2023. 12. 04. hétfő
Barbara, Borbála
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az Ég Katonái tevékenysége 2020-ban

Az Ég Katonái tevékenysége 2020-ban
JETfly  |  2020. 10. 07., 15:45

Tisztelt Olvasók! Legutóbb, idén februárban olvashattak Az Ég Katonáiról. Sajnos az idei év nem sok közösségi találkozót engedélyezett, így megkerestük őket, mit is sikerült végrehajtaniuk a terveikből?!

Szia Robi, szia Olivér! Utoljára februárban beszélgettünk. Ott hagytuk abba, hogy a 9307 megszépítését kezdtétek el. Kérlek, meséljétek el, sikerült-e a felújítás?

Petrovics Olivér /PO/: Üdvözlöm a Kedves Olvasókat! Életem legnagyobb munkája volt!

A COVID-19 helyzet ellenére sikerült a felújítást és a festést kivitelezni, bár nem minden a terveknek megfelelően alakult. Köszönhetően sokaknak, a festék ára határidőre összegyűlt és így augusztus 20-án neki láthattunk a munkának. 

Sajnos az egyik oldalszám sablonja nem úgy sikerült, ahogy kellett volna, így improvizálnunk kellett! A korábban az orr részre tervezett “1961-2000 logo” így került bal oldalon, az oldalszám helyére, Fekete “Schwarz” László ötlete alapján, ami eredetileg fekete lett volna, de a csapat a trikolor mellett döntött. Szerencsére a HM HIM Pk. is engedélyezte! A festés végeztével rögzítettünk egy emlékfilmet, amivel Tisztelegni kívántam az egykori 47. Pápa Harcászati Repülőezred emléke, a 31. Kapos Harcászati Repülőezred emléke, az 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis MiG-21-es korszakára, valamint a típus előtt. (YouTube). Hála a MH PBRT. állományának, a repülőgép már következő hétfőn be lett vontatva a hangárba, úgy érzem, újra otthonra lelt!

A korábban már említetteken felül, a repülőgép felújításával tisztelgünk Tóth “Totya” István zászlósnak, a 9307 mechanikusának emléke előtt is, aki a 9307-et utolsó repülésére készítette fel, majd vontatta állóhelyére 1996.08.27-én. A géppel utolsóként, Gerics János százados repült.

Megható, és a COVID miatt csak bensőséges keretek között avathattuk az özvegy, és egyik fia, Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület néhány tagja, valamint a MH PBRT. parancsnokság képviselőivel közösen.

A publikálás másnapján már megkeresést is kaptunk Búzás Gábor egykori PG.-s repülőműszaki személyében, aki szerette volna, ha Dózsa György ezredes, berepülő pilóta neve is felkerül a repülőgépre, mivel volt közös élményük a 9307-el! Természetesen eleget tettünk a kérésnek, így tisztelegve az elhunyt pilóta emléke előtt! Reménykedem abban, hogy jövő szeptemberben már a nagyközönség is találkozhat a géppel, amit addig is folyamatosan csinosítgatunk, a MH. PBRT aktív állományával közösen! (Balogh Attila főtörzsőrmester, Madarász Károly főtörzsőrmester) 

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A 2020-as évben is aktívak voltak Az Ég Katonái

Itt is szeretnék köszönetet mondani az önzetlen segítségért Pach Józsefnek, Kanalas Krisztiánnak, ifj. Kalmár Tibornak, valamint egyesületünk azon tagjainak, akik részt vettek a munkákban!

JETfly: Az idén avattátok volna a Magyari Béláról elnevezendő MiG-21-est. Hol tart a gép felújítása, mikorra tervezitek a felavatást?

PO: Sajnos a vírushelyzet számunkra is gátat jelentett, a tavaszra tervezett munkákat nem tudtuk elvégezni, valamint már sejthető volt, hogy a tervezett repülőnap sem a korábban megszokott formában lesz megtartva.

Ettől függetlenül a lehetőségeinkhez mérten igyekeztünk haladni, ahogy kicsit lazultak a szabályok! Jó hír, hogy a fülkék készültségi állapota már átbillent az 50%-on, sőt már vannak kész egységeink is, melyeket “csak” a helyükre kell tenni. A fülketető plexik is vissza lettek ragasztva a keretekbe, és ideiglenesen vissza is kerültek a sárkányra, ezzel is védjük a szétszerelt fülkéket az elemektől. A flattersúlyok is ki lettek cserélve a stabilizátorokon, így ezek is a helyükre kerülhettek. Az ősz - amennyiben lehetőséget ad - homokszórással, felület tisztítással, valamint műhelymunkákkal lesz fűszerezve és talán tavasztól már látványosan is szépülhet a 1418! Mikor avatjuk? Továbbra is a SZIA /Szeged International Airshow/a cél 2021-ben, bár nem tudjuk még mennyire tervezhető ez a rendezvény! Ha ismét elmarad, akkor Kecelen lesz a gép avatása.

JETfly: Láttuk a repülést népszerűsítő hétvége szombati összefoglalóját, a szegedi televízió élő kapcsolásában. Szenzációsak voltatok ott is! Mesélj arról, hogyan is kerültetek Szegedre?

PO: A SZIA főszervezői az idei évben egy beharangozó rendezvénnyel készültek Szeged belvárosában, amire meghívást kaptunk. Sokat gondolkodtunk, mit vigyünk magunkkal, mi az, amivel nem csak a szakmai érdeklődőket tudjuk lekötni, de talán a gyerekeket, fiatalokat is meg tudjuk állítani. Ezen szempontok mentén döntöttünk úgy, hogy elvisszük a KM-1M katapultülésünket, és igazi pilóta kellékeket. Sikere volt! A rendezvény a korlátozások miatt csak rövid időre, 5 órára adott lehetőséget, de az maradéktalanul ki volt töltve gyermek, fiatal, felnőtt mosollyal, csillogó szemmel, köszönettel, és egy Érzéssel, ami számomra fontos, mivel adni JÓ!!

JETfly:! Olivér, köszönjük szépen! Csodaszép lett a gép! Robi, most hozzád fordulok. A közösségi oldalakon láttuk, hogy egy különleges festésű MiG-15-ös repülőgép felújításába is belekezdtetek! Hogy álltok ennek a gépnek és a többi gépnek a felújításával?

Simon Róbert Sándor /SRS/: Én is üdvözlöm az olvasókat! Egy meglepő, de felemelő hívással indult a 15-ös felújítása! Pintér Zoltán nyugállományú vezérőrnagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem egykori főnöke keresett telefonon. Elmondta, hogy megkereste őt egy kiskőrösi vállalkozó - Firkó János – és a segítségét kérte a gép felújításához. A Tábornok Úr tudja, hogy ezzel foglalkozunk, ezért minket ajánlott Jánosnak. Mint kiderült, nem csak a 818-as oldalszámú gépet vette meg, hanem a 46-os oldalszámú MiG-21bis-t is. Ehhez is kérték a segítségünket, de ezt már nem tudtuk elvállalni, hiszen ezen kívül dolgozunk egy An-24-esen és két MiG-21-esen is!

JETfly: Ez nagyszerű, gratulálok nektek! Milyen munkák vannak a 15-ösön?

SRS: Nagyon sok sérülés van a sárkányon! A legszembetűnőbb az, hogy „fenékre” ejtették a gépet. Már lecsavaroztuk a sérült elemet, lefúrtuk a szegecseket, eltávolítottuk a széttört lemezt. Megvettük a szükséges anyagokat, várhatóan most hétvégén visszaszegecseljük az új lemezt. Kiépítettük a fülkét, már el is kezdődött a műszerek felújítása! Hamarosan homok szórjuk a fülkét, illetve az egész sárkányt. Miután visszaszereljük a szárnyakat, utána tudjuk folytatni majd a sárkány javítását. Ha az idő és a COVID helyzet engedi, tavasszal kész leszünk vele!

JETfly: Hogy áll a másik három gép felújítása?

SRS: Legkevesebb munka, a 8202-vel van. Itt nem építjük ki a fülkét, „csak” széppé varázsoljuk. A szétrohadt merev trimmeket kell cserélnünk, a futógondolákat homok szórjuk és a festés. Pintér Csaba Úr áldását adta a gép új helyre történő elhelyezésére. Kiemeljük a sorból és, mint jobb kísérője az Ancsának, mögé-mellé tesszük.

Mivel egy különleges Emberről fogjuk elnevezni, ezért különleges festést fog kapni. Szeretnénk a 2021-es Múzeumok Éjszakáján felavatni. Reméljük, a vírus helyzet engedni fogja!

A 1418-asról beszélt Olivér. Az Ancsa folyamatosan szépül.

JETfly: Beleültetted a bogarat a fülembe! Mit lehet tudni a különleges festésről?

SRS: Sajnálom, de ez szigorúan titkos információ! Különleges Ember, különleges festés, természetesen az avatót is különlegesre tervezzük! Találkozzunk a 2021-es Múzeumok Éjszakáján! :D

JETfly: Sajnálom! De aki ismer benneteket, ők tudják, hogy csodaszép lesz a gép is, a megemlékezés is! Valami más tervetek van-e 2021-re?

SRS: Igen, van! Remélhetően még az idén elindul egy projekt, ami érinti az egyik MiG-21bis-t. Az egyik szemem sír, a másik nevet. Ha majd eljön az idő és felfedhetjük a titkot, érteni fogja mindenki, hogy mire gondoltam! De a végeredmény mindenkinek tetszeni fog!

JETfly: Olyan vagy, mint a 2020-as év! Tele titkokkal! Köszönöm, hogy rendelkezésre álltatok! Sok sikert a munkáitokhoz! Ha valami titkot felfedtek, jelentkezzetek!

PO, SRS: Köszönjük az érdeklődést! Mindenképpen jelentkezünk, ha az Olvasókat érdeklő téma kerül terítékre!

Forrás: http://www.azegkatonai.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-14 11:04:00
A Hévíz-Balaton Repülőtéren a vadászgépek fogadása, felvezetése, végezetül pedig éjszakai letároláshoz történő felkészítése olyan gördülékenyen zajlott, mintha csak a kecskeméti katonai bázisukon járnánk.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 30., 14:52
November 29-től a Satys PSP Hungary Zrt. gyulai gyárában végzik az Airbus Helicopters Hungary Kft. szomszédos üzemében gyártott helikopter alkatrészek felületkezelését, így a jövőben már száz százalékban Magyarországon gyártott alkatrészeket építenek be a forgószárnyasokba – jelentette be Kiss Attila, a Satys PSP Hungary Zrt. vezérigazgatója Gyulán.
2023. 11. 29., 16:35
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.

  Legfrissebbek most

A brazil Embraer mai, hivatalos bejelentése értelmében újabb sikert könyvelhetnek el a C-390-es értékesítése során: első ázsiai megrendelőként Dél-Korea is a brazilok típusát választotta.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!