2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hatvanhét éve a repülés szolgálatában

Hatvanhét éve a repülés szolgálatában
JETfly  |  2017. 11. 20., 10:31

Nyugdíjas kollégáikkal együtt ünnepelték alakulatuk napját november 15-én az MH Légijármű Javítóüzem dolgozói. Jogelődjük, az akkori 25. vadászrepülő-hadosztály alárendeltségébe tartozó Tábori Repülőjavító Műhely ezen a napon alakult meg Szentkirályszabadján, 1950-ben.

Jogelődje megalakulásának 67. évfordulóját ünnepelte a Magyar Honvédség egyetlen olyan alakulata, amely a katonai légi járművek üzemben tartásához, javításaikhoz, konstrukciós változtatásaikhoz, műszereik ellenőrzéséhez megfelelő jogosultsággal és szakértelemmel rendelkezik.

A műhely 1951 szeptemberében diszlokált Kecskemétre, egy év múlva Taszárra költözött, majd 1961 nyarán ismét visszatelepült a „hírös” városba. Korábban Központi Repülőgépjavító Üzem volt az elnevezése, majd 2001-től MH Légijármű Javítóüzem néven működik a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Fennállása óta az üzem az összes, a honvédség által Magyarországon valaha is használt és jelenleg hadrendben álló légi jármű üzemben tartásában részt vett.

A parancsnok, Bozóki János ezredes ünnepi beszédében az elmúlt hatvanhét évben bekövetkezett szervezeti átalakulásokat és az üzem alaprendeltetésében történt változásokat is felidézte. Külön hangsúlyozta: az alakulat létrehozásakor egy olyan képesség kialakítása volt a cél, amely lehetővé teszi, hogy a repülőgépek üzemeltetése során bekövetkező, az üzemeltető alakulatok műszaki lehetőségeit meghaladó műszaki hibák kezelését akár műveleti területen is olyan módon lehessen megoldani, hogy ne kelljen a gyártóhoz vagy az ipari hátteret biztosító vállalatokhoz fordulni. Az elmúlt több mint hat évtizedben az alaprendeltetésből adódó feladataikat az üzem dolgozói az elvárások szintjén teljesítették, a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program azonban várhatóan újabb kihívások elé állítja az alakulat szakembereit.

„Ez a szervezet – beleértve jogelődeit is – arról ismert a hadseregben, hogy kiválóan megállja a helyét. Sőt, a szakma polgári képviselőivel is felveszi a versenyt. Mindez köszönhető annak a hatalmas teherbírásnak, szakmai tudásnak és kreativitásnak, amellyel az üzem dolgozói végzik a munkájukat. A feladatok, amelyek az alakulat előtt állnak, ugyanilyen kitartást, áldozatkészséget és hivatástudatot követelnek. Szívből kívánom, hogy szakmai felkészültségük magas szinten tartásával folyamatosan fejlesszék, erősítsék képességeiket! Felelősségteljes szolgálatukat, feladataikat a jövőben is eredményesen teljesítsék!” – köszöntötte a jubiláló üzem dolgozóit Baráth István dandártábornok, az MH Logisztikai Központ parancsnoka.

Az ünnepi állománygyűlésen az MH Összhaderőnemi Parancsnokság valamint az MH Logisztikai Központ alárendelt katonai szervezeteinek képviselői mellett részt vett többek között Kaposvári László dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke és Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke is. A korábbi parancsnokok közül azonban idén csak Egri Károly nyugállományú ezredes tudott együtt ünnepelni volt kollégáival.

Az állománygyűlésre az üzem egykori dolgozóit és Bács-Kiskun megye nyugállományú klubjainak a képviselőit is meghívták. Őket Durgó Tamás őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kecskeméti irodavezetője tájékoztatta a nyugdíjasokra vonatkozó jogszabályok elmúlt időszakban bekövetkezett változásairól.

Az alakulat napjának hivatalos része elismerések átadásával zárult. A Székesfehérvári Logisztikusok Baráti Köre zászlószalagot adományozott a jogelőd szervezete megalakulásának 67. évfordulóját ünneplő kollektívának. A szalagot Rába Imre nyugállományú altábornagy kötötte fel az üzem csapatzászlajára. Elöljárói parancsnokaik javaslatára pedig Baráth István dandártábornok oklevelet adományozott László-Papp Tímea hadnagynak, Mócza Emese őrmesternek és Asztalos István közalkalmazottnak.

Bozóki ezredes a 75. születésnapját ünneplő Egri Károly nyugállományú ezredest, az üzem volt parancsnokát emléktárggyal köszöntötte. Tóth Lajos nyugállományú alezredesnek (93), Oláh Zsigmond nyugállományú alezredesnek (85), Vajai Tivadar (85), Fortron József nyugállományú őrnagyoknak (85), Kiss István nyugállományú alezredesnek (80), Farkas Károly nyugállományú alezredesnek (75), Pálfalvi Ferenc nyugállományú főtörzszászlósnak (75), Fekete Lászlónak volt közalkalmazottnak (75), Gazdag János nyugállományú őrnagynak (70), Garaczi Sándor (70), Karai Dénes (70), Kutasi Mihály (70), Subicz László (70), Szabó Imréné (70), T. Nagy József (70) és Polgári Andrásné egykori közalkalmazottaknak pedig emléklappal gratulált.

Fotó: Galambos Sándor

Az ünnepi állománygyűlés végén a Honvéd Együttes művészei szórakoztatták a „születésnapját” ünneplő üzem dolgozóit.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-04 14:31:35
A világ egyik legismertebb és legkedveltebb repülőnapjához idén nem volt kegyes az időjárás. Pénteken és szombaton is támadtak a zivatarfelhők - de a katonai repülés rajongóinak tízezrei szerencsére kitartottak. Volt miért: igazi csodák és veterán óriások egyaránt meglátogatták a rangos eseményt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.