2023. 12. 04. hétfő
Barbara, Borbála
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Évértékelő Az Ég Katonáinál

Évértékelő Az Ég Katonáinál
JETfly  |  2020. 01. 02., 16:13
Évértékelő Az Ég Katonáinál

Megszokhatták már Olvasóink, hogy az év vége felé megkeressük Az Ég Katonáit és áttekintjük az eltelt év munkáit, valamint a következő esztendő terveit.

JETfly: Szia Robi, szia Pista bácsi! Üdvözöllek körünkben titeket! Ismét eltelt egy év, újra sokat dolgoztatok! Kérlek, meséljetek, a legutolsó találkozásunk óta eltelt időszakról!

SRS: A nyáron, Hévízen jártunk, ahol megtisztítottuk a keceli MiG-15-ös repülőgép névadójának, Magyar Sándor főhadnagy Úrnak nyughelyét. A család jóvoltából, fényképet is elhelyeztünk a síremléken. Szeptember elején, katonai tiszteletadás mellett avattunk emléktáblát Szany településnél, az 1982-en repülőkatasztrófában elhunyt Korzicska Róbert százados és Freund Károly őrnagy emlékére. Este megemlékeztünk a MiG-23-asok érkezésének, 40. évfordulójáról.

CI: Meghívást kaptunk, a szegedi Repülőnap szervezőitől, hogy vegyünk részt a szeptemberi eseményen! Pintér Csaba, a keceli Pintér Művek tulajdonosa engedélyezte, hogy a 061-es oldalszámú MiG-15-össel vegyünk részt a találkozón. Nagyszerűen sikerült! A decemberi évzárón koszorúztuk meg elhunyt bajtársaink emlékművét.

JETfly: Nagyon nemes cselekedet! Akkor a soproni után, Hévízen és az elhunytak családtagjai körében is örömet okoztatok! Hogy áll az An-24 és a MiG-21?

SRS: Az Ancsánál gyakorlatilag végeztünk a kiépítésekkel, március körül már szeretnénk a padozat beépítését elkezdeni. A 21-essel is a terveink szerint haladunk, januárban már a műszerfalak összeépítése, az ülések összerakása, a fülketető plexik polírozása, majd visszaragasztása a feladat.

JETfly: A közösségi médiában olvastuk a napokban, hogy egy szokatlan Emlékhely avatót terveztek jövőre, a keceli Hadiparkban. Mit lehet erről tudni?

CI: Igen! Ha nem haragszanak meg az olvasók és Ti, szerkesztők sem, nem térnénk ki a részletekre! Csak annyit, hogy ilyen nem lesz máshol látható. A múzeumok éjszakáján tervezzük felavatni, reméljük, sokan meg fogják csodálni. Szeretettel várunk benneteket is! Már csak azért is, mert itt is kérünk titeket, hogy mutassátok be az alkotást és az alkotókat is, a széles olvasó táborotoknak! Mert ez tényleg egyedi lesz! A másik meg az, hogy tudva az eddigi alkotásainkat, szinte az utolsó pillanatig történnek benne változások. Amit a technikai kivitelezés és még okos ötlet is színesít!

Képgalériánkban egy válogatást találnak Olvasóink az említett helyszínekről:

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

JETfly: Pista bácsi! Igen kíváncsivá tettél bennünket is, az olvasókat is! Mit terveztek még jövőre?

SRS: Van három felkérésünk. Talán László őrnagy, egykori repülőgép-vezető síremlékének rendbetétele az első. A második; Dudich Jenő István, aki szintén repülőgép-vezető volt. Az ő sírfelújítása bonyolult feladat, hiszen először ki kell deríteni pontosan, hányan nyugszanak mellette. Ebben segítenek a mezőkovácsházai barátaink. Július 4-én, Pápoc településen avatjuk majd, a néhai Sulyok Pál repülő-százados emlékhelyét. Az An-24-es géppel szeretnénk sokat haladni, valamint a Múzeumok Éjszakájára szeretnék befejezni a 1418-as U gépet olyan szinten, hogy a szeptemberi avató előtt, már csak a külső festés maradjon hátra. Mert júliusban szeretnénk elkezdeni a következő repülőgép felújítását!

JETfly: Nocsak! Kérlek benneteket, áruljátok le, melyik a következő megmentendő repülőgép?

CI: Úgy látszik, ma nekem jutnak a titkos válaszok! J Csak a gép oldalszámát árulhatom el! A 8202-es MiG-21MF fog megújulni. A repülőgép tulajdonosának – Pintér Csaba Úrnak – engedélyével, ez a gép is egy nagyszerű ember nevét fogja viselni! A repülő egy különleges festést fog kapni, amit a tulajdonos fog kiválasztani. A terveket átnyújtottuk neki. Várhatóan, a 2021-es szegedi Nemzetközi Repülőnapon fogjuk felavatni.

JETfly: Gyönyörű feladatok, nemes felkérések! Ezeken a felkéréseken is látszik az a sokrétű munka, amit a Magyar Légierő múltjának megmentése érdekében végeztek! Köszönjük nektek!

CI: Köszönjük szépen az elismerést, de 2010-ben így álltunk neki a feladatunknak!

JETfly: Januárban lesz 10 éves a CSAPAT! Nagy tisztelettel gratulálok nektek az eddigi munkáitokhoz, hiszen rajtatok kívül, nincs olyan egyesület, aki ilyen szinten őrzi a Légierő múltját! Az egész JETfly nevében kívánunk az Ünnepekhez minden jót nektek! 2020-hoz pedig sok erőt és kitartást!

CI, SRS: Az egyesület teljes tagsága nevében köszönjük, hogy figyelemmel kíséritek a munkáinkat! Kellemes Karácsonyt és nagyon Boldog Új Évet Kívánunk a szerkesztőknek és az olvasóknak egyaránt!

Forrás: Az Ég Katonái

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-14 11:04:00
A Hévíz-Balaton Repülőtéren a vadászgépek fogadása, felvezetése, végezetül pedig éjszakai letároláshoz történő felkészítése olyan gördülékenyen zajlott, mintha csak a kecskeméti katonai bázisukon járnánk.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 30., 14:52
November 29-től a Satys PSP Hungary Zrt. gyulai gyárában végzik az Airbus Helicopters Hungary Kft. szomszédos üzemében gyártott helikopter alkatrészek felületkezelését, így a jövőben már száz százalékban Magyarországon gyártott alkatrészeket építenek be a forgószárnyasokba – jelentette be Kiss Attila, a Satys PSP Hungary Zrt. vezérigazgatója Gyulán.
2023. 11. 29., 16:35
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.

  Legfrissebbek most

A brazil Embraer mai, hivatalos bejelentése értelmében újabb sikert könyvelhetnek el a C-390-es értékesítése során: első ázsiai megrendelőként Dél-Korea is a brazilok típusát választotta.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!