2024. 07. 18. csütörtök
Frigyes
: 391 Ft   : 357 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Friss információk az első magyar KC-390-esről

Friss információk az első magyar KC-390-esről
honvedelem.hu  |  2022. 09. 28., 11:04
Friss információk az első magyar KC-390-esről

A Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség (MHP HTCSF) - mint a KC-390 Katonai Szállítórepülőgép Képességfejlesztési Program szakmai felelősének vezetésével - szakértői szintű katonai delegáció látogatott a brazíliai Gavião Peixotoba, az Embraer telephelyére szeptember 19-21. között.

A Magyar Honvédség Parancsnoksága és az Embraer Defence & Security SA 2020. november 17-én írt alá szerződést két darab, KC-390 típusú katonai szállítórepülőgép beszerzésére. A kontraktus értelmében az elkövetkező években rendszeres szakmai konzultációkat, programáttekintő üléseket tartanak a gyártó és a Magyar Honvédség szakmai képviseletét ellátó integrált programcsoportok.

A szerződés szerinti harmadik programáttekintő ülésen a magyar fél részéről a csoportfőnökség Légierő Hadfelszerelési Rendszerek Fejlesztési Főnöksége, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, az MHP légierő haderőnemi szemlélőség, valamint MHP Logisztikai és Gazdálkodási Csoportfőnökség szakemberei, illetve a katonai légügyi hatósági feladatokat ellátó HM Állami Légügyi Főosztály képviselői vettek részt. Az egyeztetést a gyártó részéről Marcio Monteiro, az Embraer KC-390 programiroda igazgatóhelyettese vezette.

A szakmai egyeztetésen túl a delegáció - Nagy László ezredes, légierő hadfelszerelési rendszerek fejlesztési főnök vezetésével - megtekintette a légijárművek gyártási folyamatait. Ennek során bemutatták az első magyar KC-390 repülőgép gyártásának jelenlegi helyzetét. Az eredeti tervekhez és a szerződésben foglaltakhoz képest a repülőgép gyártása jelentősen előbbre tart, így hamarosan megtörténik a már eredeti színre festett szárnyak és a törzs összeillesztése. Ennek eredményeként már „igazi” repülőgép formát öltenek majd az eddig előkészített, különálló alumínium szerkezetek. A gyártó tájékoztatása szerint a második magyar KC-390 gyártásának kezdédét - az eredeti terveknek megfelelően - idén decemberre tervezik. 

A gyártási folyamat megtekintése mellett a magyar szakemberek - az Embraer KC-390 programmenedzsmentjének szervezésében - látogatást tettek a brazil légierő anápolisi bázisán is. Ennek során egyeztettek a típus napi üzemeltetésében már jelentős tapasztalattal rendelkező brazil szakemberekkel.

Bár a repülőgépek 2024-re tervezett leszállítása még távolinak tűnik, valójában ez az időszak sem csupán a várakozással telik. A repülőgépek fogadására nemcsak magának a fogadó repülőtérnek kell készen állnia, hanem a későbbi üzemeltető személyzetnek - azaz mind a hajózóknak, mind pedig a repülőműszakiaknak - is.  A brazil légierő az első öt KC-390-e már több mint 6800 repült órát teljesített, így a hajózó és a repülőműszaki állomány jelentős tapasztalatot szerzett a típus légi- és földi üzemeltetéséről. A szakmai látogatáson szerzett információkat, tapasztalatokat a magyar szakemberek maximális mértékben fel tudják használni a minél hatékonyabb üzemeltetői rendszer kialakítása érdekében.

A brazil légierővel kialakított jó kapcsolat a későbbiekben is lehetőséget biztosít szakmai egyeztetésekre, amit a KC-390 típusú repülőgépek magyarországi rendszerbeállítása érdekében rendkívül hatékonyan használhatnak ki a Magyar Honvédség szakemberei.

A gyártó tájékoztatása szerint 2023 őszén az első, Magyarország számára gyártott repülőgépnél megkezdhetik a repülési teszteket, így a jelenlegi állapot szerint semmi akadálya annak, hogy az első KC-390 katonai szállítórepülőgép 2024 második negyedévében, a második gép pedig 2024 negyedik negyedévében megérkezzen a típusnak otthont adó magyarországi bázisra, Kecskemétre.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024. 06. 24., 13:35
Az MH 47. Bázisrepülőtéren települő Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) újabb jelentős mérföldkövet ért el, ugyanis átadták a 3200 négyzetméteres Kombinált Légikikötőt (Combined Aerial Port Facility – CAPF) június 19-én, Pápán.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
2024-07-07 23:08:03
Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.
2024-07-07 22:39:13
Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű járatkéséssel és -törléssel kellett számolnia a légi utasoknak Európa-szerte, így Budapesten is. A Budapest Airport számára ebben a helyzetben különösen fontos, hogy az utasairól megfelelően gondoskodjon, ezért a menedzsment azonnali döntését követően a repülőtéren egy-egy dedikált várakozóterületet jelölt ki 2A és 2B terminálokon.
2024-07-03 18:45:52
Magyarország sporttehetségekben gazdag ország és ez megmutatkozik a Magyar Honvédségben is, hiszen az ejtőernyős válogatott a világ élvonalában van – közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára július 3-án, Szolnokon.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 16., 13:52
Véget ért 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság - A „szolnoki szikrázás” a csodálatos színek mellett a fény és árnyék izgalmas játékának megörökítésére is lehetőséget kínált. A fekete-fehér fotók soha el nem múló varázsával.
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.
2024. 07. 11., 10:35
Az 1991-es öbölháborúban lelőtt repülőgépek személyzetének mentése lehangoló képet mutatott.
2024. 07. 10., 10:07
Júliusban 4674 egyirányú légi összeköttetés létesül az Egyesült Királyságból az Egyesült Államokba, csak a Függetlenség Napján, július negyedikén 149 járat repült át nyugat felé az Atlanti-óceán felett.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia - több európai országhoz hasonlóan - a Lockheed Martin ötödik generációs harci repülőgépével, az F-35-össel modernizálná légierejét.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.