2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Alfa-riasztás és „jutalomrepülés”

JETfly  |  2012. 12. 12., 10:44

A Honvédelmi Tudósítók Körének (HTK) utolsó idei látogatását Kecskemétre, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra szervezte a Honvédelmi Minisztérium sajtóirodája. A december 11-ei programon az újságírók – a bázis és az alfa-riasztás bemutatása után – „jutalomrepülésen” vettek részt.

A repülőtéren Kilián Nándor dandártábornok, a bázis parancsnoka fogadta az újságírókat, bemutatta az alakulatot, beszélt a bázis történetéről, felépítéséről, illetve az itt végzett feladatokról is. Utóbbiak közül elsősorban hazánk légtérvédelmének ellátásáról, és annak legfontosabb eszközeiről, a Gripen vadászrepülőgépekről adott tájékoztatót. Az előadásra a bázis egyik hangárjában került sor, ahol az elhangzottakat több repülőgép, köztük egy JAS–39-es is „illusztrálta”.

Szücs József mérnök ezredes, a veszprémi székhelyü MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka a HungaroControl repülési adatait feldolgozó kimutatások alapján arra hívta fel a figyelmet, hogy egy év alatt közel félmillió repülőgép használja Magyarország légterét, s ezek közül idén mindössze 32 alkalommal nem létesítettek kétoldalú kapcsolatot a polgári légiforgalmi irányítással, hat esetben pedig éles, úgynevezett „alfa”-riasztást kellett elrendelni.

Elhangzott: a repülőgépek legkevesebb 8-10, legfeljebb pedig 50 percet töltenek a magyar légtérben, így a légvédelemnek mindössze ennyi ideje marad a reagálásra. Az MH 54. Veszprém Radarezred lokátorai által szolgáltatott adatokból az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ Légi Irányító Központjában állítják elő a légi helyzetképet, itt detektálják és követik a légi jármüveket, valamint itt zajlik a harcvezetéssel kapcsolatos tevékenység is. Szó esett a NATO integrált légvédelmi rendszere magyarországi elemeinek müködési elveiről és eljárásairól is. A Légi Irányító Központ és a bázis összehangolt munkájáról, valamint a riasztásról, majd azt követően a levegőben folyó tevékenységről az újságírók a Zrínyi Média által forgatott, A nemzet szárnyai címü film megtekintésével szerezhettek még több benyomást.

A légvédelmi készenléti szolgálat gyakoroltatását szolgáló úgynevezett Tango Scramble-t (gyakorló elfogást) az újságírók is megtekintették. A sziréna hangjára a repülőszemélyzet a hangárhoz rohant, ahol pillanatokon belül megkezdődött a repülőgépek felkészítése. A hajtómü megfelelő állapotának elérését követően a Gripenek kigördültek a hangárból, néhány méter után ráfordultak a felszállópályára, majd gyors egymásutánban a levegőbe emelkedtek.

A nap csúcspontja kétségtelenül a „jutalomrepülés” volt: a sajtó képviselői egy An-26-os fedélzetéről csodálhatták meg madártávlatból Kecskemétet és környékét.

Fotó: Galambos Sándor

Galéria: Alfa-riasztás és „jutalomrepülés”

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024-07-19 10:30:07
Újabb repülőgépekre adott le megrendelést a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, amellyel cargo részlegének flottája jövőre 17 példányosra bővül. Az új Boeing 777F gépek csatlakozásával az Emirates SkyCargo 30 százalékkal növeli főfedélzeti rakománykapacitását, hosszú távú megoldást kínálva a keresletnövekedésre.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 26., 09:45
Június 26-án megjelent az Aranysas magazin 2024. augusztusi lapszáma!
2024. 07. 25., 11:03
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.