2024. 06. 18. kedd
Arnold, Levente
: 396 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Baltic Air Policing - Többször is riasztották a Gripeneket

Baltic Air Policing - Többször is riasztották a Gripeneket
honvedelem.hu  |  2019. 08. 14., 11:45
Baltic Air Policing - Többször is riasztották a Gripeneket

A litvániai Siauliai repülőbázison települ jelenleg az MH Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegység (MH BAP FLKA), ami a NATO Baltic Air Policing 50. váltásaként lát el légtérrendészeti feladatokat május óta a balti térségben. A litván bázison augusztus 13-án, kedden megtartott médianapon fél nap alatt két éles riasztásuk is volt a magyar Gripeneknek.

A Magyar Honvédség légiereje - spanyol és a brit légierő közreműködésével- több mint három hónapja biztosítja Gripen vadászgépekkel és mintegy százfőnyi személyzettel Észtország, Litvánia és Lettország légterét, a Balti-tenger régióját.

A Siauliai repülőbázison Ugrik Csaba dandártábornok, az MH BAP FLKA parancsnoka fogadta a sajtó képviselőit, majd szakmai tájékoztatójában ismertette a balti légtérrendészeti misszió feladatrendszerét. Vázolta a készültségi szolgálatban lévő repülőgépek riasztásainak részleteit, valamint kitért a térségben állomásozó NATO-erőkkel való együttműködésre is. „A Magyar Honvédség balti légtérrendészeti missziójának egyik fontos célja, hogy jelenlétükkel erősítsék a helyi lakosság biztonságérzetét. Ugyancsak cél azon szövetséges és partner erők mozgósítása és képességfejlesztése, amelyek feladata a Balti-tenger régiójának védelme” - hangsúlyozta a parancsnok.

Hozzátette: az alegység a légtérrendészeti feladatokon túl számos többnemzeti és összhaderőnemi gyakorlaton vesz részt, a repülőkiképzési feladatok során pedig erősítik az együttműködést a térségben állomásozó spanyol és brit légierőkkel.

Napjainkban a balti térség Európa egyik legérzékenyebb légterévé vált, így nincs egyszerű dolga a pilótáknak, a repülőműszaki állománynak, valamint a kitelepülő kontingens katonáinak. A médianap ideje alatt fél nap alatt kétszer is riasztották a Gripeneket a Baltikumban. A magyar vadászrepülőgépeket délelőtt és a kora délutáni órákban is azonosítatlan repülőgépek miatt emelték a magasba. Mint megtudtuk: a riasztásokat azért rendelték el, mert a légtérbe belépő gépek nem rendelkeztek repülési tervvel, nem teremtettek rádiókapcsolatot a légiforgalmi irányítással vagy nem használtak válaszjeladót.

Érdeklődésünkre Ugrik Csaba dandártábornok elárulta: a mai éles riasztásokkal együtt a Magyar Honvédség Gripenjeit negyvenkét alkalommal riasztották: az elfogott és azonosított repülőgépek között voltak An-24-es, An-26-os, IL-18-as, IL-38-as, IL-76-os szállító- és felderítőgépek, valamint Szu-27P, Szu-30SzM és Szu-35Sz orosz vadászbombázók is. A Magyar Honvédség baltikumi misszióját értékelve a dandártábornok hangsúlyozta: több mint 370 felszállást hajtottak végre és több mint 420 repült órát teljesítettek a magyar katonák.

Fotók: Rácz Tünde

„A Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegység kiválóan működik együtt a spanyol légierővel és az angol királyi légierővel. A Magyar Honvédség repülő-műszaki állományának katonáinál elszántabb és kitartóbb csapattal még nem volt szerencsém találkozni” - tette hozzá a dandártábornok.

A vendégek a látogatás során betekintést nyertek a riasztások folyamatába és megismerték a JAS-39 Gripen vadászrepülőgép képességeit, ezt követően lehetőségük nyílt megtekinteni a hajózók felszereléseit is.

További fotók ezen a linken érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 17., 11:52
Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kiképzési repüléseket végez június 17-20. 17:00-0:00 óra között.
2024. 06. 14., 10:39
A kilencvenes évek elején az amerikai haditengerészet légiereje átalakulóban volt.
2024. 06. 11., 14:00
Számos munkaterület összehangolása szükséges ahhoz, hogy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet magyarok katonák által biztosított MEDEVAC, azaz egészségügyi kiürítési képessége porszem nélküli gépezetként tudjon működni.
2024. 06. 10., 10:57
Légtérzár, menetrendi változások, biztonsági aggályok, csomagfeladás és a szakszervezetek sztrájkfenyegetése.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.