2024. 05. 25. szombat
Orbán
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ismét kezünkben a balti légtér kulcsa

Ismét kezünkben a balti légtér kulcsa
JETfly  |  2019. 05. 03., 09:52
Ismét kezünkben a balti légtér kulcsa

Hazánk és Szlovénia légtere mellett, május elsejétől, négy hónapon át a spanyol, valamint a Brit Királyi Légierő vadászgépeivel együttműködésben, vezető nemzetként a Magyar Honvédség vadászgépei látják el Észtország, Lettország, és Litvánia légterének védelmét. A baltikumi légtérrendészeti misszió (BAP) 50. váltásának átadás-átvételi ünnepségét május 2-án rendezték a litvániai Siauliai légibázison.

Négy JAS-39-es Gripen vadászgép, és több mint száz katona települt át Kecskemétről Litvániába, hogy 2015. után – Lengyelországot felváltva – ismét átvegye a Baltikum légterének védelmét. Az ünnepségen Ruben C. Garcia Servert altábornagy, a NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központ parancsnoka ünnepélyesen átadta a „légtér kulcsát” Ugrik Csaba dandártábornoknak, a BAP-misszió parancsnokának, és Alberto Valero alezredesnek, a légtérvédelmet segítő spanyol kontingens vezetőjének.

Vytautas Umbrasas, litván védelmi miniszterhelyettes beszédében jelentős mérföldkőnek nevezte a mai napot, és úgy fogalmazott: a Baltikum légterének védelme a NATO szövetséges tagországok közötti együttműködés ékes mintapéldája. A miniszterhelyettes a szolgálat megkezdése alkalmából emléktárgyat adott át Ugrik Csaba dandártábornoknak. A BAP magyar parancsnoka elmondta: nagy megtiszteltetés, hogy az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison szolgálók átvehetik a Baltikumban a szolgálatot, különösen ebben az évben az, amikor oly sok jeles évfordulót ünnepelhetünk.

„A magyar kontingens kiválóan felkészült, és teljes mértékben elkötelezett a légtér védelmére” – közölte a dandártábornok. Kérdésünkre rávilágított arra, hogy mivel most a nyári időszakban teljesítenek szolgálatot a Gripen-vadászgépek, a készenléti szolgálat ellátása mellett több lehetőségük lesz különféle kiképzési repüléseken is részt venni. Hozzátette: előreláthatólag több éles riasztásra kell számítani, mint négy esztendővel ezelőtt.

Diczházy Gábor, hazánk litvániai rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, beszédében kiemelte: a NATO folyamatosan alkalmazkodik a biztonsági környezet változásaihoz. Leszögezte: hazánk elkötelezett a Baltikum légtere biztonsága érdekében, és katonáink meg fogják mutatni, milyen professzionális teljesítményre képesek.

Ruben C. Garcia Servert altábornagy arra mutatott rá, hogy noha ez már az 50. váltás, a feladatra semmiképpen sem lehet rutinmunkaként tekinteni. Mint fogalmazott: számára jó érzés visszatekinteni az elmúlt esztendők sikereire, és biztos benne, hogy a magyar és spanyol kezekben biztos helyen lesz a „légtér kulcsa.”

A Magyar Honvédség Gripenjeinek szolgálatát a spanyol légierő gépei mellett, szükség esetén a Brit Királyi Légierő vadászgépei is segítik majd.

A 2015-ös baltikumi légtérrendészeti misszió alkalmával vadászpilótáink több mint 430 órát töltöttek a levegőben – ebből huszonöt alkalommal éles riasztás miatt kellett felszállniuk. Érdekesség egyébként, hogy az ötvenedik váltás mellett a litván légierő idén ünnepli fennállásának századik évfordulóját.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-08 14:18:36
Rendhagyó módon két előadással folytatódott április 24-én a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat. Pozsgay Gyula grafikus és Dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy mindkétszer vitéz nemes Molnár László főhadnagyról mesélt, aki 25 igazolt légi győzelmével az egyik legeredményesebb magyar vadászpilóta volt a második világháborúban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:58
Minden ami repülés címmel szombaton kiállítás nyílik a Ballószögi Faluházban. A négynapos rendezvény fókuszában a 30 éves ballószögi repülőtér áll, és több egykori vadászrepülő pilóta is ellátogat a nagyszabású eseményre.
2024. 05. 23., 09:26
MiG és Szuhoj harci repülőket állított ki a kertjében egy kiskőrösi gyűjtő. A Dutra Fesztivál megnyitónapján Firkó János is bemutatta kedvenceit a közönségnek.
2024. 05. 22., 09:13
A második világháborút követő években az amerikai légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság legtöbb gépe még dugattyús motorral repült.
2024. 05. 21., 10:18
A magyar cég saját megrendelőinek végez majd repülőgép-karbantartást a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.