2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az alakulat napját ünnepelték az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison

Az alakulat napját ünnepelték az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison
Darabos Erika  |  2022. 05. 31., 16:09
Az alakulat napját ünnepelték az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison

2022. május 28-án ünnepelték az alakulat napját az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison: a hagyományosan megrendezendő családi napon számtalan programmal várták a helyszínre érkezőket. Mutatjuk a fotókat!

Egy-egy ilyen alakulat nap kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a bázison szolgáló katonák családtagjai bepillantást nyerjenek abba a munkába, ami a repülőtéren zajlik, a rendszeresített repülőeszközöket nemcsak dinamikus, hanem statikus bemutató keretein belül is megtekinthették. A sajtó meghívott képviselői mellett néhány spotter is hivatalos volt a nagyszabású, kapuit 8 órakor megnyitó rendezvényre, mely a programkínálat tekintetében talán az eddigi leglátványosabbként összegezhető, ékes bizonyítékaként annak, hogy a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretein belül folyamatosan érkeznek a megrendelt haditechnikai eszközök.

2021 júniusa bővelkedett spotterek számára kínált eseményekben: a hónap elején a Kecskeméti Repülőbázis kínált lehetőséget egy teljes üzemnap megtekintésére, június 22-én és június 23-án pedig az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis nyitotta meg kapuját a repülőgépfotósok előtt.
bővebben ...

Szolnok kapcsán ebből a szempontból kiemelendő a 2021 decemberében teljessé váló H145M könnyű, többfeladatú helikopter flotta, melynek tagjai már a tavalyi esztendőben is nagy szerepet vállaltak a hazai repülős rendezvényeken (pl. Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató, szolnoki vízi- és légiparádé), és nem volt ez másképp az alakulat napján sem. A szombaton vízsugaras köszöntést is kapó H145M típusát láthattuk a nyitókötelékben, a képességbemutatón, valamint egyéni, dinamikus program keretein belül, illetve a statikus soron is. A H145M mellett a nyitókötelékben megtekinthető volt a bázis igáslovának számító Mi-24-es harci helikopter, valamint a Mi-17-es szállító helikopter is, a merevszárnyas kategóriát a kadétok kiképzését szolgáló Zlin kiképzőgépek képviselték a formációban.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
dr. Koller József dandártábornok, a helikopterbázis parancsnoka (Fotó: Szúh József)

A dinamikus programból ezúttal sem maradt ki sokak kedvence a Mi-24-es szólódemó, illetve a Zlin Z 242L bemutatója sem. A látogatók a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison települő típusokat is megtekinthették: a Magyar Légierő Gripen demo-ját ezúttal Szentendrei Dávid százados repülte, a helyőrség légterébe a készültségi Gripen géppár kíséretében érkezett meg, ezen kívül szerepelt a szombati nap légiprogramjában az Airbus A319, illetve a Dassault Falcon 7X is.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
Gripen kötelék az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis képviseletében (Fotó: Szúh József)

Az ejtőernyős ugrások is egyértelműen közönségkedvenc programpontnak számítanak, melyek végrehajtása közben sokan gondoltak az ejtőernyős balesetét követően a közelmúltban elhunyt Gál Szabolcs főtörzsőrmesterre. Az emlékezés szavai természetesen nem hiányozhattak dr. Koller József dandártábornok, a helikopterbázis parancsnokának köszöntőbeszédéből sem, melyben a már hagyománnyá váló rendezvény részletei mellett hallhattunk arról is, hogy a meghívottak listája ezúttal generációkat ölelt fel, meghívták az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kadétprogram fiataljait, a pilótajelölteket és a nyugállományú kollégákat is.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
Impozáns kötelék a családi nap légiprogramjának nyitányáról (Fotó: Szúh József)

A párhuzamosan zajló programok közül kiemelendő a búcsúzó Mi-8-as típus Intézményi Művelődési Otthonban megrendezett, a helikopterbázis által meghívott vendégek részére szervezett ünnepsége, melynek keretein belül Magó Károly zászlós mutatta be új könyvét, méltó emléket állítva a típusnak és mindazoknak a katonáknak, akik részesei voltak a forgószárnyas 53 évnyi, páratlan szolgálatának. A Zrínyi Kiadó gondozásában megjelenő, magyar és angol nyelvú kötettel több célcsoportot kívánnak megszólítani: célul tűzték ki - a honvédséget népszerűsítendő - azon fiatalok érdeklődésének felkeltését, akik eddig nem ismerték a típust, a visszaemlékezések és a személyes történetek, fotók révén szól azoknak is, akik a típuson szolgáltak, továbbá a repüléstörténet iránt érdeklődők számára is értékes összeállítás született. A Mi-8-as emléktáblát is kapott a több mint öt évtizednyi szolgálatának emlékére, melyet szintén a szombati napon avattak fel. A könyv a linkre kattintva rendelhető meg!

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
53 évnyi szolgálat után búcsúzott a Mi-8-as (Fotó: Szúh József)

A családi napon minden adott volt ahhoz, hogy kicsik és nagyok (közel 4 000 fő) egyaránt eltöltsenek pár kellemes órát a helikopterbázis területén: a statikus sor sok érdekességet kínált, hiszen beülési lehetőséggel megtekinthetőek voltak többek között a hadrendből már kivont MiG-21, MiG-29, L-39 Albatros, Jak-52, Mi-8 típusok. Közelebbről is szemügyre vehettük a jelenleg is rendszerben lévő Mi-24, H145M, Zlin típusokat, plusz látnivalóként pedig a Po-2-est, illetve a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának MD902, illetve a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. EC135 típusú forgószárnyasait. A gépek körül beszélgethettünk és kérdéseket tehettünk fel a személyzetek tagjainak, ez mindig pluszt jelent azok számára, akik komolyabban érdeklődnek a katonák munkája, vagy épp repült típusuk iránt. Színesítette a földi programsorozatot oldtimer autók kiállítása, a Légierő Zenekar Szolnok gyepshow-ja, valamint a járőrkutyák bemutatója, de azok sem tértek haza üres kézzel, akik felvarrókat vagy egyéb repülős relikviákat szerettek volna vásárolni. A statikus sor kiegészült a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretein belül beszerzett egyéb haditechnikai eszközökkel is, melyek szintén testközelből megtekinthetőek voltak (pl. Gidrán, Leopard 2A4HU).

Képgaléria megtekintése (23 db kép)
H145M, melyből 20 példányt állított hadrendbe a Magyar Légierő (Fotó: Szúh József)

Fotózás szempontjából nem volt a legideálisabb az időjárás, de Olvasóinknak válogattunk néhány felvételt, mely kis ízelítőt kínál a látottakból!

A fotókat ezúton is köszönjük Szúh Józsefnek, a meghívót pedig az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

További fotókért látogassanak el a honvedelem.hu, illetve a szoljon.hu oldalára is!

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis a közelmúltban elindította hivatalos Facebook oldalát is, melyet további tartalmakért ezúton is Olvasóink figyelmébe ajánlunk!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 09. 20., 14:59
Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.
2023. 09. 19., 15:09
A bolgár védelmi minisztérium 9,55 millió euró értékű szerződést írt alá a lengyel Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr. 2-vel (2. számú Légijármű Javító Üzem). Az augusztus 11-én bejelentett megállapodás a Bolgár Légierő MiG-29-es vadászgépeinek hat hajtóműve javítására vonatkozik.
2023. 09. 14., 15:57
2023. szeptember 14-én terjedt el a repülős oldalakon az a Franciaországban készült fotó, melyen az első horvát részre leszállítandó Dassault Rafale vadászbombázó látható.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 12:10
A 175 éves Magyar Honvédség évfordulója előtt tisztelegtek azok az ejtőernyősök, akik szeptember végén 175 ugráson vettek részt Szolnokon, a szandai réten.
2023. 10. 02., 10:51
2013. szeptember 7-én szerencsétlenül járt az afgán légierő egyik MD 530F helikoptere. A súlyos sérülést szenvedett kétfős személyzet mentését amerikai erők hajtották végre, és a műveletet magyar helikopteresek biztosították a levegőből.
2023. 09. 28., 09:34
Dr. Marjan Cencen budapesti szlovén nagykövet tett látogatást az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál Szolnokon, hogy személyesen is köszönetet mondjon a Szlovéniát ért, egyik legnagyobb természeti katasztrófa során kapott magyar segítségnyújtásért.
2023. 09. 27., 10:50
A HadERŐ című műsor újabb epizódjában kicsit közelebbről is megismerkedhetünk az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál települő Dassault Falcon 7X típussal.

  Legfrissebbek most

Újabb mérföldkövet jelentő esemény a Szlovák Légierő F-16-os beszerzési programjában: 2023. szeptember 29-én repült az első, szlovák részre készült F-16V.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.