2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

H145M - Forgószárnyas sikersztori

H145M - Forgószárnyas sikersztori
honvedelem.hu  |  2021. 11. 09., 13:50
H145M - Forgószárnyas sikersztori

Alig két évvel ezelőtt ért magyar földet először az első két magyar felségjelzésű forgószárnyas, idén novemberben pedig már azzal büszkélkedhet az Airbus H145M flotta, hogy elérte és meg is haladta az ötezer levegőben töltött órát.

Az első hírek 2017-ben jelentek meg arról, hogy a Magyar Honvédség választott, megvan az új típus, amely választ adhat a légierő kiöregedő helikopterflottájának kérdésére. Hazánk légterében először a Bakonyban végrehajtott képességbemutatón repült az Airbus H145M típusú könnyű többcélú katonai helikopter - igaz, akkor még a donauwörthi gyár német színeiben. Ez alkalommal tesztelték a típushoz tartozó HForce fegyverrendszer működését is az Magyar Honvédség Központi Gyakorló- és Lőterének területén.

Bár a hajózó és műszaki személyzet az oktatások során már Németországban is alaposan megismerkedhetett a leendő magyar „vasakkal”, az első igazán történelmi pillanatnak mégis 2019. november 18-át jegyzi a hazai H145M-k történetírása. Ekkor ért ugyanis először magyar földet az első két forgószárnyas, amelyek már magyar felségjelzés mellett tették meg a német gyár és Budaörs közötti távot. A típus sikersztorijának első - méltán - büszkeségre okot adó pillanata egyúttal a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program dicsérete is, amelynek kiemelt célja a Magyar Honvédség technikai eszközeinek modernizálása. Márpedig a H145-ösökkel valódi korszakváltás kezdődött a forgószárnyasok között. Mint Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka az első két gép fogadásakor fogalmazott: e könnyű, többcélú helikoptereknek a nevükben rejlik sokoldalúságuk, hiszen egyetlen gépben jelenik meg a kiképzőhelikopter, a kutató-mentő helikopter és a fegyveres-tűztámogató helikopter valamennyi tulajdonsága. Rámutatott, hogy a gép igazi ereje a sebességében és az emelkedési képességében rejlik. „Közel 300 kilométer/órával tud repülni, külső súlyokat és fegyverzetet képes magával vinni, s hatezer méteres magasságra tud emelkedni akár tíz fővel a fedélzetén" – mondta.

A 01-es és 02-es lajstromú párost aztán tizennyolc további gép követte, így 2021. március 25-re a 19-es és 20-as jelzésű Airbusok is megérkeztek otthonukba, Szolnokra. A jól felkészített állomány mindez idő alatt komoly igénybevételnek tette ki a gépeket, hiszen az első helikopterek érkezésétől számítva 2020. augusztus végén már – az akkor még hiányos flottával – teljesítették az első ezer órát. Ahogy gyarapodott a helikopterbázis betonján sorakozó forgószárnyasok száma, úgy ugrottak meg a repült órák is. Ennek is köszönhető, hogy az első ezret csaknem másfél év alatt hirtelen további négyezer óra követte.

Ez alatt az ötezer óra alatt folytak a hajózóképzések, illetve olyan speciális képességek kialakítása is, mint az ejtőernyős dobás a 145-ös oldalajtóiból, a kutató-mentő feladatok begyakorlása és nem utolsó sorban a legfrissebb történelmi mérföldkő a típus életében: idén szeptember 23-án először dördültek el az HForce fegyverrendszer részét képező M621-es 20 milliméter űrméretű gépágyúi.

A sikerek és elért eredmények önmagukért beszélnek, pedig a gépek még „éppen csak” kétévesek. Minden bizonysággal kijelenthető, hogy nagy jövő előtt állnak még a honvédségi H145M-ek.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 13:14
A Magyar Honvédség az űrhajósjelöltek felkészítésének korábbi fázisaiba is bekapcsolódott. Nem csupán a repülőorvosi egészségügyi vizsgálatokat végezték el rajtuk az MH Egészségügyi Központ kecskeméti telephelyén, de Gripen repülőgépekkel is repültek azok hátsó ülésében.
2023. 05. 05., 14:23
2023. április 25-én sor került a Hürjet prototípusának első felszállására. A Turkish Aerospace Industries újdonságát elsőként 2018-ban, Farnborough-ban (mock-up) láthattuk.
2023. 04. 27., 14:10
A Magyar Honvédségnél zajló modernizációs folyamat fellegvára Szolnok, ahová - a H145M könnyű helikopterek hadrendbe állítása után - nyáron már megérkeznek a H225M közepes szállítógépek is. Új technika és új parancsnok: dr. Bali Tamás ezredes úrral a Tisza parton történt változások mellett saját szakmai életútját is áttekintjük.
2023-05-21 22:36:21
Mint ahogy arról már ehavi programajánlónkban beszámoltunk, május utolsó vasárnapján repülőnapot rendeznek Mezőkövesd repülőterén! Olvasóink kérésének eleget téve, most összegyűjtöttük a tudnivalókat a közelgő Bükk-Mátravidéki Airshow-ról.
2023-05-15 12:16:55
2023. május 10-én, szerdán immár a hetedik előadásra került sor a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat keretében. Ez alkalommal Németh Zoltán nyugállományú őrnagy, vadászpilóta tartott vetítettképes előadást a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.
2023-05-15 11:18:35
Az Emirates légitársaság újabb digitális szolgáltatást vezet be, hogy még kényelmesebbé tegye az utazást. A Dubajból induló utasok többsége május 15-től a papíralapú változat helyett mobil beszállókártyával utazhat, amellyel gyorsabbá és egyszerűbbé válik a biztonsági ellenőrzés és a beszállás.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 11:20
A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.
2023. 06. 02., 09:14
Ezt mi sem ússzuk meg – gondolhatta bárki, aki 2013 júniusának elején az ausztriai áradásról készült televíziós híradásokat látta, hiszen a Dunán lefolyó hatalmas vízmennyiség rekordméretű árvizet ígért Magyarországnak. Ennek megfelelően megkezdődött a felkészülés a védekezésre.
2023. 06. 01., 09:49
A Magyar Légierő minden fegyverneme, alakulata megmozdult, a vezetési elemek, a készenléti szolgálatok, a katonai szervezetek repülő-, helikopter és légvédelmi rakétacsapatai komplex és valós feladat végrehajtásukkal demonstrálták a légierő jelenlegi képességeit a Kék Villám 2023/2 gyakorlaton.
2023. 06. 01., 09:20
Több mint húsz év után ismét valós repülőtéri és hangár környezetben, az Aeroplex műszaki bázisán tettek szakmai vizsgát a középiskolai képzésben végzős repülőgép-szerelő és műszerész diákok.

  Legfrissebbek most

A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.