2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Augusztus 20., Szolnok - A gyakorlás fotói

Augusztus 20., Szolnok - A gyakorlás fotói
Darabos Erika  |  2021. 08. 19., 15:22
Augusztus 20., Szolnok - A gyakorlás fotói

2020-ban sajnos üres volt a Tisza-part, idén viszont annál látványosabb bemutatóval várja az érdekődőket az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis az augusztus 20-i, ünnepi légiparádéra. Nézzük meg az első gyakorlás fotóit!

A hagyományoknak megfelelően 2021-ben is két gyakorlónapot tartott a bázis Szolnokon, a Tisza híd és a Tiszavirág híd közötti szakaszon, mely kialakításának köszönhetően tökéletes helyszín a program megtekintésére. Látszott ez az első, 2021. augusztus 18-án 17 óra 30 perctől kezdődő gyakorlónapon megjelentek számában is, hiszen szépszámú közönség előtt zajlottak a dinamikus bemutató programelemei. A nyitókötelékben láthatóak voltak az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis hadrendben lévő merev-, (1xZlin Z-242L) illetve forgószárnyas (1xAS 350B, 1xMi-17, 2xMi-24, 5xH145M) repülőeszközei, a záróképben pedig 5 db H145M típusú többfeladatú, könnyű helikopter jól megkomponált, a vízfelszín közelségét sem mellőző közös "tánca".

Képgaléria megtekintése (40 db kép)
Közönségkedvenc a Mi-24P (334) dinamikus programja (Fotó: Darabos Erika)

A nyitó-, és zárókötelék között egy tartalmasan felépített programot láthattak a helyszínre érkezők, mely tartalmazta a helikopteres hajózók kiképzésében fontos szerepet vállaló AS 350B (101) demo-ját, illetve a Mi-24P harci helikopter (334) egyéni bemutatóját, ez utóbbi a partról hallható vélemények szerint egyértelműen a közönség kedvence volt. Sokan úgy érkeztek a Tisza-partjára, hogy eddig még nem volt lehetőségük megtekinteni a Magyar Légierő által 20 példányban rendszeresített (szállító, kutató-mentő és HForce fegyverrendszerrel felszerelt harci változatokban) új, Airbus Helicopters H145M típusú forgószárnyasát, mely a darabszámot tekintve, most már egyértelműen dominálta a show-t.

Képgaléria megtekintése (40 db kép)
A Tisza partjáról csodálhattuk meg az új H145M demo-ját (Fotó: Fakan Béla)

Repült demo-t (16), látható volt a már említett nyitó-, illetve zárókötelékben, továbbá aktív szerepet vállalt a látványos képességbemutatón is, melynek során többek között vízi deszantolást és élőemberes csörlőzést is bemutattak. A scenario hasonló volt a korábbi években látottakhoz: középpontjában az ellenséges erők kezére került, civil hajó (Martfű) és annak felszabadítása állt. Ez utóbbiból vették ki aktívan részüket az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái, akik rohamcsónakokkal állították meg a hajót, majd vették azt vissza a fiktív terroristáktól. A folyamatot a szolnoki bázis Mi-24-es harci helikoptere is biztosította a levegőből.

Mindez persze csak egy pár mondatos összefoglalója annak, amit szerdán, illetve a második, ejtőernyős ugrásokkal tarkított csütörtöki (10 órától) gyakorlónapon láthatott a közönség. Fontos megjegyezni azt is, hogy, a több elemből álló képességbemutató összehangolt, komoly gyakorlást és felkészülést igényel a személyzet részéről: civil szemmel ez most a parádé része, de a látottak valójában éles helyzetben alkalmazható harcászati elemek.

Aki szeretné megtekinteni az ünnepi parádét, az mindenképpen látogasson el Szolnokra, a Tisza-partra augusztus 20-án, ahol tervezetten 18 órától lesz látható a program. Előtte pedig érdemes Budapestre utazni, hiszen ott már 9 órától indul a nagyszabású légiparádé, melyen az MH 86. Szolnok Helikopter bázis repülőeszközei mellett megcsodálhatóak lesznek az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis vadász, illetve szállító repülőgépei is.

Képgaléria megtekintése (40 db kép)
A záróképet alkotó H145M-ek a második gyakorlónapon (Fotó: Szúh József)

A kiegészítő fotókat ezúton is köszönjük Fakan Bélának és Szúh Józsefnek!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 18., 10:01
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak.
2024. 06. 17., 11:52
Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kiképzési repüléseket végez június 17-20. 17:00-0:00 óra között.
2024. 06. 14., 10:39
A kilencvenes évek elején az amerikai haditengerészet légiereje átalakulóban volt.
2024. 06. 11., 14:00
Számos munkaterület összehangolása szükséges ahhoz, hogy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet magyarok katonák által biztosított MEDEVAC, azaz egészségügyi kiürítési képessége porszem nélküli gépezetként tudjon működni.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Szeretem, megvédem!" mottóval indít toborzókampányt a területvédelmi ezredekbe a Magyar Honvédség - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kampány megnyitóján június 17-én, hétfőn, Budapesten.