2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kék Horizont

Kék Horizont
honvedelem.hu  |  2019. 11. 25., 14:05
Kék Horizont

A magyar légierő az idei egyik legfontosabb gyakorlatát, a Blue Horizon 19–et tartotta meg november 18-22-e között Veszprémben, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ bázisán. A légierő vezető állományán és szakemberein kívül a szárazföldi haderőnem képviselői, valamint egy német oktató is részt vett a feladatokban.

A katonai gyakorlatokról beszélve általában lövészetek, harcjárművek zaja, repülőgépek és helikopterek mozgása jut először eszünkbe. A Blue Horizon gyakorlat ezzel szemben egészen más közegben zajlik, hiszen a Szikla mélyén, tantermi viszonyok között, számítógépekkel körülvéve végzik a munkát a résztvevők. A gyakorlat célja ugyanis az, hogy a NATO-ban alkalmazott módszerek szerint gyakoroltassa a légi műveletek tervezési folyamatait és eljárásait. Ezek az eljárások szabványosítottak és jól dokumentáltak, ami megkönnyíti a munkát, ugyanakkor rendszeres gyakorlást igényelnek.

Szűcs Pál ezredes, a gyakorlat igazgatója elmondta: minden évben más szakterület kap kiemelt figyelmet. Idén a légi műveletek tervezésére fókuszáltak a lehető legtöbb szakterület bevonásával. Most először kapott alkalmat a szárazföldi haderőnem, hogy ne csak megfigyelőként, hanem aktív közreműködőként vegye ki részét a feladatokból. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár két szakembere, Csikos Imre százados és Takó Zoltán százados elmondta, hogy a jövőben is követendő példának tartják a közös munkát. Az itt gyűjtött tapasztalataikat felhasználva sokkal hatékonyabban tudják majd a saját tervezési folyamataikba beépíteni a légierő tevékenységét.

A Blue Horizon gyakorlatokon már harmadik éve résztvevő Niels Anderson alezredes – a német légierő képviseletében – a gyakorlatról nyilatkozva kiemelte, hogy szembetűnő és megnyugtató számára a fejlődés, amit évről évre, sőt egy gyakorlaton belül napról napra tapasztal Veszprémben. A jövőben kiemelten fontosnak tartja a gyakorlat összhaderőnemi jellegének erősítését, mert ez a kulcs a feladatok legpontosabb megtervezéséhez.

A gyakorlatot november 21-én megtekintette Kajári Ferenc dandártábornok, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Felderítő Csoportfőnökség csoportfőnöke.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-14 13:32:49
2024. május 13-án ismét bővült a Magyar Légierő H225M típusú, közepes többcélú helikopter flottája. Mutatjuk Olvasóinknak a 74-es és 75-ös oldalszámú példányok fotóit, melyek érkezésével 8 gépesre bővült a flotta.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 16., 14:59
Látványos eseményre figyelhettek fel a szandaszőlősi katonai reptér mellett elhaladók. Zöldes aranyszínű körök lepték el az eget, ahogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar másodéves honvéd tisztjelöltjei végrehajtották első ejtőernyős ugrásukat.
2024. 05. 13., 11:33
A szélestörzsű repülőgépekkel kiszolgált szezonális útvonalak egy része áprilisban indult, más részük pedig októberig meghosszabbodik.
2024. 05. 10., 09:30
Közel öt esztendeje, hogy 2019. május 20-án az utolsó váltás hazaérkezésével véget ért a magyar szállító helikopteres közösség afganisztáni szerepvállalása.
2024. 05. 09., 10:23
A korábbi múzeum épületének tetején álló Ancsán teljes külső felújítást végeztek el. A repülőgép a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum „Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben” című tárlatának egyik eleme.

  Legfrissebbek most

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.