2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Friss információk az első magyar KC-390-esről

Friss információk az első magyar KC-390-esről
honvedelem.hu  |  2022. 09. 28., 11:04
Friss információk az első magyar KC-390-esről

A Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség (MHP HTCSF) - mint a KC-390 Katonai Szállítórepülőgép Képességfejlesztési Program szakmai felelősének vezetésével - szakértői szintű katonai delegáció látogatott a brazíliai Gavião Peixotoba, az Embraer telephelyére szeptember 19-21. között.

A Magyar Honvédség Parancsnoksága és az Embraer Defence & Security SA 2020. november 17-én írt alá szerződést két darab, KC-390 típusú katonai szállítórepülőgép beszerzésére. A kontraktus értelmében az elkövetkező években rendszeres szakmai konzultációkat, programáttekintő üléseket tartanak a gyártó és a Magyar Honvédség szakmai képviseletét ellátó integrált programcsoportok.

A szerződés szerinti harmadik programáttekintő ülésen a magyar fél részéről a csoportfőnökség Légierő Hadfelszerelési Rendszerek Fejlesztési Főnöksége, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, az MHP légierő haderőnemi szemlélőség, valamint MHP Logisztikai és Gazdálkodási Csoportfőnökség szakemberei, illetve a katonai légügyi hatósági feladatokat ellátó HM Állami Légügyi Főosztály képviselői vettek részt. Az egyeztetést a gyártó részéről Marcio Monteiro, az Embraer KC-390 programiroda igazgatóhelyettese vezette.

A szakmai egyeztetésen túl a delegáció - Nagy László ezredes, légierő hadfelszerelési rendszerek fejlesztési főnök vezetésével - megtekintette a légijárművek gyártási folyamatait. Ennek során bemutatták az első magyar KC-390 repülőgép gyártásának jelenlegi helyzetét. Az eredeti tervekhez és a szerződésben foglaltakhoz képest a repülőgép gyártása jelentősen előbbre tart, így hamarosan megtörténik a már eredeti színre festett szárnyak és a törzs összeillesztése. Ennek eredményeként már „igazi” repülőgép formát öltenek majd az eddig előkészített, különálló alumínium szerkezetek. A gyártó tájékoztatása szerint a második magyar KC-390 gyártásának kezdédét - az eredeti terveknek megfelelően - idén decemberre tervezik. 

A gyártási folyamat megtekintése mellett a magyar szakemberek - az Embraer KC-390 programmenedzsmentjének szervezésében - látogatást tettek a brazil légierő anápolisi bázisán is. Ennek során egyeztettek a típus napi üzemeltetésében már jelentős tapasztalattal rendelkező brazil szakemberekkel.

Bár a repülőgépek 2024-re tervezett leszállítása még távolinak tűnik, valójában ez az időszak sem csupán a várakozással telik. A repülőgépek fogadására nemcsak magának a fogadó repülőtérnek kell készen állnia, hanem a későbbi üzemeltető személyzetnek - azaz mind a hajózóknak, mind pedig a repülőműszakiaknak - is.  A brazil légierő az első öt KC-390-e már több mint 6800 repült órát teljesített, így a hajózó és a repülőműszaki állomány jelentős tapasztalatot szerzett a típus légi- és földi üzemeltetéséről. A szakmai látogatáson szerzett információkat, tapasztalatokat a magyar szakemberek maximális mértékben fel tudják használni a minél hatékonyabb üzemeltetői rendszer kialakítása érdekében.

A brazil légierővel kialakított jó kapcsolat a későbbiekben is lehetőséget biztosít szakmai egyeztetésekre, amit a KC-390 típusú repülőgépek magyarországi rendszerbeállítása érdekében rendkívül hatékonyan használhatnak ki a Magyar Honvédség szakemberei.

A gyártó tájékoztatása szerint 2023 őszén az első, Magyarország számára gyártott repülőgépnél megkezdhetik a repülési teszteket, így a jelenlegi állapot szerint semmi akadálya annak, hogy az első KC-390 katonai szállítórepülőgép 2024 második negyedévében, a második gép pedig 2024 negyedik negyedévében megérkezzen a típusnak otthont adó magyarországi bázisra, Kecskemétre.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 19., 15:09
A bolgár védelmi minisztérium 9,55 millió euró értékű szerződést írt alá a lengyel Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr. 2-vel (2. számú Légijármű Javító Üzem). Az augusztus 11-én bejelentett megállapodás a Bolgár Légierő MiG-29-es vadászgépeinek hat hajtóműve javítására vonatkozik.
2023. 09. 14., 15:57
2023. szeptember 14-én terjedt el a repülős oldalakon az a Franciaországban készült fotó, melyen az első horvát részre leszállítandó Dassault Rafale vadászbombázó látható.
2023-09-18 14:15:39
Az MH 47. Bázisrepülőtér alkalmazottjai, illetve a dolgozók családtagjai és barátai számára tartottak színes programokkal tarkított családi napot a pápai katonai repülőtéren, szeptember 16-án, szombaton.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 12:10
A 175 éves Magyar Honvédség évfordulója előtt tisztelegtek azok az ejtőernyősök, akik szeptember végén 175 ugráson vettek részt Szolnokon, a szandai réten.
2023. 10. 02., 10:51
2013. szeptember 7-én szerencsétlenül járt az afgán légierő egyik MD 530F helikoptere. A súlyos sérülést szenvedett kétfős személyzet mentését amerikai erők hajtották végre, és a műveletet magyar helikopteresek biztosították a levegőből.
2023. 09. 28., 09:34
Dr. Marjan Cencen budapesti szlovén nagykövet tett látogatást az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál Szolnokon, hogy személyesen is köszönetet mondjon a Szlovéniát ért, egyik legnagyobb természeti katasztrófa során kapott magyar segítségnyújtásért.
2023. 09. 27., 10:50
A HadERŐ című műsor újabb epizódjában kicsit közelebbről is megismerkedhetünk az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál települő Dassault Falcon 7X típussal.

  Legfrissebbek most

2023. október 2-án, hétfőn a Francia Légierő Mont-de-Marsan légibázisán zajlott le az a hivatalos ceremónia, melynek keretein belül átadták az első Rafale-t Horvátország részére.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.