2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Légtérrendészeti megállapodás Szlovákiával

Légtérrendészeti megállapodás Szlovákiával
honvedelem.hu  |  2020. 11. 30., 15:54
Légtérrendészeti megállapodás Szlovákiával

A kormányközi megállapodás nemcsak Magyarországnak és Szlovákiának jó, hanem erősíti a NATO képességét is, hiszen a két ország légtere egyben NATO-légtér is – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter, miután szlovák kollégájával aláírta a két ország közötti légtérrendészeti megállapodást november 30-án, hétfőn Pozsonyban.

Jarolsav Nad és Benkő Tibor egyetértett abban, hogy a NATO elvárásának megfelelően és a V4 országok közötti kapcsolatok erősítése szempontjából egyaránt időszerű volt a kétoldalú megállapodás aláírása, amelynek célja, hogy a két nemzet légierejét alkalmassá tegyék arra, hogy rugalmasan tudjanak igazodni a légtérrendészeti feladatok megoldásához, továbbá biztosítson lehetőséget a két országnak arra, hogy a megállapodás szerint segíthessék egymás légterének védelmét.

A dokumentum rendezi többek között a felek légtérrendészettel kapcsolatos felelősségi körét, az információcserét, rendelkezéseket tartalmaz továbbá a kiképzések, a kutató-mentő műveletek, légi balesetek kivizsgálása, illetve a feladatot végrehajtó repülőgépek földi és légi kiszolgálása kapcsán. A megállapodás mindkét ország érdekeit szolgálja és a közös NATO-légtér kihasználásának előnyei mellett békeidőben is óriási szerepe lesz.

Benkő Tibor szólt arról is, hogy Szlovákia, mint szomszédos ország, NATO-szövetséges EU és V4 tagállam, kiemelten fontos partnerünk. Mint mondta, az együttműködés alapja a bizalom, amely lehetővé teszi, hogy a két ország egymás légterében hajthasson végre légtérrendészeti feladatokat.

A tárgyaláson elhangzott, hogy a védelmi és katonai együttműködés kiváló a két ország között. Egyetértés volt a két miniszter között abban is, hogy a haderők képességeinek és eszközeinek felhasználása kulcsfontosságú a járvány elleni védekezésben.

A honvédelmi tárca vezetője kiemelte: a Magyar Honvédség ismételten példátlan helytállásról tesz tanúbizonyságot, hisz a katonák elkötelezettek, tevékenyen részt vesznek Magyarország járvány elleni védekezésében, támogatva a rendőrség munkáját, a kórházak és szociális intézmények működését.

A szlovák védelmi miniszter köszönetét fejezte ki azért a segítségért, amelyet Szlovákiának nyújtott a magyar kormány a lakosság tömeges tesztelésében, és az egészégügy tehermentesítésében.

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 07., 16:28
Mint ahogy arról már lapunkon is beszámoltunk, 2024. február 4-8. között védelmi ipari szakkiállítást rendeznek Rijádban, ahol a legnagyobb repülőgépgyártó vállalatok is jelen vannak. A Boeing kapcsán az új F-15EX értékesítéséről is vannak friss információk.
2024. 02. 06., 16:32
A Brit Királyi Légierő pilótaképző rendszere a közelmúltban többször is a hírek szereplője volt: most a képzés fő platformjának tekinthető BAE Systems Hawk T2 flottáról láttak napvilágot friss hírek.
2024. 02. 05., 15:03
A Szaúdi Királyi Légierő bemutató köteléke, a Saudi Hawks, a magyar közönség számára sem ismeretlen, hiszen 2021-ben részt vettek a Kecskeméten megrendezett Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón. A csapatról most friss hírek láttak napvilágot!
2024-02-22 15:17:46
Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár adott otthont annak az alapszintű légi vezetés és irányítás tanfolyamnak, amelyet a kalkari Német Légierő Műveleti Parancsnokság NATO akkreditált kiképző központja, valamint az MH Légierő Parancsnokság közösen szervezett.
2024-02-15 10:08:00
Közzétette 2023-as pénzügyi jelentését az Airbus, amely szerint a toulouse-i székhelyű repülőgépgyártó az elmúlt évben 735 repülőgépet adott át az ügyfeleknek, a vállalatcsoport árbevétele 65,4 milliárd euró volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 23., 16:13
Kecskemétre látogatott a PzH 2000-es önjáró lövegekre szerződött állomány
2024. 02. 23., 09:21
A gépet a brit Beagle Aircraft tervezte, de a cég, amely kutyafajtákról nevezte el típusait, 1969-ben megszűnt és már azelőtt átadta a jogokat a skót Scottish Aviation-nek, hogy egyetlen gépet is legyártott volna.
2024. 02. 22., 09:27
A Magyar Légierő lajstromszámai, középpontban a forgószárnyasokkal – 2019-2024.
2024. 02. 21., 11:22
A Wizz Air flottájába megérkezett a kétszázadik repülőgép, ezzel a légitársaság flottájának átlagéletkora 4,2 évre csökken.

  Legfrissebbek most

A Gripenek beépített tűzfegyvere, a 27 mm-es Mauser BK 27 revolver-gépágyú több európai harci gép fedélzetén is megtalálható. A története egészen a második világháborúig nyúlik vissza - vagy esetleg még tovább?

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.