2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Baltic Air Policing - Többször is riasztották a Gripeneket

Baltic Air Policing - Többször is riasztották a Gripeneket
honvedelem.hu  |  2019. 08. 14., 11:45
Baltic Air Policing - Többször is riasztották a Gripeneket

A litvániai Siauliai repülőbázison települ jelenleg az MH Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegység (MH BAP FLKA), ami a NATO Baltic Air Policing 50. váltásaként lát el légtérrendészeti feladatokat május óta a balti térségben. A litván bázison augusztus 13-án, kedden megtartott médianapon fél nap alatt két éles riasztásuk is volt a magyar Gripeneknek.

A Magyar Honvédség légiereje - spanyol és a brit légierő közreműködésével- több mint három hónapja biztosítja Gripen vadászgépekkel és mintegy százfőnyi személyzettel Észtország, Litvánia és Lettország légterét, a Balti-tenger régióját.

A Siauliai repülőbázison Ugrik Csaba dandártábornok, az MH BAP FLKA parancsnoka fogadta a sajtó képviselőit, majd szakmai tájékoztatójában ismertette a balti légtérrendészeti misszió feladatrendszerét. Vázolta a készültségi szolgálatban lévő repülőgépek riasztásainak részleteit, valamint kitért a térségben állomásozó NATO-erőkkel való együttműködésre is. „A Magyar Honvédség balti légtérrendészeti missziójának egyik fontos célja, hogy jelenlétükkel erősítsék a helyi lakosság biztonságérzetét. Ugyancsak cél azon szövetséges és partner erők mozgósítása és képességfejlesztése, amelyek feladata a Balti-tenger régiójának védelme” - hangsúlyozta a parancsnok.

Hozzátette: az alegység a légtérrendészeti feladatokon túl számos többnemzeti és összhaderőnemi gyakorlaton vesz részt, a repülőkiképzési feladatok során pedig erősítik az együttműködést a térségben állomásozó spanyol és brit légierőkkel.

Napjainkban a balti térség Európa egyik legérzékenyebb légterévé vált, így nincs egyszerű dolga a pilótáknak, a repülőműszaki állománynak, valamint a kitelepülő kontingens katonáinak. A médianap ideje alatt fél nap alatt kétszer is riasztották a Gripeneket a Baltikumban. A magyar vadászrepülőgépeket délelőtt és a kora délutáni órákban is azonosítatlan repülőgépek miatt emelték a magasba. Mint megtudtuk: a riasztásokat azért rendelték el, mert a légtérbe belépő gépek nem rendelkeztek repülési tervvel, nem teremtettek rádiókapcsolatot a légiforgalmi irányítással vagy nem használtak válaszjeladót.

Érdeklődésünkre Ugrik Csaba dandártábornok elárulta: a mai éles riasztásokkal együtt a Magyar Honvédség Gripenjeit negyvenkét alkalommal riasztották: az elfogott és azonosított repülőgépek között voltak An-24-es, An-26-os, IL-18-as, IL-38-as, IL-76-os szállító- és felderítőgépek, valamint Szu-27P, Szu-30SzM és Szu-35Sz orosz vadászbombázók is. A Magyar Honvédség baltikumi misszióját értékelve a dandártábornok hangsúlyozta: több mint 370 felszállást hajtottak végre és több mint 420 repült órát teljesítettek a magyar katonák.

Fotók: Rácz Tünde

„A Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegység kiválóan működik együtt a spanyol légierővel és az angol királyi légierővel. A Magyar Honvédség repülő-műszaki állományának katonáinál elszántabb és kitartóbb csapattal még nem volt szerencsém találkozni” - tette hozzá a dandártábornok.

A vendégek a látogatás során betekintést nyertek a riasztások folyamatába és megismerték a JAS-39 Gripen vadászrepülőgép képességeit, ezt követően lehetőségük nyílt megtekinteni a hajózók felszereléseit is.

További fotók ezen a linken érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 20., 14:59
Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.
2023. 09. 19., 15:09
A bolgár védelmi minisztérium 9,55 millió euró értékű szerződést írt alá a lengyel Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr. 2-vel (2. számú Légijármű Javító Üzem). Az augusztus 11-én bejelentett megállapodás a Bolgár Légierő MiG-29-es vadászgépeinek hat hajtóműve javítására vonatkozik.
2023. 09. 14., 15:57
2023. szeptember 14-én terjedt el a repülős oldalakon az a Franciaországban készült fotó, melyen az első horvát részre leszállítandó Dassault Rafale vadászbombázó látható.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 12:10
A 175 éves Magyar Honvédség évfordulója előtt tisztelegtek azok az ejtőernyősök, akik szeptember végén 175 ugráson vettek részt Szolnokon, a szandai réten.
2023. 10. 02., 10:51
2013. szeptember 7-én szerencsétlenül járt az afgán légierő egyik MD 530F helikoptere. A súlyos sérülést szenvedett kétfős személyzet mentését amerikai erők hajtották végre, és a műveletet magyar helikopteresek biztosították a levegőből.
2023. 09. 28., 09:34
Dr. Marjan Cencen budapesti szlovén nagykövet tett látogatást az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál Szolnokon, hogy személyesen is köszönetet mondjon a Szlovéniát ért, egyik legnagyobb természeti katasztrófa során kapott magyar segítségnyújtásért.
2023. 09. 27., 10:50
A HadERŐ című műsor újabb epizódjában kicsit közelebbről is megismerkedhetünk az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál települő Dassault Falcon 7X típussal.

  Legfrissebbek most

Újabb mérföldkövet jelentő esemény a Szlovák Légierő F-16-os beszerzési programjában: 2023. szeptember 29-én repült az első, szlovák részre készült F-16V.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.