2024. 04. 16. kedd
Csongor
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Friss információk az első magyar KC-390-esről

Friss információk az első magyar KC-390-esről
honvedelem.hu  |  2022. 09. 28., 11:04
Friss információk az első magyar KC-390-esről

A Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség (MHP HTCSF) - mint a KC-390 Katonai Szállítórepülőgép Képességfejlesztési Program szakmai felelősének vezetésével - szakértői szintű katonai delegáció látogatott a brazíliai Gavião Peixotoba, az Embraer telephelyére szeptember 19-21. között.

A Magyar Honvédség Parancsnoksága és az Embraer Defence & Security SA 2020. november 17-én írt alá szerződést két darab, KC-390 típusú katonai szállítórepülőgép beszerzésére. A kontraktus értelmében az elkövetkező években rendszeres szakmai konzultációkat, programáttekintő üléseket tartanak a gyártó és a Magyar Honvédség szakmai képviseletét ellátó integrált programcsoportok.

A szerződés szerinti harmadik programáttekintő ülésen a magyar fél részéről a csoportfőnökség Légierő Hadfelszerelési Rendszerek Fejlesztési Főnöksége, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, az MHP légierő haderőnemi szemlélőség, valamint MHP Logisztikai és Gazdálkodási Csoportfőnökség szakemberei, illetve a katonai légügyi hatósági feladatokat ellátó HM Állami Légügyi Főosztály képviselői vettek részt. Az egyeztetést a gyártó részéről Marcio Monteiro, az Embraer KC-390 programiroda igazgatóhelyettese vezette.

A szakmai egyeztetésen túl a delegáció - Nagy László ezredes, légierő hadfelszerelési rendszerek fejlesztési főnök vezetésével - megtekintette a légijárművek gyártási folyamatait. Ennek során bemutatták az első magyar KC-390 repülőgép gyártásának jelenlegi helyzetét. Az eredeti tervekhez és a szerződésben foglaltakhoz képest a repülőgép gyártása jelentősen előbbre tart, így hamarosan megtörténik a már eredeti színre festett szárnyak és a törzs összeillesztése. Ennek eredményeként már „igazi” repülőgép formát öltenek majd az eddig előkészített, különálló alumínium szerkezetek. A gyártó tájékoztatása szerint a második magyar KC-390 gyártásának kezdédét - az eredeti terveknek megfelelően - idén decemberre tervezik. 

A gyártási folyamat megtekintése mellett a magyar szakemberek - az Embraer KC-390 programmenedzsmentjének szervezésében - látogatást tettek a brazil légierő anápolisi bázisán is. Ennek során egyeztettek a típus napi üzemeltetésében már jelentős tapasztalattal rendelkező brazil szakemberekkel.

Bár a repülőgépek 2024-re tervezett leszállítása még távolinak tűnik, valójában ez az időszak sem csupán a várakozással telik. A repülőgépek fogadására nemcsak magának a fogadó repülőtérnek kell készen állnia, hanem a későbbi üzemeltető személyzetnek - azaz mind a hajózóknak, mind pedig a repülőműszakiaknak - is.  A brazil légierő az első öt KC-390-e már több mint 6800 repült órát teljesített, így a hajózó és a repülőműszaki állomány jelentős tapasztalatot szerzett a típus légi- és földi üzemeltetéséről. A szakmai látogatáson szerzett információkat, tapasztalatokat a magyar szakemberek maximális mértékben fel tudják használni a minél hatékonyabb üzemeltetői rendszer kialakítása érdekében.

A brazil légierővel kialakított jó kapcsolat a későbbiekben is lehetőséget biztosít szakmai egyeztetésekre, amit a KC-390 típusú repülőgépek magyarországi rendszerbeállítása érdekében rendkívül hatékonyan használhatnak ki a Magyar Honvédség szakemberei.

A gyártó tájékoztatása szerint 2023 őszén az első, Magyarország számára gyártott repülőgépnél megkezdhetik a repülési teszteket, így a jelenlegi állapot szerint semmi akadálya annak, hogy az első KC-390 katonai szállítórepülőgép 2024 második negyedévében, a második gép pedig 2024 negyedik negyedévében megérkezzen a típusnak otthont adó magyarországi bázisra, Kecskemétre.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-11 09:56:47
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-02 16:15:36
A Magyar Honvédség nyolcadik alkalommal szervezi meg az idei év nyári iskolai szünetében a 12-18 éves korosztálynak szóló honvédelmi táborokat, amelyekre április 2-től lehet jelentkezni a honvedelmitabor.hu hivatalos honlapon.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”