2023. 05. 28.
Csanád, Emil
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egy elhúzódó vadászgéptender margójára

Egy elhúzódó vadászgéptender margójára
JETfly  |  2017. 10. 19., 12:29
Egy elhúzódó vadászgéptender margójára

Negatív következményekkel jár a pilóták motivációját tekintve a bolgár parlament illetékes bizottságának azon döntése, mely szerint újra kell tárgyalni a vadászgéptendert.

Erről a Bolgár Légierő parancsnoka, Sztanko Sztojkov tábornok nyilatkozott a bolgár televíziónak a légierő centenáriumi ünnepsége kapcsán.

„Úgy érzik, elhanyagolják és nem becsülik meg őket – ez pedig minden bizonnyal negatív következményekkel jár a jövőre nézve” – nyilatkozta a tábornok. Arra a kérdésre, hogy érződik-e ez már most és tetten érhető-e a szakemberek elvándorlásában, sokat sejtetően a „Még nem” választ adta a tábornok. Azonban hozzátette, hogy csupán idő kérdése és a legjobb szakemberek – pilóták és műszakiak egyaránt – el fogják hagyni a légierőt. Évek óta hitegetik őket egy modern technika beszerzését illetően, a türelem azonban kezd elfogyni és a civil szféra elszívó ereje jelentős.

Arra a kérdésre, hogy a halasztó döntésnek vannak-e repülésbiztonsági kihatásai, a tábornok nyíltan felelt: a romló feltételek törvényszerűen magukkal vonják egy lehetséges repülő-esemény bekövetkeztét. „Az emberek reménykednek, hogy kedvező változások következnek, de a csalódottságuk ki fog hatni a mindennapos tevékenységükre és a repülések biztonságára is, természetesen nem jó irányba befolyásolva azokat.”

A bolgár kormány folyamatosan változtatja a már meghozott döntéseit: a már győztesnek kikiáltott Gripen-beszerzést törölték és újra megnyílt a portugál-amerikai közös F-16-os ajánlat előtt a lehetőség.

Jelenleg olasz Eurofighterek segédkeznek a bolgár légtér felügyeletében a mandátumuk október végéig szól.

További kérdésekre válaszolva a tábornok elmondta, hogy a légierő elhivatott szakembereinek köszönhetően tudják csak a napi feladataikat megoldani, de eljöhet egyszer az az idő is, amikor földre kényszerülnek a gépeik. Kedvezőnek ítélte, hogy sikerült tető alá hozni egy nagyjavítási tendert az orosz RSzK MiG céggel. A meglévő MiG-29-esek elegendőek a légtérvédelmi feladatokhoz és a már kiképzett pilóták rutinjának fenntartásához, azonban fiatal repülőgépvezetők kiképzésére már nem futja ennyi géppel.

Sztojkov szerint nem áll fenn annak sem a veszélye, hogy nem lesz elég pilóta az új típusra – ha kell, bármikor tudják biztosítani a szükséges létszámot az átképzéshez. Azt is elmondta, hogy a meglévő orosz gépek felújítása/modernizálása nem megoldás hosszú távon – a Bolgár Légierő számára csak egy új típus beszerzése jelenti a megnyugtató megoldást a jövőt tekintve.

 

Forrás: sofiaglobe.com

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 05., 14:23
2023. április 25-én sor került a Hürjet prototípusának első felszállására. A Turkish Aerospace Industries újdonságát elsőként 2018-ban, Farnborough-ban (mock-up) láthattuk.
2023. 04. 27., 14:10
A Magyar Honvédségnél zajló modernizációs folyamat fellegvára Szolnok, ahová - a H145M könnyű helikopterek hadrendbe állítása után - nyáron már megérkeznek a H225M közepes szállítógépek is. Új technika és új parancsnok: dr. Bali Tamás ezredes úrral a Tisza parton történt változások mellett saját szakmai életútját is áttekintjük.
2023-05-21 22:36:21
Mint ahogy arról már ehavi programajánlónkban beszámoltunk, május utolsó vasárnapján repülőnapot rendeznek Mezőkövesd repülőterén! Olvasóink kérésének eleget téve, most összegyűjtöttük a tudnivalókat a közelgő Bükk-Mátravidéki Airshow-ról.
2023-05-15 12:16:55
2023. május 10-én, szerdán immár a hetedik előadásra került sor a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat keretében. Ez alkalommal Németh Zoltán nyugállományú őrnagy, vadászpilóta tartott vetítettképes előadást a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.
2023-05-15 11:18:35
Az Emirates légitársaság újabb digitális szolgáltatást vezet be, hogy még kényelmesebbé tegye az utazást. A Dubajból induló utasok többsége május 15-től a papíralapú változat helyett mobil beszállókártyával utazhat, amellyel gyorsabbá és egyszerűbbé válik a biztonsági ellenőrzés és a beszállás.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 25., 15:15
Százöt esztendővel ezelőtt Kiss József hadnagy – a szolnoki helikopterdandár névadója – temetésekor az ellenség koszorúval tisztelgett a „Levegő Lovagja” előtt. Halálának évfordulóján az utódok szintén koszorúkkal emlékeztek a legendás pilótára.
2023. 05. 23., 16:06

A fellegekbe repítette a pilótanő előadása az érdeklődőket Tevelen

Videós összefoglaló Koller Kinga főhadnagy 2023. április 21-i, Tevelen megtartott "Repülésem története" című előadásáról.
2023. 05. 23., 10:45
Tavaly október 17. és november 20. között zajlott az EUFOR Quick Response 2022 elnevezésű gyakorlata, amelyen a Magyar Honvédség két H145M helikoptere is részt vett.
2023. 05. 23., 09:40
Ismét magyar űrhajós utazik a világűrbe 2024 év végén vagy 2025 év elején.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.