2024. 04. 23. kedd
Béla
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

MiG-29K után Szu-33: újabb repülőgépet vesztett az Orosz Haditengerészet

MiG-29K után Szu-33: újabb repülőgépet vesztett az Orosz Haditengerészet
JETfly  |  2016. 12. 05., 13:30

Leszállás közben a Földközi-tengerbe zuhant egy Szu-33-as. A harci repülőgép az Admiral Kuznyecov fedélzetére történő leszállás végrehajtása közben túlszaladt és a tengerbe zuhant.

  • Újabb repülőgépet vesztett az Orosz Haditengerészet, ezúttal egy Szu-33-ast
  • Az Admiral Kuznyecov fedélzetérő történő leszállás közben történt a baleset
  • Vélhetően ismét a fékezőrendszer hibásodott meg

„A Szíria légterében végrehajtott harci feladat után az Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozó fedélzetére történő leszállás végrehajtása közben a fékezőkábel meghibásodása miatt a harci gép túlszaladt és a tengerbe zuhant”, - áll a védelmi minisztérium közleményében. A Szu-33-as pilótája katapultált, kutató-mentő helikopter emelte ki a vízből és szállította a hordozó fedélzetére. Az orosz repülőgép-hordozó vezette hadihajó csoportosulás az előzetes tervekkel összhangban tovább folytatja tevékenységét a Földközi-tengeren.

Mint ahogy arról lapunkon is beszámoltunk, az Orosz Haditengerészet a közelmúltban egy fedélzeti MiG-29-est is elvesztett hasonló körülmények között. A pilóta akkor is sikeresen katapultált. 

A Szu-33-as balesetének hírét egyébként az alábbiak szerint próbáltuk fordítani és minél több forrásból információkat gyűjteni:

A világ repüléssel foglalkozó legolvasottabb internetes magazinjai egymás után adtak hírt a legújabb orosz repülőgép-veszteségről. A „The Aviationist” blogon jelent meg először a hír, amely szerint az eset vasárnap történt, a Szu-33-as leszállása közben a fékező berendezés kötele elszakadt és az átstartoláshoz már nem volt elegendő a fedélzet hossza és a repülőgép sebessége sem. A Daily Pakistan Global szerint hétfőn történt az eset és Moszkva már adott is ki róla közleményt, nyilván csak a híres pakisztáni internetes lapnak, mert más nyoma a sajtóközleménynek nincs – legalábbis a Google nem talál orosz forrást. A hír tartalma egyébként annyiban bővült az eredetihez képest, hogy a gép szíriai bevetés után próbált meg az Admiral Kuznyecovon landolni. A következő hírportál az express.co.uk volt a sorban, ők is hivatkoznak már az orosz védelmi minisztérium sajtóközleményére, plusz információt azonban nem közölnek az esetről. Annyit azért itt már olvashatunk, hogy a pilóta jól van, senki sem sérült és az eset nem befolyásolja a szíriai műveleteket. A Daily Mail online kiadványa sem ad új információt, cserében korrektül megemlítik a The Aviationist blogot, mint eredeti hírforrást és feltételes módban beszélnek arról, hogy szíriai éles bevetésről tért volna vissza a Szu-33-as. Egy órával a The Aviationist cikke után a „Russia beyond the headlines” (meglehetősen furcsa nevű) oldal az első, amely már korrekt TASSZ-forrást is linkel a cikkében. A TASSZ hivatalos közleményében nem szerepel dátum, ez magyarázhatja az eltérő időpontokat az eset bekövetkeztét illetően. A TASSZ csupán annyit tesz a már ismert tényekhez, hogy az Admiral Kuznyecov rendületlenül folytatja a küldetését.

Az események egyértelműsítik: az orosz politikai vezetést nem zavarja a tény, hogy ócskavas-kategóriájú repülőgéphordozóval demonstrálja nagyhatalmi státuszát. Három héten belül a második nagyértékű repülőgépet dobták a tengerbe, szerencsére emberéletet nem követeltek a balesetek. A balesetek közvetlen kiváltó oka a fékezőberendezés meghibásodása – azonban jól tudjuk, hogy a repülőeseményeknek mindig jóval több oka van. A teljesség igénye nélkül, csupán néhány ezekből: a hordozó rossz műszaki állapota miatt a „fedélzetérési” sebesség jelentősen megnő, azaz a fékezőberendezés igénybevétele is jóval nagyobb lesz – erre utal a mindkét esetben bekövetkezett kötélszakadás. Ismert tény, hogy a pilóták kiképzettsége még nagyon alacsony, így komoly kockázati tényező, hogy belehajszolják őket olyan szituációkba, amelyre még nincsenek kellően felkészítve. A döntéshozó, felelős beosztású parancsnokokra erős nyomás hárul a moszkvai vezetés részéről, ez nagyban befolyásolja józan ítélőképességüket.

Az egészről egy szovjet érából származó vicc jut az eszünke: a szibériai favágó húsz év szakadatlan munka után az összes megkeresett pénzével elmegy a vlagyivosztoki kaszinóba és fölteszi azt a ruletten a feketére. Pörög a golyó és megáll a piroson. Igor Vasziljevics megrántja a vállát,–„Könnyen jött, könnyen ment” – mondja, és visszamegy fát vágni.

Úgy tűnik, vannak dolgok, amik nem változnak…

 

Forrás: www.gazeta.ru

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-17 10:20:39
Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!
2024-04-15 10:57:43
Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 23., 11:13
Az Air India utolsó Boeing 747-400-asai április 22-én emelkedtek utoljára a levegőbe a mumbai nemzetközi repülőtérről. A négy Jumbo új gazdára talált – az egyesült államokbeli, a pótpiaci tevékenységben jártas AerSale vette meg a madarakat.
2024. 04. 22., 10:48
Május 6-a a Magyar Sport Napja. Ez alkalomból ingyenes sportdélutánt szervez az önkormányzat és sportszervezetei a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban.
2024. 04. 18., 14:17
A nemzeti fegyverzeti igazgató azt is elmondta, a KC–390-es Millennium első példánya egy többhetes tesztelési, validációs időszakra érkezett Magyarországra, a két megrendelt gép jövőre már Kecskeméten szolgál.
2024. 04. 17., 12:19
Életek múlhatnak a helikopter-karbantartó munkáján.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.