2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egy elhúzódó vadászgéptender margójára

Egy elhúzódó vadászgéptender margójára
JETfly  |  2017. 10. 19., 12:29
Egy elhúzódó vadászgéptender margójára

Negatív következményekkel jár a pilóták motivációját tekintve a bolgár parlament illetékes bizottságának azon döntése, mely szerint újra kell tárgyalni a vadászgéptendert.

Erről a Bolgár Légierő parancsnoka, Sztanko Sztojkov tábornok nyilatkozott a bolgár televíziónak a légierő centenáriumi ünnepsége kapcsán.

„Úgy érzik, elhanyagolják és nem becsülik meg őket – ez pedig minden bizonnyal negatív következményekkel jár a jövőre nézve” – nyilatkozta a tábornok. Arra a kérdésre, hogy érződik-e ez már most és tetten érhető-e a szakemberek elvándorlásában, sokat sejtetően a „Még nem” választ adta a tábornok. Azonban hozzátette, hogy csupán idő kérdése és a legjobb szakemberek – pilóták és műszakiak egyaránt – el fogják hagyni a légierőt. Évek óta hitegetik őket egy modern technika beszerzését illetően, a türelem azonban kezd elfogyni és a civil szféra elszívó ereje jelentős.

Arra a kérdésre, hogy a halasztó döntésnek vannak-e repülésbiztonsági kihatásai, a tábornok nyíltan felelt: a romló feltételek törvényszerűen magukkal vonják egy lehetséges repülő-esemény bekövetkeztét. „Az emberek reménykednek, hogy kedvező változások következnek, de a csalódottságuk ki fog hatni a mindennapos tevékenységükre és a repülések biztonságára is, természetesen nem jó irányba befolyásolva azokat.”

A bolgár kormány folyamatosan változtatja a már meghozott döntéseit: a már győztesnek kikiáltott Gripen-beszerzést törölték és újra megnyílt a portugál-amerikai közös F-16-os ajánlat előtt a lehetőség.

Jelenleg olasz Eurofighterek segédkeznek a bolgár légtér felügyeletében a mandátumuk október végéig szól.

További kérdésekre válaszolva a tábornok elmondta, hogy a légierő elhivatott szakembereinek köszönhetően tudják csak a napi feladataikat megoldani, de eljöhet egyszer az az idő is, amikor földre kényszerülnek a gépeik. Kedvezőnek ítélte, hogy sikerült tető alá hozni egy nagyjavítási tendert az orosz RSzK MiG céggel. A meglévő MiG-29-esek elegendőek a légtérvédelmi feladatokhoz és a már kiképzett pilóták rutinjának fenntartásához, azonban fiatal repülőgépvezetők kiképzésére már nem futja ennyi géppel.

Sztojkov szerint nem áll fenn annak sem a veszélye, hogy nem lesz elég pilóta az új típusra – ha kell, bármikor tudják biztosítani a szükséges létszámot az átképzéshez. Azt is elmondta, hogy a meglévő orosz gépek felújítása/modernizálása nem megoldás hosszú távon – a Bolgár Légierő számára csak egy új típus beszerzése jelenti a megnyugtató megoldást a jövőt tekintve.

 

Forrás: sofiaglobe.com

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-11 09:56:47
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-02 16:15:36
A Magyar Honvédség nyolcadik alkalommal szervezi meg az idei év nyári iskolai szünetében a 12-18 éves korosztálynak szóló honvédelmi táborokat, amelyekre április 2-től lehet jelentkezni a honvedelmitabor.hu hivatalos honlapon.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.
2024. 04. 04., 09:40
A légitársaság az Airbus által kifejlesztett, felhőalapú Mobile Airbus Training experience Suite csomagot és a Virtual Procedure Trainer technológiát használja fel pilótaképzésében.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.