2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Évértékelő Az Ég Katonáinál

Évértékelő Az Ég Katonáinál
JETfly  |  2020. 01. 02., 16:13
Évértékelő Az Ég Katonáinál

Megszokhatták már Olvasóink, hogy az év vége felé megkeressük Az Ég Katonáit és áttekintjük az eltelt év munkáit, valamint a következő esztendő terveit.

JETfly: Szia Robi, szia Pista bácsi! Üdvözöllek körünkben titeket! Ismét eltelt egy év, újra sokat dolgoztatok! Kérlek, meséljetek, a legutolsó találkozásunk óta eltelt időszakról!

SRS: A nyáron, Hévízen jártunk, ahol megtisztítottuk a keceli MiG-15-ös repülőgép névadójának, Magyar Sándor főhadnagy Úrnak nyughelyét. A család jóvoltából, fényképet is elhelyeztünk a síremléken. Szeptember elején, katonai tiszteletadás mellett avattunk emléktáblát Szany településnél, az 1982-en repülőkatasztrófában elhunyt Korzicska Róbert százados és Freund Károly őrnagy emlékére. Este megemlékeztünk a MiG-23-asok érkezésének, 40. évfordulójáról.

CI: Meghívást kaptunk, a szegedi Repülőnap szervezőitől, hogy vegyünk részt a szeptemberi eseményen! Pintér Csaba, a keceli Pintér Művek tulajdonosa engedélyezte, hogy a 061-es oldalszámú MiG-15-össel vegyünk részt a találkozón. Nagyszerűen sikerült! A decemberi évzárón koszorúztuk meg elhunyt bajtársaink emlékművét.

JETfly: Nagyon nemes cselekedet! Akkor a soproni után, Hévízen és az elhunytak családtagjai körében is örömet okoztatok! Hogy áll az An-24 és a MiG-21?

SRS: Az Ancsánál gyakorlatilag végeztünk a kiépítésekkel, március körül már szeretnénk a padozat beépítését elkezdeni. A 21-essel is a terveink szerint haladunk, januárban már a műszerfalak összeépítése, az ülések összerakása, a fülketető plexik polírozása, majd visszaragasztása a feladat.

JETfly: A közösségi médiában olvastuk a napokban, hogy egy szokatlan Emlékhely avatót terveztek jövőre, a keceli Hadiparkban. Mit lehet erről tudni?

CI: Igen! Ha nem haragszanak meg az olvasók és Ti, szerkesztők sem, nem térnénk ki a részletekre! Csak annyit, hogy ilyen nem lesz máshol látható. A múzeumok éjszakáján tervezzük felavatni, reméljük, sokan meg fogják csodálni. Szeretettel várunk benneteket is! Már csak azért is, mert itt is kérünk titeket, hogy mutassátok be az alkotást és az alkotókat is, a széles olvasó táborotoknak! Mert ez tényleg egyedi lesz! A másik meg az, hogy tudva az eddigi alkotásainkat, szinte az utolsó pillanatig történnek benne változások. Amit a technikai kivitelezés és még okos ötlet is színesít!

Képgalériánkban egy válogatást találnak Olvasóink az említett helyszínekről:

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

JETfly: Pista bácsi! Igen kíváncsivá tettél bennünket is, az olvasókat is! Mit terveztek még jövőre?

SRS: Van három felkérésünk. Talán László őrnagy, egykori repülőgép-vezető síremlékének rendbetétele az első. A második; Dudich Jenő István, aki szintén repülőgép-vezető volt. Az ő sírfelújítása bonyolult feladat, hiszen először ki kell deríteni pontosan, hányan nyugszanak mellette. Ebben segítenek a mezőkovácsházai barátaink. Július 4-én, Pápoc településen avatjuk majd, a néhai Sulyok Pál repülő-százados emlékhelyét. Az An-24-es géppel szeretnénk sokat haladni, valamint a Múzeumok Éjszakájára szeretnék befejezni a 1418-as U gépet olyan szinten, hogy a szeptemberi avató előtt, már csak a külső festés maradjon hátra. Mert júliusban szeretnénk elkezdeni a következő repülőgép felújítását!

JETfly: Nocsak! Kérlek benneteket, áruljátok le, melyik a következő megmentendő repülőgép?

CI: Úgy látszik, ma nekem jutnak a titkos válaszok! J Csak a gép oldalszámát árulhatom el! A 8202-es MiG-21MF fog megújulni. A repülőgép tulajdonosának – Pintér Csaba Úrnak – engedélyével, ez a gép is egy nagyszerű ember nevét fogja viselni! A repülő egy különleges festést fog kapni, amit a tulajdonos fog kiválasztani. A terveket átnyújtottuk neki. Várhatóan, a 2021-es szegedi Nemzetközi Repülőnapon fogjuk felavatni.

JETfly: Gyönyörű feladatok, nemes felkérések! Ezeken a felkéréseken is látszik az a sokrétű munka, amit a Magyar Légierő múltjának megmentése érdekében végeztek! Köszönjük nektek!

CI: Köszönjük szépen az elismerést, de 2010-ben így álltunk neki a feladatunknak!

JETfly: Januárban lesz 10 éves a CSAPAT! Nagy tisztelettel gratulálok nektek az eddigi munkáitokhoz, hiszen rajtatok kívül, nincs olyan egyesület, aki ilyen szinten őrzi a Légierő múltját! Az egész JETfly nevében kívánunk az Ünnepekhez minden jót nektek! 2020-hoz pedig sok erőt és kitartást!

CI, SRS: Az egyesület teljes tagsága nevében köszönjük, hogy figyelemmel kíséritek a munkáinkat! Kellemes Karácsonyt és nagyon Boldog Új Évet Kívánunk a szerkesztőknek és az olvasóknak egyaránt!

Forrás: Az Ég Katonái

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 11:22
Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.
2023. 03. 13., 13:56
Éves harcászati és taktikai szimulátor tréningen vesz részt az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kijelölt hajózó és felderítő állománya, valamint az MH Légi Műveleti és Vezetési Irányító Központ irányítói Svédországban.
2023. 03. 08., 16:16
Az Aero Vodochody elvégezte mind a 16 együléses L-159 ALCA nagyjavítását és az utolsó példányt is sikeresen átadták a Cseh Légierőnek. Az L-159-esek üzembentartását további nyolc évvel meghosszabbították és egyéb műszaki fejlesztésekre is sor került.
2023-03-21 13:09:04
Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 09:35
Idén júliusra készül el az első kettő, és ebben az évben összesen hat H225M érkezik a helikopterdandárhoz.
2023. 03. 22., 13:17
Különleges túranapot szervezett a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében március 11-én.
2023. 03. 22., 10:03
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb géppel bővül itthoni flottája.
2023. 03. 21., 14:34
Összesen 463 darab makettet láthattak az érdeklődők a XXXI. Országos Makett Kiállításon és Versenyen, Szolnokon, március 18-án.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.