2024. 05. 28. kedd
Csanád, Emil
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

VIDEÓ - Tovább bővült a forgószárnyas flotta

VIDEÓ - Tovább bővült a forgószárnyas flotta
honvedelem.hu  |  2021. 03. 29., 13:57
Kapcsolódó
cikkek (1)
VIDEÓ - Tovább bővült a forgószárnyas flotta

Az időjárás is kegyes volt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra érkezőkhöz: dr. Koller József dandártábornok, a bázis parancsnoka mellett, ragyogó napsütés fogadta az Airbus Donauwörth-ben működő gyárának repülőteréről, március 25-én, kora délután érkező, ideiglenes német lajstromozást viselő helikoptereket. De ott voltak az árulkodó jelek a szürke gépeken: az ék alakú, magyar felségjelzés és a 19-es, valamint a 20-as szám. Az utolsó két legyártott szolnoki H145M típusú könnyű, többcélú forgószárnyas landolt új otthonában, a HForce-rendszer törzsükre szerelt fegyvertartóival.

Mint azt Koller dandártábornok elmondta: tulajdonképpen már teljes a hazai színeket viselő H145M-flotta, hiszen a 05-ös és a 06-os oldalszámú géppel Donauwörth-ben folyik a magyar hajózók oktatása. Ezek, a szükséges ellenőrzések és javítások elvégzése után - gyakorlatilag teljesen újszerű állapotban -, várhatóan ősszel repülnek majd át Szolnokra és kapcsolódnak majd be a kiképzési és a műveleti feladatok ellátásába.

Az eddigi tapasztalatok igencsak kedvezőek: a helikopterek Szolnokon a kifejezetten magas hadrafoghatóságukról lettek ismertek, így nem bizonyult nehéz feladatnak a teljes erővel zakatoló kiképzésekhez szükséges számú, megfelelő műszaki állapotú forgószárnyas biztosítása a műszaki szakemberek számára sem. Igaz, az alaposan megnőtt gép- és feladatszám, megnövekedett terhelést jelentett a repülést kiszolgálók számára is, de az előzetes, gondos tervezésnek és felkészülésnek köszönhetően nem volt fennakadás.

A kiképzés valóban erőteljes ütemben folyik, hiszen a hajózók nyolcvan százaléka Donauwörth-ben a nappali, jó időben végzett repülési feladatok biztonságos végrehajtásához elegendő képzést kapott. A többit már itt, Szolnokon sajátítják el, a Németországban oktatói minősítést szerzett hajózók segítségével és figyelő szemeitől kísérve. De hamarosan még tovább bővül a „tanulópilóták” köre. Koller dandártábornok elmondta: már készülnek a legfiatalabbak beérkezésére. Ők a 2018-ban elkezdődött, állami légijármű vezetőképzésben vettek részt és ennek sikeres elvégzését követően, várhatóan nyár végén, vagy ősz elején kerülnek majd Szolnokra, a H145M típusra.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 17., 11:26
Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:58
Minden ami repülés címmel szombaton kiállítás nyílik a Ballószögi Faluházban. A négynapos rendezvény fókuszában a 30 éves ballószögi repülőtér áll, és több egykori vadászrepülő pilóta is ellátogat a nagyszabású eseményre.
2024. 05. 23., 09:26
MiG és Szuhoj harci repülőket állított ki a kertjében egy kiskőrösi gyűjtő. A Dutra Fesztivál megnyitónapján Firkó János is bemutatta kedvenceit a közönségnek.
2024. 05. 22., 09:13
A második világháborút követő években az amerikai légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság legtöbb gépe még dugattyús motorral repült.
2024. 05. 21., 10:18
A magyar cég saját megrendelőinek végez majd repülőgép-karbantartást a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.

  Legfrissebbek most

A hadműveleti képességek fenntartása, továbbfejlesztése érdekében a Magyar Légierő számára kiemelt jelentőségű NATO egységbe integrálva, nagy kötelékben gyakorlatozni. Rövid beszámoló az idei Lion Effort gyakorlatról.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.