2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mégsem kell Bulgáriának a Gripen?

Mégsem kell Bulgáriának a Gripen?
JETfly  |  2017. 10. 04., 13:44
Mégsem kell Bulgáriának a Gripen?

A parlamenti vizsgálóbizottság jelentésére alapozva a bolgár kormány újraindítja a vadászgép-tenderét, annak ellenére, hogy a Saab Gripen C/D már biztos befutónak látszott.

A vizsgálóbizottság megállapította, hogy a Lockheed Martin F-16-os ajánlata (az USA és Portugália közös biznisze) olyan okokból lett kizárva, amelyek nem valósak és sértik az esélyegyenlőséget. Állítólag a halasztott fizetési konstrukció nem egyezett mindenben Szófia elvárásaival, azonban ez nem volt teljes mértékben jogszerű.

A bizottság az ajánlásában kitért arra is, hogy a meghívott országok körét bővítse a bolgár kormány, és az új kiírást már ennek megfelelően dolgozza ki a hadügyi tárca Krazimir Karakacsov védelmi miniszter irányításával.

Bulgária két részletben szeretne 8-8 darab vadászgépet beszerezni, az első fázisra 767 millió eurót irányoztak elő. Ebbe az összegbe bele kell férnie az első 8 gépen kívül még némi levegő-levegő és levegő-föld fegyverzetnek is, valamint a szimulátor, a logisztikai biztosítás és a kiképzés is részét képezné az üzletnek.

Az áprilisi eredményhirdetéskor a Gripent nevezték meg győztesként, mivel a legmagasabb pontszámot az értékelés során a Saab gyártmánya kapta. Második helyre az olaszok használt Eurofighter Typhoon-ja került, a végső döntést azonban a májusi választások utánra halasztották.

Bojko Boriszov miniszterelnök megkérdőjelezi a beszerzés szükségességét is, mindemellett a Gripent tartja a legjobb választásnak, pártja, a jobb-közép GERB azonban az F-16-osokat támogatja. Az Egyesült Államok kormánya és a Lockheed még márciusban küldött egy kéretlen ajánlatot a Block 70-esre történő módosításra, ami jelentős minőségi javulás az eredeti használt F-16-osokhoz képest.

A köztársasasági elnök – egyben volt légierő vezérkari főnök – Rumen Radev szerint a svéd ajánlat tökéletesen megfelelne az ország érdekeinek.

Boriszov szerint azt is figyelembe kellene venni, hogy a Textron AirLand amerikai cég Scorpion könnyű többfeladatú repülőgépe olcsó megoldásként jöhetne szóba – ők még 2015-ben mutatták be a típust a bolgár döntéshozóknak.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a bolgár kormány hagyományosan jó viszonyt ápol Moszkvával és a meglévő MiG-29-esek és Szu-25-ösök a tervek szerint akár 2030-ig is szolgálatban maradhatnak – ehhez pedig jócskán szükséges az oroszok jóindulatának és barátságának megőrzése.

Forrás: flightglobal.com

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 13:14
A Magyar Honvédség az űrhajósjelöltek felkészítésének korábbi fázisaiba is bekapcsolódott. Nem csupán a repülőorvosi egészségügyi vizsgálatokat végezték el rajtuk az MH Egészségügyi Központ kecskeméti telephelyén, de Gripen repülőgépekkel is repültek azok hátsó ülésében.
2023. 05. 05., 14:23
2023. április 25-én sor került a Hürjet prototípusának első felszállására. A Turkish Aerospace Industries újdonságát elsőként 2018-ban, Farnborough-ban (mock-up) láthattuk.
2023. 04. 27., 14:10
A Magyar Honvédségnél zajló modernizációs folyamat fellegvára Szolnok, ahová - a H145M könnyű helikopterek hadrendbe állítása után - nyáron már megérkeznek a H225M közepes szállítógépek is. Új technika és új parancsnok: dr. Bali Tamás ezredes úrral a Tisza parton történt változások mellett saját szakmai életútját is áttekintjük.
2023-05-24 14:53:27
Légi felderítést gyakoroltak azon nemzetközi hallgatók, akik részt vesznek a 42. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamon (International Military Observers’ Course – IMOC) az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK) május 8-26. között.
2023-05-21 22:36:21
Mint ahogy arról már ehavi programajánlónkban beszámoltunk, május utolsó vasárnapján repülőnapot rendeznek Mezőkövesd repülőterén! Olvasóink kérésének eleget téve, most összegyűjtöttük a tudnivalókat a közelgő Bükk-Mátravidéki Airshow-ról.
2023-05-15 12:16:55
2023. május 10-én, szerdán immár a hetedik előadásra került sor a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat keretében. Ez alkalommal Németh Zoltán nyugállományú őrnagy, vadászpilóta tartott vetítettképes előadást a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.
2023-05-15 11:18:35
Az Emirates légitársaság újabb digitális szolgáltatást vezet be, hogy még kényelmesebbé tegye az utazást. A Dubajból induló utasok többsége május 15-től a papíralapú változat helyett mobil beszállókártyával utazhat, amellyel gyorsabbá és egyszerűbbé válik a biztonsági ellenőrzés és a beszállás.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 11:20
A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.
2023. 06. 02., 09:14
Ezt mi sem ússzuk meg – gondolhatta bárki, aki 2013 júniusának elején az ausztriai áradásról készült televíziós híradásokat látta, hiszen a Dunán lefolyó hatalmas vízmennyiség rekordméretű árvizet ígért Magyarországnak. Ennek megfelelően megkezdődött a felkészülés a védekezésre.
2023. 06. 01., 09:49
A Magyar Légierő minden fegyverneme, alakulata megmozdult, a vezetési elemek, a készenléti szolgálatok, a katonai szervezetek repülő-, helikopter és légvédelmi rakétacsapatai komplex és valós feladat végrehajtásukkal demonstrálták a légierő jelenlegi képességeit a Kék Villám 2023/2 gyakorlaton.
2023. 06. 01., 09:20
Több mint húsz év után ismét valós repülőtéri és hangár környezetben, az Aeroplex műszaki bázisán tettek szakmai vizsgát a középiskolai képzésben végzős repülőgép-szerelő és műszerész diákok.

  Legfrissebbek most

A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.