2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kék Horizont

Kék Horizont
honvedelem.hu  |  2019. 11. 25., 14:05
Kék Horizont

A magyar légierő az idei egyik legfontosabb gyakorlatát, a Blue Horizon 19–et tartotta meg november 18-22-e között Veszprémben, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ bázisán. A légierő vezető állományán és szakemberein kívül a szárazföldi haderőnem képviselői, valamint egy német oktató is részt vett a feladatokban.

A katonai gyakorlatokról beszélve általában lövészetek, harcjárművek zaja, repülőgépek és helikopterek mozgása jut először eszünkbe. A Blue Horizon gyakorlat ezzel szemben egészen más közegben zajlik, hiszen a Szikla mélyén, tantermi viszonyok között, számítógépekkel körülvéve végzik a munkát a résztvevők. A gyakorlat célja ugyanis az, hogy a NATO-ban alkalmazott módszerek szerint gyakoroltassa a légi műveletek tervezési folyamatait és eljárásait. Ezek az eljárások szabványosítottak és jól dokumentáltak, ami megkönnyíti a munkát, ugyanakkor rendszeres gyakorlást igényelnek.

Szűcs Pál ezredes, a gyakorlat igazgatója elmondta: minden évben más szakterület kap kiemelt figyelmet. Idén a légi műveletek tervezésére fókuszáltak a lehető legtöbb szakterület bevonásával. Most először kapott alkalmat a szárazföldi haderőnem, hogy ne csak megfigyelőként, hanem aktív közreműködőként vegye ki részét a feladatokból. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár két szakembere, Csikos Imre százados és Takó Zoltán százados elmondta, hogy a jövőben is követendő példának tartják a közös munkát. Az itt gyűjtött tapasztalataikat felhasználva sokkal hatékonyabban tudják majd a saját tervezési folyamataikba beépíteni a légierő tevékenységét.

A Blue Horizon gyakorlatokon már harmadik éve résztvevő Niels Anderson alezredes – a német légierő képviseletében – a gyakorlatról nyilatkozva kiemelte, hogy szembetűnő és megnyugtató számára a fejlődés, amit évről évre, sőt egy gyakorlaton belül napról napra tapasztal Veszprémben. A jövőben kiemelten fontosnak tartja a gyakorlat összhaderőnemi jellegének erősítését, mert ez a kulcs a feladatok legpontosabb megtervezéséhez.

A gyakorlatot november 21-én megtekintette Kajári Ferenc dandártábornok, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Felderítő Csoportfőnökség csoportfőnöke.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-18 14:15:39
Az MH 47. Bázisrepülőtér alkalmazottjai, illetve a dolgozók családtagjai és barátai számára tartottak színes programokkal tarkított családi napot a pápai katonai repülőtéren, szeptember 16-án, szombaton.
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-11 12:26:04
Induló és érkező helikopterek váltották egymást a Mátra légterében, ahol egyhetes légi kutató-mentő felkészítését hajtotta végre a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár. A szeptember 4–8. között megrendezett Air Wolf Hunting gyakorlaton egymást érték a különböző – komoly kihívást jelentő – feladatok.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.