2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fotók – Visszatelepültek a Gripenek a Kecskeméti Légibázisra

Fotók – Visszatelepültek a Gripenek a Kecskeméti Légibázisra
Darabos Erika  |  2019. 12. 17., 13:35
Fotók – Visszatelepültek a Gripenek a Kecskeméti Légibázisra

A mai napon, 2019. december 17-én sajtónyilvános esemény keretein belül települtek vissza Kecskemétre az ideiglenesen az MH Pápa Bázisrepülőtéren állomásozó JAS-39C/D Gripenek. Helyszíni fotók a vadászgépek érkezéséről.

A Gripenek (köztük a készültségi géppárral) 9 óra után nem sokkal jelentek meg újra Kecskemét egén: az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra visszaérkező vadászgépek pilótáit a helyszínen köszöntötte Ugrik Csaba dandártábornok, a repülőbázis parancsnoka, illetve Kilián Nándor dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokságának légierő haderőnem szemlélője.

Olvasóink az alábbi képgalériában néhány felvételt láthatnak a Gripenek visszaérkezéséről:

Képgaléria megtekintése (36 db kép)
Cikk és fotók: Darabos Erika

A helyszíni fotózási lehetőségért ezúton is köszönetet mondunk a Honvédelmi Minisztérium Sajtó Osztályának és a Kecskeméti Repülőbázis személyzetének!

Háttéranyag:

A magyar légierő szempontjából kiemelkedő jelentőségű, hogy a Gripen flotta 2019. december 17-től újra a kecskeméti MH59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról látja el hazánk légterének védelmét. A vadászgépek fél évig Pápán állomásoztak, így a gyakorló- és kiképzőrepülések mellett a készenléti szolgálatot is erről a repülőtérről látták el.

Mint ismert, a NATO Biztonsági Beruházási Program, valamint a Modern Városok program részeként a kecskeméti légibázist vegyes – katonai és polgári – használatú repülőtérré fejlesztették, ezért a fel- és leszállópálya, valamint a hozzá kapcsolódó gurulóutak 2019. május közepétől fél évig nem voltak alkalmasak merevszárnyas légiforgalom fogadására.

A szállítógépek a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre települtek át és onnan hajtották végre hadműveleti és kiképzési feladataikat. A Gripen flotta a kecskeméti repülőtér zárva tartásának ideje alatt egy időben több helyszínen is jelen volt. Egy részük Pápára települt és onnan biztosította hazánk és Szlovénia légterének folyamatos védelmét a NATO Integrált Légvédelmi Rendszerében. Ezzel párhuzamosan, május 1-től 4 hónapon át a Gripen flotta másik része Litvániában látta el sikeresen a Balti-államok (Észtország, Lettország és Litvánia) légterének védelmét. Ki kell emelni, hogy ebben az időben a Magyar Honvédség vadászrepülőgépei egy időben öt ország légtérrendészeti feladatait látták el a NATO szövetségi rendszer részeként.

Ebben az időszakban a kecskeméti repülőtér csak a merevszárnyú repülőgépek számára volt zárva, helikopterek folyamatosan tudták használni. A bázis a futópálya zárva tartásának ideje alatt is folyamatosan működött, így biztosította a széttelepült erők logisztikai támogatását.

Képgaléria megtekintése (36 db kép)

A munkálatok során modernebb lett és megújult a futópálya, a fénytechnikai eszközök, az üzemi területek és a támogató infrastruktúra. A visszatelepülést követően az építési munkálatok nem állnak le, a modernizálás folytatódik a rádiónavigációs eszközök cseréjével, további üzemi területek építésével, valamint az infrastruktúra fejlesztésével.

Az elfogadott Átfogó Infrastrukturális Fejlesztési Terv alapján a következő 3 évben további, az alaprendeltetésből adódó feladatok végrehajtását támogatni képes létesítmények kivitelezése is megvalósul. A haderőfejlesztési program keretében a repülőtér folyamatosan fejlődik, és egyre inkább megfelel a NATO és a nemzetközi polgári repülés támasztotta követelményrendszernek. Ez megteremti az alapját annak is, hogy a repülőtér a jövőben közös katonai-polgári felhasználásúvá váljon.

Ebben az évben többek között a külső kerítés felújítása is megtörtént mintegy 8000 méter hosszú szakaszon. A fel- és leszállópálya rekonstrukciójának kivitelezése alkalmassá tette a repülőteret a repülőgépek visszatelepülésére. A kivitelezés teljes befejezését követően a repülőtér magasabb kategóriájú és üzembiztosabb fénytechnikai rendszerrel fog rendelkezni.

A burkolati hibák kijavítása, a szilárd burkolatú padkák kiépítése, valamint az aszfalt gurulóutak felújítása, mind hozzájárulnak a repülésbiztonsági kockázatok csökkentéséhez.

Az 1/A zóna bővítése a kivitelezési munkák befejezését követően lehetőséget ad a szállító repülőgépek elhelyezésére, jégtelenítésére. Továbbá a legkorszerűbb meteorológiai radar telepítése révén a szakemberek pontosabb előrejelzéseket képesek biztosítani a repülési feladatokhoz.

Az „M” és „J” állóhelyeken létesült térvilágítás lehetőséget nyújt az éjszakai kiszolgálási feladatok biztonságosabb végrehajtásához. Fontos megjegyezni, hogy az ASR lokátor áttelepítése is megtörtént.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-04 14:31:35
A világ egyik legismertebb és legkedveltebb repülőnapjához idén nem volt kegyes az időjárás. Pénteken és szombaton is támadtak a zivatarfelhők - de a katonai repülés rajongóinak tízezrei szerencsére kitartottak. Volt miért: igazi csodák és veterán óriások egyaránt meglátogatták a rangos eseményt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.