2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

VIDEÓ - Újabb két H145M helikopter érkezett Szolnokra

VIDEÓ - Újabb két H145M helikopter érkezett Szolnokra
honvedelem.hu  |  2020. 07. 22., 13:58
VIDEÓ - Újabb két H145M helikopter érkezett Szolnokra

Kilencre emelkedett a magyar felségjelzésű Airbus H145M típusú helikopterek száma. Július 20-án kora délután újabb két forgószárnyas érkezett a németországi gyárból.

Már-már ismerős folyamat zajlott le az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. Nyugat felől két rendkívül halk és kecses mozgású helikopter érkezett, amelyek személyzetét többek között dr. Koller József dandártábornok, bázisparancsnok és helyettese, dr. Bali Tamás ezredes köszöntötte. A két helikopter a nyolcadik és kilencedik Airbus H145M típusú forgószárnyas abból az összesen húszból, amelyeket a Magyar Honvédség a Honvédelmi Minisztérium Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programja keretében vásárolt. „Nagyon szépen épül a flotta, ezt az évet pedig még további öt helikopterrel fogjuk zárni, amelyek október és november folyamán érkeznek, így tizennégy Airbus H145M helikopterünk lesz itt az év végéig” – összegezte dr. Bali Tamás ezredes.

Habár mind a húsz forgószárnyas alapja ugyanaz a szállítóhelikopter, átépíthetőségüknél fogva különböző feladatorientált típusokkal gazdagodik a Magyar Honvédség. Ezek közül kiemelendő a fegyverekkel felszerelhető harci változat, a kutató-mentő változat és a speciális szállító verzió. A most érkezett H145M-ek érdekessége a megfigyelőrendszerükben rejlik. Mint megtudtuk, szenzorrendszereikkel nagyon jó, Ultra HD minőségű felvételeket tudnak készíteni nagyon nagy távolságokra éjjel és nappal egyaránt.

Dr. Bali Tamás ezredes kiemelte, hogy a típus különlegessége leginkább két képességben rejlik, az egyik a felderítőrendszer. Mint fogalmazott, a felderítő információk gyűjtése és továbbítása a mai hadviselésben kiemelt fontosságú, amelyben ez a helikopter meghatározóan komoly képességet vonultat fel. A másik pedig a kutató-mentő képesség, hiszen kis méreténél és kis súlyánál fogva a H145M olyan területeken is képes mentőfeladatok ellátására, ahol más típusok nem.

További fotókért kattintosn a linkre!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 17., 11:26
Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 29., 09:07
Az első képsorozat két, februári napon készült a honvédség 08-as oldalszámú H145M helikopteréről.
2024. 05. 24., 11:58
Minden ami repülés címmel szombaton kiállítás nyílik a Ballószögi Faluházban. A négynapos rendezvény fókuszában a 30 éves ballószögi repülőtér áll, és több egykori vadászrepülő pilóta is ellátogat a nagyszabású eseményre.
2024. 05. 23., 09:26
MiG és Szuhoj harci repülőket állított ki a kertjében egy kiskőrösi gyűjtő. A Dutra Fesztivál megnyitónapján Firkó János is bemutatta kedvenceit a közönségnek.
2024. 05. 22., 09:13
A második világháborút követő években az amerikai légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság legtöbb gépe még dugattyús motorral repült.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.