2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kötelességteljesítés közben vesztették életüket

Kötelességteljesítés közben vesztették életüket
honvedelem.hu  |  2023. 06. 27., 15:00

A június 21-én, Horvátországban, kötelességteljesítés közben lezuhant magyar H145M típusú helikopter elhunyt személyzete.

Radnai Ádám százados, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katonai vezetői alapképzési szakán szerzett diplomája után, 2012. augusztus 20-án lett a Magyar Honvédség hivatásos tisztje és kezdte meg szolgálatát hadnagyi rendfokozattal az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál, mint szakaszparancsnok.

2018. augusztus 21-én helyezték át az MH 86. Szolnok Helikopterbázisra, ahol a szállítóhelikopter-zászlóalj egyik szállító-kutató-mentő rajának helikoptervezető tisztje lett. 2020-ban átképzést kapott a H145M típusú helikopterre.

Radnai Ádám százados a megalapítástól kezdve részt vett a különleges műveleti légi képesség kialakításában. Az elsők között teljesítette a légi műveleti tervezői tanfolyamot, és ugyancsak az elsők között érte el az alap műveleti képességet, a magashegyi kiképzettséget és a személyi mentési képzettséget is. Biztos kézzel végezte repülési feladatait, rendelkezett azzal a részletekbe menő figyelemmel és alázattal, ami az oktatói munkához elengedhetetlen. Katonai pályafutása során számos alkalommal kapott kitüntetést.

Konrád Dávid főhadnagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katonai vezetői alapképzési szakán szerzett diplomája után, 2016. augusztus 20-án lett a Magyar Honvédség hivatásos tisztje és kezdte meg szolgálatát hadnagyi rendfokozattal az MH 54. Veszprém Radarezrednél, mint a hadműveleti főnökség beosztott tisztje.

2019. szeptember 1-jével helyezték át az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományába, a harcihelikopter-zászlóalj egyik rajának helikoptervezető lövész tisztje lett.

Konrád Dávid főhadnagy a megalapítástól kezdve részt vett a különleges műveleti légi képesség kialakításában. Idén áprilisban megszerezte a nappali, alap műveleti képesítését a különleges műveleti feladatrendszerben. Repülési készsége, helyzetértékelő képessége példaértékű volt.

Katonai szolgálata során átvehette a „Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért szolgálati jelet”.

Lőrincz Tamás zászlós 1995. július 5-én, őrmesteri rendfokozattal lett a Magyar Honvédség hivatásos altisztje, mint a taszári MH 31. Kapos Harcászati Repülőezred mechanikus altisztje.

2004. augusztus 1-jével került az MH 86. Szolnok Helikopter Ezredhez, mint a szállítóhelikopter-zászlóalj egyik rajának technikusa.

Pályafutása során folyamatosan képezte magát, magas szintű szakmai tudását három afganisztáni missziós szolgálata során is igyekezett kamatoztatni.

Katonai szolgálata során számos nemzetközi gyakorlaton és kiképzésen vett részt, illetve több alkalommal vehetett át elismerést és kitüntetést.

Feladatait mindenkor a legjobb tudása szerint, a legmagasabb szinten látta el. Szakmai tudása, valamint emberi kvalitásai kollégái példaképévé emelték. Hivatása teljesítése során kötelességének tekintette a helikopteres fegyvernem örökségének építését, valamint a fiatal katonatársai, repülő bajtársai támogatását.

2023. június 27., 13 óra: Megérkezett a helikopter-balesetben elhunyt katonák koporsóit szállító gép a szolnoki bázisra - A szoljon.hu beszámolója a linkre kattintva érhető el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-04 14:31:35
A világ egyik legismertebb és legkedveltebb repülőnapjához idén nem volt kegyes az időjárás. Pénteken és szombaton is támadtak a zivatarfelhők - de a katonai repülés rajongóinak tízezrei szerencsére kitartottak. Volt miért: igazi csodák és veterán óriások egyaránt meglátogatták a rangos eseményt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.