2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

H145M - Hajózó szemmel

H145M - Hajózó szemmel
Trautmann Balázs  |  2020. 12. 15., 15:20
Kapcsolódó
cikkek (1)
H145M - Hajózó szemmel

A Magyar Honvédség rendelkezik ma már egy olyan helikopterrel, aminek (szinte) mindent tudnia kell. Szállítás, légitámogatás, felderítés, futár- és kutató-mentő feladatok, különleges műveletek támogatása, sebesültszállítás – ez az Airbus H145M. A géphez azonban hajózó is kell: okos géphez jól képzett pilóta.

Simon Zsolt alezredes, a H145M helikopterzászlóalj megbízott parancsnoka igazi „mindenevő”: merev- és forgószárnyas légijármű, orosz és nyugati technika, vitorlázó és motoros repülőgép egyaránt szerepel a virtuális étlapján.

Az ifjú Zsolt, mint oly sokan, vitorlázórepülőgépek kabinjában ismerkedett meg a földtől elrugaszkodás élményével. S azzal sem volt egyedül, hogy vadászpilótaként képzelte el életét. Jött azonban a szokásos, roppant szigorú orvosi vizsgálat, ahol egy apróbb szemészeti problémát találtak a doktorok. Ez azonban kevés volt a földhöz ragasztáshoz: a helikopteres repüléshez ugyanis tökéletesen megfelelt mind a fizikai, mind a pszichológiai állapota, így következett Szolnok, a főiskola és az első felszállások - akkor még Jak-52-essel. Méghozzá úgy, hogy az évfolyama volt az első, amely a frissen hadrendbe állított gépekkel és átképzett oktatókkal tanulhatta meg a motoros repülés alapjait. A következő évben, 1994-ben „került a helyére”, azaz egy helikopter kormányaihoz. Az első forgószárnyasa az egykori „keleti blokk” legelterjedtebb és az oktatás alapját jelentő típusa, a jellegzetes formája miatt csirkecombnak is becézett PZL Mi-2-es gázturbinás könnyűhelikopter volt. Mint az alezredes elmondta, számára szerencsére nem okozott problémát az áttérés a merevről a forgószárnyak világába. Sőt, hamar megtalálta a szépséget is ebben a „műfajban”. „Meg tudok állni, forogni tudok, a földhöz a lehető legközelebb tudok manőverezni, lassan és gyorsan repülni. Úgyhogy én könnyen átálltam a helikopterre” – mondta.

Az államvizsga után nagy ugrás következett - méretben és teljesítményben egyaránt. A legendás és a mai napig magyar színekben is üzemelő Mi-8-as közepes szállítóhelikopter másodpilótája volt három esztendőn keresztül. Ennyi idő alatt gyűlt össze – immáron egy csapat tagjaként – a tapasztalat és a gyakorlat ahhoz, hogy megkezdhesse a gépparancsnoki képzést. „Itt a legnagyobb feladatot talán az jelentette, hogy »bele kellett szoknom«: a végső döntés minden helyzetben az enyém. Én készítem fel a személyzetet a repülés előtt, s bár a többiekkel együtt dolgozok, ők javaslatot is tesznek, de mérlegelve a repülési helyzetet, az időjárást s a javaslatokat, nekem kell döntést hozni egy adott eljárásra vagy feladatra. S persze a felelősség is az enyém…” - tette hozzá az alezredes.

A szakmai pályafutás érdekes lépése volt – már Mi-8 gépparancsnokként – a kanadai NFTC-képzés első, merevszárnyú fázisának elvégzése 2008-ban. A merevszárnyú repülést már ismerő magyar tisztnek nem volt idegen a Raytheon CT-156 Harvard II kétüléses, turboprop kiképző repülőgép. Innen rengeteg tapasztalattal tért haza, segítve a repülőfelkészítési főnökség munkáját, az új magyar hajózókiképzési program összeállítását.

A „mindenre is” alkalmas Mi-8-as fülkéjében 700-800, majd az erősebb Mi-17-esen 300 repült órát gyűjtött eddig össze Simon Zsolt. S hogy mi a mai napig is a nagy kedvence? „Természetesen a manőverfeladatok, amikor a pilóta tényleg érezheti gépe teljesítményét, manőverező képességét” – fogalmazott az alezredes, aki emellett a műszerrepülési feladatokat, amiben a precizitás, a tökéletesen végrehajtott manőverek sora jelent örömet.

S hogy az új típusban, az Airbus H145M kiváló kilátást biztosító fülkéjében, hogyan érzi magát a tapasztalt hajózó? Kiválóan. Az „átlépéshez” sokat segített a 2016-ban Szolnokra érkezett két AS350 Écureuil, mely ugyan még hagyományos, analóg műszerparkkal rendelkezik, de mégis egy nyugati típus és egy könnyű helikopter, azaz méretében a H145M-hez közeli. S persze nem múlt el nyom nélkül a kanadai Harvard II-esen szerzett, szintén nyugati kiképzés és műszerpark emléke sem.

Az orosz „nagyvas” és az európai „okostojás” között óriási különbségek vannak, de ebből a hajózók csak profitálnak. „Nem is az a lényeg, hogy mire képes a típus, hanem az, hogy milyen a kezelése. A Mi-8-ason minden paramétert, értéket fejből kellett tudnunk és alkalmaznunk: az új helikoptereken pedig áttértünk a repülésmenedzsmentre, hiszen olyan sok mindent tud ez a helikopter, és olyan szinten »szolgálja ki« a pilótát, ami számunkra szokatlan volt, tette hozzá. Eddig mindent mi akartuk beállítani, tartani és mindenre figyelni kellett. Most a gép képes arra, hogy mindezt leveszi a vállunkról, és a pilótának nem a helikopter vezetésére kell koncentrálnia, hanem a feladat végrehajtására” - emelte ki Simon Zsolt.

A típusátképzés kulcsfontosságú eleme volt – a német oktatók szaktudása és segítőkészsége mellett – a Donauwörth-ben működő 3D-s, mozgó szimulátor. Már ez is segített felkészülni arra, hogy a helikopter érzékeny: nagyon pici, finom mozdulatok kellenek a vezetéséhez. Sőt, a robotpilóta például automatikusan „odateszi” a pedált, ahova kell. „Meg kellett szokni, hogy együtt dolgozunk, együtt kormányozzuk a gépet. Ez ugyanakkor bizonyos stabilitást ad, s emiatt nagyobb szabadságom van egy feladat végrehajtásában. S persze meg kell említeni a pilótafülke lelkét, a HELIONIX rendszert. Nincsenek analóg műszereink, minden digitálisan jelenik meg. Érthető, hogy az első repüléseknél még keresi az ember, hogy melyik paramétert hol is találok meg. A hagyományos, analóg kerek műszer mutatóit szoktuk meg: ha odanéztél, és jó helyen álltak a mutatók, akkor inden rendben volt. Én például a sebességmérő kijelzését szoktam meg nehezen: amikor kicsi volt a sebességem és gyorsítani kellett, elkezdtem csökkenteni a sebességet, mert valahogy úgy éreztem, hogy úgy mozog a kijelző. Hetekbe telt, mire »átállt« az agyam és a kezem, meg kellett tanítani saját magamat a helyes mozdulatokra” - árulta el az alezredes.

S hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy otthonossá váljon az új munkahely? „Az első ötven óra repült óra végén már magabiztosan kezeltem a helikoptert – igaz, ebben az ötven órában azért volt látás alapján végrehajtott és műszerrepülés, sőt, még oktatói feladatok, azaz a »másik ülés« is, így ez nagyon sokrétű tapasztalatot jelentett. De akkor kezdtem el magabiztosan, de azért még nem bátran, a »bármit megcsinálok« érzésével kezelni a helikoptert. Ezután jött az a tapasztalatigyűjtés, amikor már Szolnokon, önállóan, egymással repültünk, Úgy gondolom, hogy talán 100 repült óta vált komfortossá számomra is a helikopter…” – árulta el Simon Zsolt alezredes.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 13:14
A Magyar Honvédség az űrhajósjelöltek felkészítésének korábbi fázisaiba is bekapcsolódott. Nem csupán a repülőorvosi egészségügyi vizsgálatokat végezték el rajtuk az MH Egészségügyi Központ kecskeméti telephelyén, de Gripen repülőgépekkel is repültek azok hátsó ülésében.
2023. 05. 05., 14:23
2023. április 25-én sor került a Hürjet prototípusának első felszállására. A Turkish Aerospace Industries újdonságát elsőként 2018-ban, Farnborough-ban (mock-up) láthattuk.
2023. 04. 27., 14:10
A Magyar Honvédségnél zajló modernizációs folyamat fellegvára Szolnok, ahová - a H145M könnyű helikopterek hadrendbe állítása után - nyáron már megérkeznek a H225M közepes szállítógépek is. Új technika és új parancsnok: dr. Bali Tamás ezredes úrral a Tisza parton történt változások mellett saját szakmai életútját is áttekintjük.
2023-05-21 22:36:21
Mint ahogy arról már ehavi programajánlónkban beszámoltunk, május utolsó vasárnapján repülőnapot rendeznek Mezőkövesd repülőterén! Olvasóink kérésének eleget téve, most összegyűjtöttük a tudnivalókat a közelgő Bükk-Mátravidéki Airshow-ról.
2023-05-15 12:16:55
2023. május 10-én, szerdán immár a hetedik előadásra került sor a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat keretében. Ez alkalommal Németh Zoltán nyugállományú őrnagy, vadászpilóta tartott vetítettképes előadást a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.
2023-05-15 11:18:35
Az Emirates légitársaság újabb digitális szolgáltatást vezet be, hogy még kényelmesebbé tegye az utazást. A Dubajból induló utasok többsége május 15-től a papíralapú változat helyett mobil beszállókártyával utazhat, amellyel gyorsabbá és egyszerűbbé válik a biztonsági ellenőrzés és a beszállás.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 11:20
A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.
2023. 06. 02., 09:14
Ezt mi sem ússzuk meg – gondolhatta bárki, aki 2013 júniusának elején az ausztriai áradásról készült televíziós híradásokat látta, hiszen a Dunán lefolyó hatalmas vízmennyiség rekordméretű árvizet ígért Magyarországnak. Ennek megfelelően megkezdődött a felkészülés a védekezésre.
2023. 06. 01., 09:49
A Magyar Légierő minden fegyverneme, alakulata megmozdult, a vezetési elemek, a készenléti szolgálatok, a katonai szervezetek repülő-, helikopter és légvédelmi rakétacsapatai komplex és valós feladat végrehajtásukkal demonstrálták a légierő jelenlegi képességeit a Kék Villám 2023/2 gyakorlaton.
2023. 06. 01., 09:20
Több mint húsz év után ismét valós repülőtéri és hangár környezetben, az Aeroplex műszaki bázisán tettek szakmai vizsgát a középiskolai képzésben végzős repülőgép-szerelő és műszerész diákok.

  Legfrissebbek most

A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.