2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hírek Líbiából: a líbiai nép megsegítése a cél

JETfly  |  2011. 03. 21., 16:35

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára egyetértettek abban, hogy az EU-nak és a NATO-nak egymást kiegészítő módon kell fellépnie a líbiai nép megsegítése érdekében. Miközben India és Törökország elítélte a katonai beavatkozást, Nagy-Britannia nem zárja ki, hogy előbb-utóbb maga Moammer Kadhafi líbiai vezető is célponttá válhat, ezt azonban az Egyesült Államok és Franciaország is határozottan cáfolja.

A nyugati légierő gépei hétfő kora reggelig bombázták a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hü erőket az ország keleti részén a tengerparton fekvő, stratégiai jelentőségü Adzsdábíja környékén - közölték a felkelők. A város korábban a felkelők kezén volt, és most szeretnék visszafoglalni. "Hajnali háromkor megtámadtuk Kadhafi erőit, amiért ők visszavágtak. Még mindig Adzsdábíja keleti végénél vannak" - mondta egy felkelő a várostól 15 kilométerre lévő ez-Zuveitína városból. Ő és más fegyveres társainak állítása szerint a légitámadások vasárnap késő este kezdődtek.

"Saját szememmel láttam, hogy a légitámadások a város keleti végét érik, voltak légi csapások a nyugati kapunál is, de onnét csak füstöt láttam felfelé szállni" - tette hozzá. Mások szerint a légitámadások főleg a város nyugati szélét érték. "Várjuk, hogy a franciák bombázzák őket. Biztos, hogy fogják. És várunk utánpótlásra is" - mondta egy másik felkelő, amikor arról kérdezte egy tudósító, hogy mikor rohanják meg Adzsdábíját. "Ha nem kapunk több segítséget a Nyugattól, akkor Kadhafi erői élve megesznek minket" - jelentette ki egy harmadik harcos, amivel arra utalt, hogy a kormányerőknek rengeteg olyan fegyverük van még, mint amilyeneket a nyugati légi csapások semmisítettek meg. A nyugatiak első líbiai légi csapásaikkal harckocsikat és más nehézfegyvereket semmisítettek meg a fővárosba vezető úton. Egy másik felkelő elmondta: a nyugatiak Adzsdábíja és Brega között is bombázták Kadhafi erőit. Brega is egy stratégiai jelentőségü város a kormányerők kezén. A felkelők ellenőrzése alatt lévő, szintén a tengerparton lévő ez-Zuveitínában is van olajterminálja. A nyugati légitámadások előtt a kormányerők megpróbálták bevenni.

India tiltakozik 

A Líbia elleni légicsapások bejezésére szólította fel a nemzetközi közösséget Szomanahalli Mallaiah Krisna indiai külügyminiszter, mert szerinte a támadások „ártatlanak civileket, külföldi állampolgárokat és a külképviseleteket” is sújthatják. „Helytelenítjük a légitámadásokat” – jelentette ki a külügyminiszter az egyik indiai hírügynökség szerint. 

„India minden érintett felet felszólít arra, hogy mondjon le az erőszak és fenyegetőzés alkalmazásáról a nézeteltérések rendezésére. Azt gondolom, hogy itt az ideje a fegyveres konfliktus bejezésének” – mondta . Krisna szerint a Moammer Kadhafi líbiai vezető csapatai ellen alkalmazott módszereknek inkább „enyhíteniük kellene, mintsem súlyosbítani egy amúgy is bonyolult helyzetet”. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa múlt hét csütörtökön adott felhatalmazást a Líbia feletti légtérzár megteremtéséhez és a líbiai lakosság védelméhez szükséges minden intézkedés megtételére, és a koalíciós erők szombaton megkezdték a líbiai célpontok elleni támadást. Az ENSZ határozatról szóló szavazás után, amelyen India tartózkodott, az ország miniszterelnöke, Manmohan Szingh azt hangoztatta, hogy szeretné, ha az észak-afrikai és a közel-keleti államok polgárai maguk döntésének, külső beavatkozás vagy kényszer nélkül.

Ankara: érthetetlen Párizs vezető szerepe

Élesen bírálta hétfőn a török kormány Franciaországot amiatt, hogy Párizs vezető szerepet vállalt a líbiai célpontok elleni légi hadjáratban. Mehmet Vecdi Gönül török védelmi miniszter érthetetlennek nevezte, hogy Franciaország „ennyire élenjár a folyamatban”, a repülési tilalmi övezetről hozott ENSZ-határozatok kikényszerítésében. „De azután megértettük, hogy az Egyesült Államok a parancsnok” – füzte hozzá. NATO-tagállamok, többek között az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Kanada, Olaszország indítottak légi támadást a hét végén Líbia ellen, de a NATO mint szervezet nem vesz részt a katonai akcióban. Az észak-atlanti szervezet konszenzussal hozza döntéseit, de a tagállamok Líbia ügyében nem jutottak egyetértésre.

Törökország határozottan ellenzi a líbiai katonai beavatkozást, azonnali tüzszünetre szólított föl. Recep Tayyip Erdogan török kormányfő hétfőn tart megbeszélést a líbiai helyzetről a külügyminisztérium, a vezérkar és a hírszerzés magas rangú illetékeseivel. Törökország - amelynek egyre nagyobb a tekintélye a Közel-Keleten - előzőleg fölszólította Moammer Kadhafi líbiai vezetőt, hogy a válság megoldása érdekében nevezzen ki egy elnököt, aki bírja a líbiai nép támogatását.

London nem zárja ki, hogy Kadhafi is célpont lesz

A brit védelmi miniszter nem zárja ki, hogy maga Moammer Kadhafi líbiai vezető is célponttá válhat az észak-afrikai ország ellen folytatott légi hadmüvelet során, ugyanakkor Washingtonban és Párizsban ezt határozottan cáfolják. Liam Fox brit védelmi miniszter a BBC-nek nyilatkozva „egy lehetőségnek” mondta azt, hogy Kadhafi is célponttá válhat, de ez szerinte azért problematikus, mert ebben az esetben számba kellene venni az esetleges polgári áldozatokat is, márpedig jelenleg kínosan ügyelnek arra, hogy ezt elkerüljék.

Laurent Teisseire, a francia védelmi minisztérium szóvivője hétfőn hangsúlyozta, hogy „a koalíció célja a BT-határozat végrehajtása a lakosság védelme érdekében”. Határozott nemmel válaszolt a Kadhafi kiiktatására vonatkozó kérdésre. Mint mondta, az ENSZ-határozat „sem a közeli, sem a távoli” jövőre nem irányoz elő ilyesmit. Hozzátette, hogy a célkitüzést illetően a líbiai légi hadjárat nem lépett új szakaszba. William Gortney amerikai védelmi szóvivő úgy nyilatkozott, hogy Kadhafi neve „ebben a konkrét pillanatban nem szerepel a célpontok listáján”.

A BBC felhívja a figyelmet arra, hogy a Biztonsági Tanács határozata nem irányoz elő kifejezetten a líbiai vezető kiiktatására vonatkozó hadmüveleteket, s ha a koalíciós erők hajtóvadászatot indítanának ellene, az a nemzetközi jog szempontjából meglehetősen visszás lépés lenne. Mindemellett az elmúlt néhány órában számos robbanást lehetett hallani Tripoliban, és rakétatámadás érte Kadhafi egyik bázisát, egy állítólagos katonai parancsnokságot.

Ashton az EU szerepéről, Westerwelle a német fenntartásokról

Az EU a Kadhafi-rezsim elleni gazdasági szankciók érvényesítésével, az ENSZ biztonsági tanácsi határozatának politikai támogatásával, illetve humanitárius segítségnyújtással vállalhat szerepet Líbia ügyében - jelentette ki hétfőn Brüsszelben Catherine Ashton, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Az EU-országok külügyminiszteri tanácskozására érkezve Ashton újságíróknak elmondta: reggel konzultált Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral, és egyetértettek abban, hogy az EU-nak és a NATO-nak egymást kiegészítő módon kell fellépnie a líbiai nép megsegítése érdekében.

Arra az újságírói felvetésre, hogy Németország nem mutat egyetértést a Líbia ellen indított katonai akcióval, az uniós főképviselő azt mondta, hogy az unió által vállalható gazdasági, politikai és humanitárius cselekvés ügyében egység van a 27-ek között, ez Németországra is vonatkozik, és együtt keresik a további lépések lehetőségét. „Az én dolgom az, hogy hosszú távú és mélyre ható támogatáson dolgozzak, a szabadság és a demokrácia előmozdítása érdekében, azokban az országokban, amelyek változásokon mennek keresztül” – mondta Ashton.

Ami a nemzetközi katonai akciót illeti, ezzel kapcsolatban a német diplomácia vezetője újra kormánya fenntartásait fejtette ki. Guido Westerwelle az EU-külügyminiszteri tanácskozásra érkezve azt mondta újságíróknak: Berlin kezdettől fogva világosan megmondta, hogy nem vesz részt a nemzetközi koalíció katonai akciójában, mert abban kockázatokat lát. Mint hozzátette, az Arab Liga részéről vasárnap elhangzott kijelentések megerősítik a német aggályok megalapozottságát. Amr Músza, az Arab Liga főtitkára azt mondta, hogy ami Líbiában történik, az eltér a repülési tilalmi övezet érvényre juttatásának céljától, „és amit mi akarunk, az a civilek védelme, nem pedig még több civil bombázása”.

Nem lesz közvetlen EU-részvétel Líbiában 

Nem lesz közvetlen EU-részvétel katonai müveletekben Líbiát illetően - mondta Martonyi János külügyminiszter hétfőn Brüsszelben. Az uniós országok külügyminisztereinek tanácskozására érkezve a magyar diplomácia irányítója az MTI-nek elmondta: válságkezelési koncepciótervezet készült, amit a miniszterek megvitatnak. Ennek - tette hozzá - két eleme van: a humanitárius segítségnyújtás, valamint a fegyverembargó betartásának tengeri ellenőrzése. "Az biztos, hogy az EU közvetlenül katonai müveletekben részt venni nem fog. De a tengeri ellenőrzésben, ha ezt a tagállamok úgy ítélik meg, részt tud venni" - mondta.

Martonyi reményének adott hangot, hogy a folyamatban levő katonai akció sikeres lesz. Megerősítette, hogy Magyarország ezt az akciót "politikailag teljes mértékben támogatja". Az EU soros elnökségét ellátó Magyarország külügyminisztere - aki hétfő délután elnököl az úgynevezett általános ügyek tanácsaként eljáró miniszterek ülésén - együtt reggelizett Herman Van Rompuy-jel, az uniós állam-, illetve kormányfők testületének, az Európai Tanácsnak az elnökével. Erről előzetesen azt mondta az MTI-nek, hogy megvitatják, hogyan tudják a legsikeresebben előkészíteni a csütörtök-pénteki EU-csúcstalálkozót. Az általános ügyek tanácsának a legfontosabb feladata az, hogy amennyire lehetséges, véglegesítse az Európai Tanács által majd elfogadandó következtetések szövegét. "Ezeket kell Herman Van Rompuy-jel áttekintenem, különös tekintettel a gazdasági csomagra, ami most úgy tünik, hogy körvonalazódik, és szinte minden elemében jelentős előrehaladás történt" - közölte Martonyi János. 

Galéria: Hírek Líbiából: a líbiai nép megsegítése a cél

aaaa dddddd
Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 09:26
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024-07-19 10:30:07
Újabb repülőgépekre adott le megrendelést a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, amellyel cargo részlegének flottája jövőre 17 példányosra bővül. Az új Boeing 777F gépek csatlakozásával az Emirates SkyCargo 30 százalékkal növeli főfedélzeti rakománykapacitását, hosszú távú megoldást kínálva a keresletnövekedésre.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
2024-07-07 23:08:03
Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.
2024. 07. 16., 13:52
Véget ért 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság - A „szolnoki szikrázás” a csodálatos színek mellett a fény és árnyék izgalmas játékának megörökítésére is lehetőséget kínált. A fekete-fehér fotók soha el nem múló varázsával.
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.

  Legfrissebbek most

A 2014-es első, majd a 2022 óta tartó második, Ukrajna elleni orosz fegyveres támadás tökéletes pontossággal mutat rá arra: Nyugat-Európa és a NATO jelenleg erős korlátokkal küzd még az önvédelem területén.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.