2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

100 éves a magyar légierő

100 éves a magyar légierő
JETfly  |  2018. 08. 13., 10:54
100 éves a magyar légierő

A magyar katonák hatalmas munkát végeztek azért, hogy elmondhassuk, hazánk ma a világ egyik legbiztonságosabb országa - jelentette ki Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a magyar légierő létrejöttének 100. évfordulója alkalmából rendezett állománygyűlésen, augusztus 11-én, szombaton, az MH Pápa Bázisrepülőtéren.

170 éves a Magyar Honvédség rendezvénysorozat keretében megrendezett ünnepségen Németh Szilárd úgy fogalmazott: a honvédelem nemzeti ügy, aminek a 21. században a legfontosabb eleme légterünk megvédése és Pápa ennek egyik biztosítéka.

Az államtitkár felidézte a magyar katonai repülés megalakulásának kezdeteit, annak legjelentősebb képviselőit, akik „nemcsak bátorságukról és hazaszeretetükről tettek tanúbizonyságot, hanem úttörői voltak annak az útnak és egyben hatalmas lépésnek, amelynek köszönhetően Magyarország embert küldetett a világűrbe.” A pápai katonák mindig is jelentős szerepet játszottak a Magyar Honvédség történetében, hiszen 1868 óta vannak jelen a város életében, valamint arra is büszkék lehetnek, hogy a magyar ejtőernyős fegyvernem is itt született – jelentette ki államtitkár, hozzátéve: egy új, virágzásnak induló korszak köszöntött az MH Pápa Bázisrepülőtérre, miután 2008-ban – az egyetértési szerződés és a bázisegyezmény előírásainak megfelelően – ide települt a Nehéz Légiszállító Ezred és a NATO Légiszállítást Irányító Ügynökség. Mára már elmondható, hogy a pápai katonai repülőtér a Magyar Honvédségen belül az egyik olyan pont, ahol a legkorszerűbb, legmodernebb munkafeltételek állnak rendelkezésre. Németh Szilárd ezt követően köszönetet mondott a magyar katonák itthoni és nemzetközi helytállásáért.

 

„Büszkék vagyunk katonáink munkájára és helytállására, hiszen általuk Magyarország a NATO-ban megbecsült tagként, szilárd és megbízható szövetségesként van jelen” – mondta, hozzátéve: a Magyar Honvédség jelenlétével minden magyar állampolgár jövőjét biztosítja, azonban ennek biztosításához fejlesztésekre és modernizációra van szükség. Ezt a célt szolgálja a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, amelynek nyomán egy olyan erős hadsereg, egy olyan Magyar Honvédség áll majd Magyarország rendelkezésére, amely mind személyi állományát, mind haditechnikai eszközeit, egyéb felszereléseit, megbecsültségét tekintve valóban a térség egyik meghatározó haderejévé válhat.

Fotók: Dévényi Veronika

Az ünnepi beszédet követően az államtitkár és a hazai légierős alakulatok parancsnokai szakmai elismeréseket adtak át, majd a program statikus és dinamikus programokkal folytatódott. A Magyar Honvédségnél rendszeresített különböző repülőeszközök dinamikus bemutatója mellett az érdeklődők megismerkedhettek a különböző katonai alakulatok járműveivel, felszereléseivel, valamint bepillantást nyerhetnek a pápai katonai repülőtér mindennapjaiba.

 

 

További fotókért kattintson a linkre!

Az infopapa.hu oldalon is találhatnak további felvételeket!

Könyv jelent meg a 100 éves magyar légierőről!

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 23., 12:42
Túl sok információ továbbra sem érhető el az Amerikai Légierő stratégiai csapásmérő flottáját megújító B-21 Raider típusról, de 2024. május 22-én új felvételeket publikáltak a tesztrepülését teljesítő bombázóról.
2024. 05. 17., 11:26
Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 29., 09:07
Az első képsorozat két, februári napon készült a honvédség 08-as oldalszámú H145M helikopteréről.
2024. 05. 24., 11:58
Minden ami repülés címmel szombaton kiállítás nyílik a Ballószögi Faluházban. A négynapos rendezvény fókuszában a 30 éves ballószögi repülőtér áll, és több egykori vadászrepülő pilóta is ellátogat a nagyszabású eseményre.
2024. 05. 23., 09:26
MiG és Szuhoj harci repülőket állított ki a kertjében egy kiskőrösi gyűjtő. A Dutra Fesztivál megnyitónapján Firkó János is bemutatta kedvenceit a közönségnek.
2024. 05. 22., 09:13
A második világháborút követő években az amerikai légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság legtöbb gépe még dugattyús motorral repült.

  Legfrissebbek most

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.