2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Névadójára emlékezett a repülőbázis - Képgaléria

JETfly  |  2015. 01. 08., 12:21

Születésének 100. évfordulóján megemlékező koszorúzást tartott a kecskeméti repülőbázis a Farkasréti Temetőben, vitéz Szentgyörgyi Dezső zászlós, világháborús pilóta tiszteletére, akinek nevét 25 éve viseli a bázis. Az eseményen jelen volt Szentgyörgyi Dezsőné és ifjabb Szentgyörgyi Dezső.

A koszorúzás alkalmából Ugrik Csaba dandártábornok, a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka mondott beszédet, melyben felidézte vitéz Szentgyörgyi Dezső eredményes szolgálatát, nagyszerüségét, szakmaszeretetét, és elhivatottságát.

 - Különleges nap ez a mai a repülő társadalom számára. Ezen a napon lenne 100 éves Szentgyörgyi Dezső, névadónk, a Magyar Királyi Honvéd Légierő, legeredményesebb vadászpilótája, egy nagyszerü ember, akinek élete, szorgalma, kitartása és bátorsága, példaértékü mindenki számára, emberi és szakmai vonatkozásban egyaránt. Egy olyan ember emlékének adózunk tisztelettel születésnapján, aki egy nemes, bátor, hazájához és bajtársaihoz végsőkig hüséges katona volt, és kinek nevét büszkén viseli a kecskeméti repülőbázis - mondta Ugrik Csaba dandártábornok, majd hozzátette, Vitéz Szentgyörgyi Dezső különleges egyénisége, egyedülálló alakja a magyar repülés történetének.

Névadójára emlékezett a repülőbázis

A bázisparancsnok vitéz Szentgyörgyi Dezsőről úgy fogalmazott, hogy „a határtalan kék égnek volt az ura. Ízig, vérig vadászpilóta, ráadásul egy olyan kor gyermeke, ahol hazaszeretetét, bátorságát és pilóta tudását megmutathatta. Soha nem kérkedett azzal, mire képes, társai közül mégis kitünt és mindenki tisztelte őt.”

A megemlékezés végén koszorút helyezett el a sírnál a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis nevében Ugrik Csaba dandártábornok, parancsnok, Fekete Tamás alezredes, megbízott parancsnok-helyettes és dr. Jónás János alezredes törzsfőnök helyettes, továbbá a Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesület részéről Csóka Tamás nyugállományú alezredes, az egyesület elnöke valamint Szentiványi János nyugállományú alezredes és Frankó Endre nyugállományú főhadnagy, vitéz Szentgyörgyi Dezső zászlós egykori bajtársai. Végül ifjabb Szentgyörgyi Dezső tett koszorút édesapja sírhelyére.

Névadójára emlékezett a repülőbázis

Vitéz Szentgyörgyi Dezső vadászpilótaként teljesített szolgálatot és a magyar katonai repüléstörténet legeredményesebb pilótája lett a II világháború alatt. A kecskeméti Repülőbázis 25 évvel ezelőtt vette fel nevét és viseli büszkén, őrzi emlékét és viszi tovább a jövő nemzedéke számára is.

szöveg: Szausev Xénia

fotó: Hochstein András

Galéria: Névadójára emlékezett a repülőbázis - Képgaléria

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024-07-19 10:30:07
Újabb repülőgépekre adott le megrendelést a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, amellyel cargo részlegének flottája jövőre 17 példányosra bővül. Az új Boeing 777F gépek csatlakozásával az Emirates SkyCargo 30 százalékkal növeli főfedélzeti rakománykapacitását, hosszú távú megoldást kínálva a keresletnövekedésre.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 26., 09:45
Június 26-án megjelent az Aranysas magazin 2024. augusztusi lapszáma!
2024. 07. 25., 11:03
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.