2024. 05. 21. kedd
Konstantin
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

In memoriam Lükő Zsolt

JETfly  |  2008. 02. 12., 19:58

Elindulni mindig szívszorító érzés, és az úton is csak egy dolog jár az ember eszében, az, akitől ma búcsúzni kell. Búcsúzni kell, mert január 31-én tragédia történt Törökszentmiklós mellett. Egy helikopteres kiképzési repülés során életét vesztette Lükő Zsolt, a mindig vidám, mosolygó fedélzeti technikus.

A magyar katonai repülés nagy családjának tagjai gyülekeztek a Komárom-Esztergom megyei Ácsteszér domboldalán fekvő temetőben. Az arcokról a fájdalom, a megdöbbenés és az értetlenség olvasható le. Senki se akarja elhinni, hogy Zsoltit, az örök vidám kollégát kísérik ma utolsó útjára.  Közel ezer ember veszi körül a temető közepén felravatalozott tölgyfa koporsót, amely a nemzeti lobogóval van leterítve, tetején az elhunyt katona kardja és ünnepi sapkája fekszik. A gyászolók nagy része a szolnoki helikopterbázis katonája, aki tudott, eljött, eljött elbúcsúzni. Itt vannak a szentkirályszabadjai régi kollégák is, a családtagok és a kis település apraja-nagyja. Mindenki egy-egy képet őriz Zsoltiról, és a ravatal mellett is az ő portréja látható.

Ha most ezeket a képeket előhívhatnánk, Zsolt életének fontosabb pillanatait eleveníthetnénk fel. Itt van a pár hónapos kisfiú, aki 31 évvel ezelőtt született meg az oroszlányi kórházban, majd egy kép a szolnoki katonai kollégiumból, ahol légijármü-szerelő szakon végzett. Egy másik sárguló képen a Bakony szívében müködő szentkirályszabadjai helikopteres alakulat tagjaként láthatjuk, majd egy újabb kép már Szolnokon mutatja a szállítóhelikopter fedélzetén egy kutató-mentő feladat végrehajtásában.

Természetesen nem csak munkáról, a munkahelyről szóló képek kerülnek elő az emlékek közül: itt vannak a boldog pillanatok barátnőjével, szüleivel és testvéreivel.

Az utolsó emlékkép 2008. január 31-én készül el. A szolnoki bázisról száll fel egy kötelék, látjuk, ahogy büszkén hasítja az eget a két helikopter, ez a felszállás Zsolti idei első és akkor még senki nem tudja, de ma már szomorú tény, hogy utolsó repülése. Az emlékképek elfogytak, és már csak a szomorú jelen van, búcsúzunk Lükő Zsolt posztumusz hadnagytól.

Az emlékezést és Takács Tamás őrnagy, tábori katolikus lelkész búcsúztatását két jó barát beköszönése zárja le. Dübörögve repül át a sír felett egy Mi–24-es harci és egy Mi–8-as szállítóhelikopter. Búcsúznak, búcsúznak a baráttól, akivel mindig kellemes pillanatokat töltöttek a levegőben.

A szertartás végén az Il Silencio dallamai visszhangzanak a bakonyi dombokról. Szívszorítóan szól a trombita éles hangja. A temetőből hazaindulva mindenki Zsoltira gondol. A kollégák úgy beszélnek még róla, mintha közöttük lenne, és igazuk is van. Tudják: az elkövetkező felszállásokkor mindig lesz a helikopternek egy láthatatlan tagja is.

Hadnagy úr, nyugodj békében!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-14 13:32:49
2024. május 13-án ismét bővült a Magyar Légierő H225M típusú, közepes többcélú helikopter flottája. Mutatjuk Olvasóinknak a 74-es és 75-ös oldalszámú példányok fotóit, melyek érkezésével 8 gépesre bővült a flotta.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 21., 10:18
A magyar cég saját megrendelőinek végez majd repülőgép-karbantartást a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.
2024. 05. 16., 14:59
Látványos eseményre figyelhettek fel a szandaszőlősi katonai reptér mellett elhaladók. Zöldes aranyszínű körök lepték el az eget, ahogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar másodéves honvéd tisztjelöltjei végrehajtották első ejtőernyős ugrásukat.
2024. 05. 13., 11:33
A szélestörzsű repülőgépekkel kiszolgált szezonális útvonalak egy része áprilisban indult, más részük pedig októberig meghosszabbodik.
2024. 05. 10., 09:30
Közel öt esztendeje, hogy 2019. május 20-án az utolsó váltás hazaérkezésével véget ért a magyar szállító helikopteres közösség afganisztáni szerepvállalása.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.