2017. 12. 17.
Lázár, Olimpia
: 314 Ft   : 266 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hatvanhét éve a repülés szolgálatában

JETfly  |  2017. 11. 20., 10:31

Nyugdíjas kollégáikkal együtt ünnepelték alakulatuk napját november 15-én az MH Légijármű Javítóüzem dolgozói. Jogelődjük, az akkori 25. vadászrepülő-hadosztály alárendeltségébe tartozó Tábori Repülőjavító Műhely ezen a napon alakult meg Szentkirályszabadján, 1950-ben.

Jogelődje megalakulásának 67. évfordulóját ünnepelte a Magyar Honvédség egyetlen olyan alakulata, amely a katonai légi járművek üzemben tartásához, javításaikhoz, konstrukciós változtatásaikhoz, műszereik ellenőrzéséhez megfelelő jogosultsággal és szakértelemmel rendelkezik.

A műhely 1951 szeptemberében diszlokált Kecskemétre, egy év múlva Taszárra költözött, majd 1961 nyarán ismét visszatelepült a „hírös” városba. Korábban Központi Repülőgépjavító Üzem volt az elnevezése, majd 2001-től MH Légijármű Javítóüzem néven működik a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Fennállása óta az üzem az összes, a honvédség által Magyarországon valaha is használt és jelenleg hadrendben álló légi jármű üzemben tartásában részt vett.

A parancsnok, Bozóki János ezredes ünnepi beszédében az elmúlt hatvanhét évben bekövetkezett szervezeti átalakulásokat és az üzem alaprendeltetésében történt változásokat is felidézte. Külön hangsúlyozta: az alakulat létrehozásakor egy olyan képesség kialakítása volt a cél, amely lehetővé teszi, hogy a repülőgépek üzemeltetése során bekövetkező, az üzemeltető alakulatok műszaki lehetőségeit meghaladó műszaki hibák kezelését akár műveleti területen is olyan módon lehessen megoldani, hogy ne kelljen a gyártóhoz vagy az ipari hátteret biztosító vállalatokhoz fordulni. Az elmúlt több mint hat évtizedben az alaprendeltetésből adódó feladataikat az üzem dolgozói az elvárások szintjén teljesítették, a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program azonban várhatóan újabb kihívások elé állítja az alakulat szakembereit.

„Ez a szervezet – beleértve jogelődeit is – arról ismert a hadseregben, hogy kiválóan megállja a helyét. Sőt, a szakma polgári képviselőivel is felveszi a versenyt. Mindez köszönhető annak a hatalmas teherbírásnak, szakmai tudásnak és kreativitásnak, amellyel az üzem dolgozói végzik a munkájukat. A feladatok, amelyek az alakulat előtt állnak, ugyanilyen kitartást, áldozatkészséget és hivatástudatot követelnek. Szívből kívánom, hogy szakmai felkészültségük magas szinten tartásával folyamatosan fejlesszék, erősítsék képességeiket! Felelősségteljes szolgálatukat, feladataikat a jövőben is eredményesen teljesítsék!” – köszöntötte a jubiláló üzem dolgozóit Baráth István dandártábornok, az MH Logisztikai Központ parancsnoka.

Az ünnepi állománygyűlésen az MH Összhaderőnemi Parancsnokság valamint az MH Logisztikai Központ alárendelt katonai szervezeteinek képviselői mellett részt vett többek között Kaposvári László dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke és Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke is. A korábbi parancsnokok közül azonban idén csak Egri Károly nyugállományú ezredes tudott együtt ünnepelni volt kollégáival.

Az állománygyűlésre az üzem egykori dolgozóit és Bács-Kiskun megye nyugállományú klubjainak a képviselőit is meghívták. Őket Durgó Tamás őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kecskeméti irodavezetője tájékoztatta a nyugdíjasokra vonatkozó jogszabályok elmúlt időszakban bekövetkezett változásairól.

Az alakulat napjának hivatalos része elismerések átadásával zárult. A Székesfehérvári Logisztikusok Baráti Köre zászlószalagot adományozott a jogelőd szervezete megalakulásának 67. évfordulóját ünneplő kollektívának. A szalagot Rába Imre nyugállományú altábornagy kötötte fel az üzem csapatzászlajára. Elöljárói parancsnokaik javaslatára pedig Baráth István dandártábornok oklevelet adományozott László-Papp Tímea hadnagynak, Mócza Emese őrmesternek és Asztalos István közalkalmazottnak.

Bozóki ezredes a 75. születésnapját ünneplő Egri Károly nyugállományú ezredest, az üzem volt parancsnokát emléktárggyal köszöntötte. Tóth Lajos nyugállományú alezredesnek (93), Oláh Zsigmond nyugállományú alezredesnek (85), Vajai Tivadar (85), Fortron József nyugállományú őrnagyoknak (85), Kiss István nyugállományú alezredesnek (80), Farkas Károly nyugállományú alezredesnek (75), Pálfalvi Ferenc nyugállományú főtörzszászlósnak (75), Fekete Lászlónak volt közalkalmazottnak (75), Gazdag János nyugállományú őrnagynak (70), Garaczi Sándor (70), Karai Dénes (70), Kutasi Mihály (70), Subicz László (70), Szabó Imréné (70), T. Nagy József (70) és Polgári Andrásné egykori közalkalmazottaknak pedig emléklappal gratulált.

Fotó: Galambos Sándor

Az ünnepi állománygyűlés végén a Honvéd Együttes művészei szórakoztatták a „születésnapját” ünneplő üzem dolgozóit.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 12. 07., 10:17
2017. december 5-én, a Zsukovszkijban található M. M Gromov Repülőkísérleti Intézet repülőteréről a levegőbe emelkedett a Szu-57-es 052-es oldalszámú prototípusa, mellyel megkezdődött az újgenerációs, 30-as gyártmány megnevezéssel illetett hajtómű légi tesztelése.
2017. 12. 06., 10:32
Az Egyiptomi Légierő a napokban átvette az utolsó 3 Rafale EM típusú vadászbombázóját. A leszállítással egyidőben, a francia Dassault Aviation vállalat és az egyiptomi fél újabb tárgyalásokat kezdett további Rafale-ok beszerzése ügyében is.
2017. 12. 04., 15:39
Varsóban már a MiG-29-esek és Szu-22-esek közelgő váltására készülnek. Az erről szóló hírt a program felelőse, a lengyel Fegyverzeti Felügyelet november 23-án közölte a sajtóval – a cél egy új, többfeladatú harci repülőgép kiválasztása a kiöregedett szovjet gyártmányok pótlására.
2017-11-30 12:30:21
A napokban Kazahsztán átvette a soron következő, hetedik C-295 típusú katonai teherszállító repülőgépét. Az újabb példányt az európai Airbus Military vállalat szállította le, mely november 24-én landolt az Almati légibázison.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 12. 14., 11:57
Ikonikus környezetben, a szolnoki bázis helikoptereket ábrázoló fotókkal és Mi–24-es fegyverzeti tartozékokkal feldíszített művelődési otthonában mutatták be az egykori helikoptervezető, Brandt Gyula nyugállományú őrnagy a típus magyarországi történetét feldolgozó, hiánypótló könyvét.
2017. 12. 14., 09:15
Fotók a 2017-es MAKSz légiszalonról.
2017. 12. 11., 10:11
1977. október 13-án a Lufthansa 181-es járata felszállt Palma de Mallorcáról és Frankfurt felé vette az irányt.
2017. 12. 08., 14:27
Válasszon karácsonyi ajándékot a JETfly Webáruház kínálatából! Repülős témájú könyvek, DVD filmek, relikviák, ruházati termékek! Kiszállítási akciónk 2017. december 31-ig tart!

  Legfrissebbek most

2017. december 1-én elkezdődött Ulan-Udenszki Repülőgépgyár (U-UAZ) által modernizált Mi-171E berepülése. Az „Orosz Helikopterek” holdingba tartozó üzemben a modernizálás során új hajtómű és módosított forgószárny-mechanizmus került a helikopterbe.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A napokban tervezett Arrow–3 rakétatesztet a céltárgy meghibásodása miatt szakították meg – az izraeli védelmi minisztérium közleménye szerint a tesztindításra a légierő palmakhimi rakétakísérleti bázisán került volna sor, részeként annak a tesztsorozatnak, amellyel Izrael a többlépcsős rakétavédelmi képességét hivatott kiépíteni.