításához, de a Többnemzeti Különleges Légi Kiképző Program Kiképző Központja által koordinált Különleges Légi Műveleti Csoport képesség kialakításához szükséges képzésekhez is. Ezen túlmenően pedig alapfeltétele a jövőben felállításra kerülő Többnemzeti Helikopter Kiképző Központban (Multinational Helicopter Training Centre, MHTC) vállalt kötelezettségünknek. Az MHTC a jelenleg az EDA égisze alatt futó helikopter programok további kezelésére hivatott többnemzeti szervezet lesz, a folyamatban lévő transzformációt követően.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
Holland Chinook-ok is láthatóak voltak az MH Pápa Bázisrepülőtéren (Fotó: ZitaM)

Az HTIC Programhoz történő csatlakozással hazánk vállalta a kiképzés repülő fázisának 2023-ig történő befogadását az EDA keretein belül, amelyre első alkalommal 2021-ben került sor. Ezt követően 2024-2026 között, további legalább három alkalommal ad otthont Magyarország a HTIC képzésnek, de akkor már az MHTC keretében.

Az HTIC tanfolyam keretében a helikopter személyzetek és az ő képzésüket támogató harcászati repülőgépek magyarországi gyakorló- és lőterek területén, valamint azokon kívül, civil környezetben hajtanak végre repülést és különféle harcászati feladatokat.

Eszközök: Airbus H145M, Saab JAS 39 Gripen (Magyarország), Mi-171S, L-159 ALCA (Csehország), CH-47 Chinook (Hollandia), UH-60 Black Hawk (Svédország), továbbá Portugália helikopter nélkül, csak személyzettel. Kiképzőkkel vesz részt: Ausztria, Németország, Svédország

A fotókat ezúton is köszönjük M. Zitának és V. Sándornak, a meghívót pedig a Honvédelmi Minisztérium Sajtó Osztályának!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 11:22
Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.
2023. 03. 13., 13:56
Éves harcászati és taktikai szimulátor tréningen vesz részt az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kijelölt hajózó és felderítő állománya, valamint az MH Légi Műveleti és Vezetési Irányító Központ irányítói Svédországban.
2023. 03. 08., 16:16
Az Aero Vodochody elvégezte mind a 16 együléses L-159 ALCA nagyjavítását és az utolsó példányt is sikeresen átadták a Cseh Légierőnek. Az L-159-esek üzembentartását további nyolc évvel meghosszabbították és egyéb műszaki fejlesztésekre is sor került.
2023-03-21 13:09:04
Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 09:35
Idén júliusra készül el az első kettő, és ebben az évben összesen hat H225M érkezik a helikopterdandárhoz.
2023. 03. 22., 13:17
Különleges túranapot szervezett a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében március 11-én.
2023. 03. 22., 10:03
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb géppel bővül itthoni flottája.
2023. 03. 21., 14:34
Összesen 463 darab makettet láthattak az érdeklődők a XXXI. Országos Makett Kiállításon és Versenyen, Szolnokon, március 18-án.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.