2024. 06. 25. kedd
Vilmos
: 395 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Typhoon-ok és F-16-osok védik Montenegro légterét

Typhoon-ok és F-16-osok védik Montenegro légterét
JETfly  |  2018. 06. 13., 09:28
Typhoon-ok és F-16-osok védik Montenegro légterét

Montenegró NATO-csatlakozásának évfordulóján, 2018. június 5-én vette át a balkáni ország légterének védelmét az Olasz és a Görög Légierő. A montenegrói kormánygépet – egy Learjet 45-öst (4O-MNE) – két olasz Typhoon és két görög F-16-os fogott el szimbolikusan és kísért a leszállásig.

Predrag Boškovič, a montenegrói védelmi miniszter, Roberto di Marco dandártábornok, a NATO mobil vezetési pontjának parancsnokhelyettese és az Olasz Légierő képviseletében Silvano Frigerio vezérőrnagy a fedélzetről kísérte végig, ahogyan a görög és olasz kötelék a légirendészeti manőver után a Podgoricai Légibázison történő leszállásig kísérte a kormánygépet.

Az elfogási manővert a spanyolországi Torejonból, a NATO CAOC-ból (Combined Air Operations Centre – Egyesített Légi Műveleti Központ) irányították, szabványos QRA (Quick Reaction Alert, készültségi riasztás) művelet keretében. A szimuláció szerint a Learjet nem azonosított repülőgépként közelítette mag a NATO-szövetséges területét, ezért a légtér védelméért felelős irányító tiszt kiadta a riasztási parancsot. Az ilyen esemény egyébként gyakorta előfordul – legtöbbször nem veszik fel a kapcsolatot az illetékes légiirányító központtal, de gyakori a diplomáciai engedély hiánya is (ilyen engedély szükséges a NATO-légtérbe történő berepüléskor).

Az olasz Typhoon-okat a dél-olaszországi Gioia del Colle légibázisról riasztották – ez a repülőtér ad otthont a 36. Ezred X. és XII. századának. Olaszország a NATO-ban egyedüliként öt ország légtérvédelmében is részt vállal – ezek Szlovénia, Albánia, Izland, a Baltikum és Montenegró.

2018 januárjától áprilisig négy olasz Typhoon állomásozott az észtországi Amariban és biztosította a Baltikum légtérvédelmét, egyben felállítva egy sajátos rekordot: hat országot felügyelt egyidőben az Olasz Légierő: Olaszországot, Észtországot, Litvániát, Lettországot, Albániát és Szlovéniát.

Forrás: https://theaviationist.com

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:20
A normandiai partraszállás egyik alapvető logisztikai kérdése az volt, hogyan lehet megfelelő mennyiségű katonát, fegyverzetet és egyéb felszerelést az éjszaka leple alatt észrevétlenül eljuttatni a brit szigetektől Franciaországba? A hadműveletek tervezőinek gyorsan be kellett látniuk, hogy csak a levegőből érkezhetnek az első egységek a kulcsfontosságú helyekre.
2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-20 07:00:00
Kellemes nyári hétvégére készült mindenki. Tervezgettük mivel is teljenek az elkövetkező napok. Volt, aki a strandolást favorizálta, más egy közös focimeccs nézésre invitálta barátait és páran a borutcában szerettek volna bort kóstolni. Már előre éreztük a finom vörös bor izét, mikor csörgött a telefon. A telefon most nem a jó barát szerepét játszotta. Rossz hírt közölt. Fehérgyarmat közelében lezuhant a Magyar Honvédség L-39 Albatros típusú repülőgépe és a fedélzetén repülők életüket vesztették. A gondolatban kortyolt bor íze rögtön megkeseredett és az eltávozott pilótákra, barátokra, Janicsek Andrásra és Ignácz Zoltánra gondoltunk.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 21., 10:43
2024. 06. 20., 10:49
Zajlanak a késő délutáni, esti kiképzési repülések az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál.
2024. 06. 18., 10:01
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak.
2024. 06. 17., 11:52
Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kiképzési repüléseket végez június 17-20. 17:00-0:00 óra között.

  Legfrissebbek most

„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.