2024. 06. 25. kedd
Vilmos
: 395 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Légtérrendészeti megállapodás Szlovákiával

Légtérrendészeti megállapodás Szlovákiával
honvedelem.hu  |  2020. 11. 30., 15:54
Légtérrendészeti megállapodás Szlovákiával

A kormányközi megállapodás nemcsak Magyarországnak és Szlovákiának jó, hanem erősíti a NATO képességét is, hiszen a két ország légtere egyben NATO-légtér is – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter, miután szlovák kollégájával aláírta a két ország közötti légtérrendészeti megállapodást november 30-án, hétfőn Pozsonyban.

Jarolsav Nad és Benkő Tibor egyetértett abban, hogy a NATO elvárásának megfelelően és a V4 országok közötti kapcsolatok erősítése szempontjából egyaránt időszerű volt a kétoldalú megállapodás aláírása, amelynek célja, hogy a két nemzet légierejét alkalmassá tegyék arra, hogy rugalmasan tudjanak igazodni a légtérrendészeti feladatok megoldásához, továbbá biztosítson lehetőséget a két országnak arra, hogy a megállapodás szerint segíthessék egymás légterének védelmét.

A dokumentum rendezi többek között a felek légtérrendészettel kapcsolatos felelősségi körét, az információcserét, rendelkezéseket tartalmaz továbbá a kiképzések, a kutató-mentő műveletek, légi balesetek kivizsgálása, illetve a feladatot végrehajtó repülőgépek földi és légi kiszolgálása kapcsán. A megállapodás mindkét ország érdekeit szolgálja és a közös NATO-légtér kihasználásának előnyei mellett békeidőben is óriási szerepe lesz.

Benkő Tibor szólt arról is, hogy Szlovákia, mint szomszédos ország, NATO-szövetséges EU és V4 tagállam, kiemelten fontos partnerünk. Mint mondta, az együttműködés alapja a bizalom, amely lehetővé teszi, hogy a két ország egymás légterében hajthasson végre légtérrendészeti feladatokat.

A tárgyaláson elhangzott, hogy a védelmi és katonai együttműködés kiváló a két ország között. Egyetértés volt a két miniszter között abban is, hogy a haderők képességeinek és eszközeinek felhasználása kulcsfontosságú a járvány elleni védekezésben.

A honvédelmi tárca vezetője kiemelte: a Magyar Honvédség ismételten példátlan helytállásról tesz tanúbizonyságot, hisz a katonák elkötelezettek, tevékenyen részt vesznek Magyarország járvány elleni védekezésében, támogatva a rendőrség munkáját, a kórházak és szociális intézmények működését.

A szlovák védelmi miniszter köszönetét fejezte ki azért a segítségért, amelyet Szlovákiának nyújtott a magyar kormány a lakosság tömeges tesztelésében, és az egészégügy tehermentesítésében.

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:20
A normandiai partraszállás egyik alapvető logisztikai kérdése az volt, hogyan lehet megfelelő mennyiségű katonát, fegyverzetet és egyéb felszerelést az éjszaka leple alatt észrevétlenül eljuttatni a brit szigetektől Franciaországba? A hadműveletek tervezőinek gyorsan be kellett látniuk, hogy csak a levegőből érkezhetnek az első egységek a kulcsfontosságú helyekre.
2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-20 07:00:00
Kellemes nyári hétvégére készült mindenki. Tervezgettük mivel is teljenek az elkövetkező napok. Volt, aki a strandolást favorizálta, más egy közös focimeccs nézésre invitálta barátait és páran a borutcában szerettek volna bort kóstolni. Már előre éreztük a finom vörös bor izét, mikor csörgött a telefon. A telefon most nem a jó barát szerepét játszotta. Rossz hírt közölt. Fehérgyarmat közelében lezuhant a Magyar Honvédség L-39 Albatros típusú repülőgépe és a fedélzetén repülők életüket vesztették. A gondolatban kortyolt bor íze rögtön megkeseredett és az eltávozott pilótákra, barátokra, Janicsek Andrásra és Ignácz Zoltánra gondoltunk.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 21., 10:43
2024. 06. 20., 10:49
Zajlanak a késő délutáni, esti kiképzési repülések az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál.
2024. 06. 18., 10:01
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak.
2024. 06. 17., 11:52
Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kiképzési repüléseket végez június 17-20. 17:00-0:00 óra között.

  Legfrissebbek most

„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.