2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Félidőhöz érkezett a Magyar Honvédség balti légtérrendészeti missziója

Félidőhöz érkezett a Magyar Honvédség balti légtérrendészeti missziója
JETfly  |  2019. 07. 08., 11:31
Félidőhöz érkezett a Magyar Honvédség balti légtérrendészeti missziója

Magyarország, vezető nemzetként, május 1-től négy hónapon át biztosítja Lettország, Észtország és Litvánia légtérvédelmét a spanyol és a brit légierő közreműködésével. Az elmúlt két hónapban a Magyar Honvédség Gripenjeit 20 alkalommal riasztották.

A riasztások minden esetben azért lettek elrendelve, mert a légtérbe belépő gépek nem rendelkeztek repülési tervvel, nem teremtettek rádió kapcsolatot a légiforgalmi irányítással vagy nem használtak válaszjeladót. Az elfogott és azonosított repülőgépek között volt rádió-elektronikai felderítőgép, szállítógép valamint vadászgép is.

A légtérrendészeti feladatokon túl a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegysége (MH BAP FLKA) számos gyakorlaton vett részt, erősítve az együttműködést a térségben állomásozó NATO erőkkel. Ennek keretében légtérellenőrzési, kutató-mentő, légi utántöltési feladatokra is felkészítést kapnak a részvevő országok pilótái. Továbbá gyakorolják azokat a helyzeteket, amelyekben megszűnik a kapcsolat egy repülőgép és a földi irányítás között.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Fotók: dr. Toperczer István alezredes, MH BAP FLKA és a szerző, Tóth Róbert főhadnagy

Komoly szakmai előrelépést hoztak az alegység számára, a balti térségben lévő spanyol és brit légierővel közösen végrehajtott repülőkiképzési feladatok. Ezek között szerepeltek harcászati, navigációs, díszelgő és kötelék repülések, melyek egyrészt lehetőséget biztosítottak a technikai eszközök és a képességek bemutatására, másrészt erősítették a helyi lakosság biztonságérzetét.

A Magyar Honvédség baltikumi misszióját, a hazai és a nemzetközi sajtó is folyamatosan figyelemmel kísérte, a feladatok végrehajtásáról számos tudósítás jelent az elmúlt hetekben. A Készenléti Alegység nemzetközi együttműködésben való részvételének fontosságát az is jól mutatja, hogy tevékénységüket, a lettországi magyar nagykövet, a NATO katonai tanácsába delegált képviselők, valamint az amerikai légierő parancsnoki és törzstiszti akadémia oktatói is megtekinthették.

Az említett szakmai feladatokon túl a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegységének állománya, integrálódva a helyi közösség életébe, aktívan részt vett helyi társadalmi és sportrendezvényeken, öregbítve ezzel a Magyar Honvédség és a NATO jó hírét.

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-04 14:31:35
A világ egyik legismertebb és legkedveltebb repülőnapjához idén nem volt kegyes az időjárás. Pénteken és szombaton is támadtak a zivatarfelhők - de a katonai repülés rajongóinak tízezrei szerencsére kitartottak. Volt miért: igazi csodák és veterán óriások egyaránt meglátogatták a rangos eseményt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.