2024. 06. 22. szombat
Paulina
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Átadták Az év vadászpilótája címet

Átadták Az év vadászpilótája címet
Darabos Erika  |  2018. 12. 18., 16:49
Átadták Az év vadászpilótája címet

A mai napon, 2018. december 18-án ünnepi állománygyűlést rendeztek a Kecskeméti Repülőbázison, melynek keretein belül átadták Az év hajózója címet is. A legjobb pilóta idén Papp József százados lett, a Dongó Repülés-Hagyományőrző Alapítvány jóvoltából pénzjutalomban is részesült.

Papp József százados 500 eurót vehetett át a Dongó Repülés-Hagyományőrző Alapítvány két kurátorától, Zsámboki Tibor nyugállományú ezredestől és Koncsik Istvántól, a JETfly Magazin tulajdonosától. Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, a 2017-es esztendőtől Az év hajózója cím - 5 éven keresztül - kiegészül a Dongó Repülés-Hagyományőrző Alapítvány pénzügyi támogatásával, így az elöljárók javaslatára, az adott év legjobbjának választott vadászpilóta a díj mellé 500 eurót is hazavihet.

A Dongó vadászrepülő század pilótái Koncsik Istvánnal karöltve alapították meg a Dongó Repülés-Hagyományőrző Alapítványt, mely immáron másfél évtizede működik: fő céljuk a jótékonyság a volt századtagok irányába, továbbá a katonaárvák megsegítése. Az alapítványt Zsámboki Tibor nyugállományú ezredes, a Kecskeméti Repülőbázis korábbi bázisparancsnok-helyettese, illetve ideiglenesen megbízott bázisparancsnoka, Tóth Gábor nyugállományú alezredes, a Puma század volt parancsnoka, valamint Koncsik István irányítja.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
Fotók: Galambos Sándor

A Dongó Repülés-Hagyományőrző Alapítvány kulcsfontosságú szerepet vállalt többek között abban is, hogy Kecskeméten repülőgépes emlékművet állítsanak fel: az összefogásnak és a számtalan támogatónak köszönhetően az elképzelésből valóság lett, 2015. december 8-án, az északi elkerülő kijáratánál (a 44-es és 445-ös út találkozásánál) lévő körforgalmi csomópontban felavatták a MiG-21-es emlékművet, mely azóta is a város egyik fő látványossága.

A mai napon megtartott ünnepi állománygyűlés egyben egy összegzés is volt az idei év eredményeiről, melyekről Ugrik Csaba dandártábornok, a repülőbázis parancsnoka számolt be részletesen. Elmondása szerint ezek közül is kiemelkedett a svédországi Vidsel lőterén megtartott, kéthetes éleslövészeti Légi Fölény gyakorlat, melynek keretein belül először alkalmaztak Gripenjeink levegő-föld élesfegyverzetet. A bázis parancsnoka továbbá kiemelte a Lion Effort repülő harcászati gyakorlatot is, melyről lapunkon is tudósítottunk, valamint az idei esztendő egyik új beszerzését, az egyelőre kétgépes A319-es flottát. A 2019-es évre vonatkozóan az egyik legfontosabb feladatként a Baltikum légtérrendészeti feladataiban történő ismételt részvételt jelölte meg Ugrik Csaba.

A napokban jubileumot is ünnepelhet a Gripen flotta, hiszen 10 éve lesz annak, hogy a Gripenek egy gyakorló (Tangó) riasztás során megkezdhették a Kecskeméti Repülőbázis "keszi" feladatainak ellátását, amit a MiG-29-esek 2010. decemberi kivonását követően már egyedül teljesítettek. Langó Viktor őrnagy számolt be az elmúlt 10 év mérföldköveiről, a megszerzett képességekről (pl. légi utántöltés). A 14 gépes magyar Gripen flotta eddig kb. 19 600 órát repült, az éles riasztások száma az elmúlt évtizedben elérte a 80-at, a gyakorló riasztások száma pedig az 1200-at.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:20
A normandiai partraszállás egyik alapvető logisztikai kérdése az volt, hogyan lehet megfelelő mennyiségű katonát, fegyverzetet és egyéb felszerelést az éjszaka leple alatt észrevétlenül eljuttatni a brit szigetektől Franciaországba? A hadműveletek tervezőinek gyorsan be kellett látniuk, hogy csak a levegőből érkezhetnek az első egységek a kulcsfontosságú helyekre.
2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 21., 10:43
2024. 06. 20., 10:49
Zajlanak a késő délutáni, esti kiképzési repülések az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál.
2024. 06. 18., 10:01
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak.
2024. 06. 17., 11:52
Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kiképzési repüléseket végez június 17-20. 17:00-0:00 óra között.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.