2024. 04. 21.
Konrád
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Félidőhöz érkezett a Magyar Honvédség balti légtérrendészeti missziója

Félidőhöz érkezett a Magyar Honvédség balti légtérrendészeti missziója
JETfly  |  2019. 07. 08., 11:31
Félidőhöz érkezett a Magyar Honvédség balti légtérrendészeti missziója

Magyarország, vezető nemzetként, május 1-től négy hónapon át biztosítja Lettország, Észtország és Litvánia légtérvédelmét a spanyol és a brit légierő közreműködésével. Az elmúlt két hónapban a Magyar Honvédség Gripenjeit 20 alkalommal riasztották.

A riasztások minden esetben azért lettek elrendelve, mert a légtérbe belépő gépek nem rendelkeztek repülési tervvel, nem teremtettek rádió kapcsolatot a légiforgalmi irányítással vagy nem használtak válaszjeladót. Az elfogott és azonosított repülőgépek között volt rádió-elektronikai felderítőgép, szállítógép valamint vadászgép is.

A légtérrendészeti feladatokon túl a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegysége (MH BAP FLKA) számos gyakorlaton vett részt, erősítve az együttműködést a térségben állomásozó NATO erőkkel. Ennek keretében légtérellenőrzési, kutató-mentő, légi utántöltési feladatokra is felkészítést kapnak a részvevő országok pilótái. Továbbá gyakorolják azokat a helyzeteket, amelyekben megszűnik a kapcsolat egy repülőgép és a földi irányítás között.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
Fotók: dr. Toperczer István alezredes, MH BAP FLKA és a szerző, Tóth Róbert főhadnagy

Komoly szakmai előrelépést hoztak az alegység számára, a balti térségben lévő spanyol és brit légierővel közösen végrehajtott repülőkiképzési feladatok. Ezek között szerepeltek harcászati, navigációs, díszelgő és kötelék repülések, melyek egyrészt lehetőséget biztosítottak a technikai eszközök és a képességek bemutatására, másrészt erősítették a helyi lakosság biztonságérzetét.

A Magyar Honvédség baltikumi misszióját, a hazai és a nemzetközi sajtó is folyamatosan figyelemmel kísérte, a feladatok végrehajtásáról számos tudósítás jelent az elmúlt hetekben. A Készenléti Alegység nemzetközi együttműködésben való részvételének fontosságát az is jól mutatja, hogy tevékénységüket, a lettországi magyar nagykövet, a NATO katonai tanácsába delegált képviselők, valamint az amerikai légierő parancsnoki és törzstiszti akadémia oktatói is megtekinthették.

Az említett szakmai feladatokon túl a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegységének állománya, integrálódva a helyi közösség életébe, aktívan részt vett helyi társadalmi és sportrendezvényeken, öregbítve ezzel a Magyar Honvédség és a NATO jó hírét.

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-15 10:57:43
Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 18., 14:17
A nemzeti fegyverzeti igazgató azt is elmondta, a KC–390-es Millennium első példánya egy többhetes tesztelési, validációs időszakra érkezett Magyarországra, a két megrendelt gép jövőre már Kecskeméten szolgál.
2024. 04. 17., 12:19
Életek múlhatnak a helikopter-karbantartó munkáján.
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most