2018. 03. 23. péntek
Emőke
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hatvanhét éve a repülés szolgálatában

JETfly  |  2017. 11. 20., 10:31

Nyugdíjas kollégáikkal együtt ünnepelték alakulatuk napját november 15-én az MH Légijármű Javítóüzem dolgozói. Jogelődjük, az akkori 25. vadászrepülő-hadosztály alárendeltségébe tartozó Tábori Repülőjavító Műhely ezen a napon alakult meg Szentkirályszabadján, 1950-ben.

Jogelődje megalakulásának 67. évfordulóját ünnepelte a Magyar Honvédség egyetlen olyan alakulata, amely a katonai légi járművek üzemben tartásához, javításaikhoz, konstrukciós változtatásaikhoz, műszereik ellenőrzéséhez megfelelő jogosultsággal és szakértelemmel rendelkezik.

A műhely 1951 szeptemberében diszlokált Kecskemétre, egy év múlva Taszárra költözött, majd 1961 nyarán ismét visszatelepült a „hírös” városba. Korábban Központi Repülőgépjavító Üzem volt az elnevezése, majd 2001-től MH Légijármű Javítóüzem néven működik a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Fennállása óta az üzem az összes, a honvédség által Magyarországon valaha is használt és jelenleg hadrendben álló légi jármű üzemben tartásában részt vett.

A parancsnok, Bozóki János ezredes ünnepi beszédében az elmúlt hatvanhét évben bekövetkezett szervezeti átalakulásokat és az üzem alaprendeltetésében történt változásokat is felidézte. Külön hangsúlyozta: az alakulat létrehozásakor egy olyan képesség kialakítása volt a cél, amely lehetővé teszi, hogy a repülőgépek üzemeltetése során bekövetkező, az üzemeltető alakulatok műszaki lehetőségeit meghaladó műszaki hibák kezelését akár műveleti területen is olyan módon lehessen megoldani, hogy ne kelljen a gyártóhoz vagy az ipari hátteret biztosító vállalatokhoz fordulni. Az elmúlt több mint hat évtizedben az alaprendeltetésből adódó feladataikat az üzem dolgozói az elvárások szintjén teljesítették, a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program azonban várhatóan újabb kihívások elé állítja az alakulat szakembereit.

„Ez a szervezet – beleértve jogelődeit is – arról ismert a hadseregben, hogy kiválóan megállja a helyét. Sőt, a szakma polgári képviselőivel is felveszi a versenyt. Mindez köszönhető annak a hatalmas teherbírásnak, szakmai tudásnak és kreativitásnak, amellyel az üzem dolgozói végzik a munkájukat. A feladatok, amelyek az alakulat előtt állnak, ugyanilyen kitartást, áldozatkészséget és hivatástudatot követelnek. Szívből kívánom, hogy szakmai felkészültségük magas szinten tartásával folyamatosan fejlesszék, erősítsék képességeiket! Felelősségteljes szolgálatukat, feladataikat a jövőben is eredményesen teljesítsék!” – köszöntötte a jubiláló üzem dolgozóit Baráth István dandártábornok, az MH Logisztikai Központ parancsnoka.

Az ünnepi állománygyűlésen az MH Összhaderőnemi Parancsnokság valamint az MH Logisztikai Központ alárendelt katonai szervezeteinek képviselői mellett részt vett többek között Kaposvári László dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke és Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke is. A korábbi parancsnokok közül azonban idén csak Egri Károly nyugállományú ezredes tudott együtt ünnepelni volt kollégáival.

Az állománygyűlésre az üzem egykori dolgozóit és Bács-Kiskun megye nyugállományú klubjainak a képviselőit is meghívták. Őket Durgó Tamás őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kecskeméti irodavezetője tájékoztatta a nyugdíjasokra vonatkozó jogszabályok elmúlt időszakban bekövetkezett változásairól.

Az alakulat napjának hivatalos része elismerések átadásával zárult. A Székesfehérvári Logisztikusok Baráti Köre zászlószalagot adományozott a jogelőd szervezete megalakulásának 67. évfordulóját ünneplő kollektívának. A szalagot Rába Imre nyugállományú altábornagy kötötte fel az üzem csapatzászlajára. Elöljárói parancsnokaik javaslatára pedig Baráth István dandártábornok oklevelet adományozott László-Papp Tímea hadnagynak, Mócza Emese őrmesternek és Asztalos István közalkalmazottnak.

Bozóki ezredes a 75. születésnapját ünneplő Egri Károly nyugállományú ezredest, az üzem volt parancsnokát emléktárggyal köszöntötte. Tóth Lajos nyugállományú alezredesnek (93), Oláh Zsigmond nyugállományú alezredesnek (85), Vajai Tivadar (85), Fortron József nyugállományú őrnagyoknak (85), Kiss István nyugállományú alezredesnek (80), Farkas Károly nyugállományú alezredesnek (75), Pálfalvi Ferenc nyugállományú főtörzszászlósnak (75), Fekete Lászlónak volt közalkalmazottnak (75), Gazdag János nyugállományú őrnagynak (70), Garaczi Sándor (70), Karai Dénes (70), Kutasi Mihály (70), Subicz László (70), Szabó Imréné (70), T. Nagy József (70) és Polgári Andrásné egykori közalkalmazottaknak pedig emléklappal gratulált.

Fotó: Galambos Sándor

Az ünnepi állománygyűlés végén a Honvéd Együttes művészei szórakoztatták a „születésnapját” ünneplő üzem dolgozóit.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 03. 07., 15:10
Megnyílt az indiai Tata cég Haidarábádban létesített, az amerikai Boeing céggel közösen létrehozott Tata Boeing Aerospace Limited (TBAL) üzeme: itt fogják majd gyártani a Boeing AH-64 harci helikopterek sárkányszerkezeteit.
2018. 03. 12., 11:03
Katonai tiszteletadás mellett helyezték végső nyugalomra vitéz Szentiványi János nyugállományú alezredest, a legendás második világháborús Puma vadászrepülő osztály egyik utolsó vadászpilótáját március 10-én, szombaton Budapesten, az Újköztemetőben.
2018-03-13 12:01:42
Az európai átlagot jóval meghaladó mértékben folytatódott a légi teheráru szállítás növekedése a budapesti repülőtéren. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér partnerei havi 10 ezer tonnát meghaladó mennyiségű árut kezeltek idén februárban is, ami az év első két hónapjában további 17,4 %-os növekedést jelentett a tavalyi rekord évhez képest. Az európai piacon 8,4 %-os volt a bővülés 2018 januárjában.
2018-03-12 11:20:28
Az Olasz Légierő hadrendbe állította a 18. egyben utolsó M-346 Master, Olaszországban T-346A névre keresztelt kiképzőgépét. A gyártó Leonardo vállalat a hírt megerősítette, miszerint az említett Mastert 2018. február 27-én ünnepélyes keretek között adták át a Leonardo, Venegono-i üzemének területén.
   MÁSOK ÍRTÁK
2018. 03. 22., 09:37
„Egy nap, amikor bármit kipróbálhatsz!” – hirdeti ars poeticáját a Neked MUNKA, Nekem ÁLOM elnevezésű program, amely egy olyan egyedi kezdeményezés Magyarországon, ami lehetőséget ad a fogyatékkal élő emberek és a munkáltatók kötetlen találkozására.
2018. 03. 20., 13:30
Légtérellenőrzés, tengeri felderítés egy géppel, gyorsan, akár tizenegy órán át. Az antennák és „dudorok” nem rontották a repülési tulajdonságokat.
2018. 03. 20., 09:41
1991. július 8-án az amerikai haditengerészet elvesztett egy E-2C légtérellenőrző repülőgépet. Ez volt az első alkalom, hogy egy Hawkeye öttagú személyzetéből mindenki sikerrel hagyta el a gépet és túlélte az esetet.
2018. 03. 19., 10:26
Látogatás a híres Prága-Kbely repülőmúzeumban.

  Legfrissebbek most

A német kormány le kívánja cserélni a kiöregedő Panavia Tornado vadászbombázóit, ez már köztudott. Március 8-án a defensenews.com internetes portálon megjelent egy cikk, amelyben Daniel Gouré, a Lexington Intézet alelnöke nyilatkozott arról, hogy a Luftwaffe-ban miért nincs alternatívája az F-35 Lightning II-nek.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!++

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban felvételek jelentek meg a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Type 59 harckocsijának távirányítású változatáról, melyet tesztelés közben örökítettek meg. Ez az első alkalom, hogy nyilvánosságra hoztak felvételeket erről a távolról irányított kínai tankról.