2023. 12. 07. csütörtök
Ambrus
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

100 éves a magyar légierő

100 éves a magyar légierő
JETfly  |  2018. 08. 13., 10:54
100 éves a magyar légierő

A magyar katonák hatalmas munkát végeztek azért, hogy elmondhassuk, hazánk ma a világ egyik legbiztonságosabb országa - jelentette ki Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a magyar légierő létrejöttének 100. évfordulója alkalmából rendezett állománygyűlésen, augusztus 11-én, szombaton, az MH Pápa Bázisrepülőtéren.

170 éves a Magyar Honvédség rendezvénysorozat keretében megrendezett ünnepségen Németh Szilárd úgy fogalmazott: a honvédelem nemzeti ügy, aminek a 21. században a legfontosabb eleme légterünk megvédése és Pápa ennek egyik biztosítéka.

Az államtitkár felidézte a magyar katonai repülés megalakulásának kezdeteit, annak legjelentősebb képviselőit, akik „nemcsak bátorságukról és hazaszeretetükről tettek tanúbizonyságot, hanem úttörői voltak annak az útnak és egyben hatalmas lépésnek, amelynek köszönhetően Magyarország embert küldetett a világűrbe.” A pápai katonák mindig is jelentős szerepet játszottak a Magyar Honvédség történetében, hiszen 1868 óta vannak jelen a város életében, valamint arra is büszkék lehetnek, hogy a magyar ejtőernyős fegyvernem is itt született – jelentette ki államtitkár, hozzátéve: egy új, virágzásnak induló korszak köszöntött az MH Pápa Bázisrepülőtérre, miután 2008-ban – az egyetértési szerződés és a bázisegyezmény előírásainak megfelelően – ide települt a Nehéz Légiszállító Ezred és a NATO Légiszállítást Irányító Ügynökség. Mára már elmondható, hogy a pápai katonai repülőtér a Magyar Honvédségen belül az egyik olyan pont, ahol a legkorszerűbb, legmodernebb munkafeltételek állnak rendelkezésre. Németh Szilárd ezt követően köszönetet mondott a magyar katonák itthoni és nemzetközi helytállásáért.

 

„Büszkék vagyunk katonáink munkájára és helytállására, hiszen általuk Magyarország a NATO-ban megbecsült tagként, szilárd és megbízható szövetségesként van jelen” – mondta, hozzátéve: a Magyar Honvédség jelenlétével minden magyar állampolgár jövőjét biztosítja, azonban ennek biztosításához fejlesztésekre és modernizációra van szükség. Ezt a célt szolgálja a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, amelynek nyomán egy olyan erős hadsereg, egy olyan Magyar Honvédség áll majd Magyarország rendelkezésére, amely mind személyi állományát, mind haditechnikai eszközeit, egyéb felszereléseit, megbecsültségét tekintve valóban a térség egyik meghatározó haderejévé válhat.

Fotók: Dévényi Veronika

Az ünnepi beszédet követően az államtitkár és a hazai légierős alakulatok parancsnokai szakmai elismeréseket adtak át, majd a program statikus és dinamikus programokkal folytatódott. A Magyar Honvédségnél rendszeresített különböző repülőeszközök dinamikus bemutatója mellett az érdeklődők megismerkedhettek a különböző katonai alakulatok járműveivel, felszereléseivel, valamint bepillantást nyerhetnek a pápai katonai repülőtér mindennapjaiba.

 

 

További fotókért kattintson a linkre!

Az infopapa.hu oldalon is találhatnak további felvételeket!

Könyv jelent meg a 100 éves magyar légierőről!

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-24 14:59:02
Bejárta a netet az Amerikai Haditengerészet 2023. november 20-án balesetet szenvedő P-8A Poseidon többfeladatú tengerészeti járőr repülőgépének fotója, mely a pályán túlfutva a sekély vízben tudott csak megállni. Mutatjuk a legfrissebb felvételeket!
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 06., 13:32
A nemzetközi légiközlekedés egykori pillérének évtizedeken átívelő történetét a 436-os számú járatot repülő, a barbadosi Bridgetownból Miamiba tartó Clipper Goodwill zárta le.
2023. 11. 30., 14:52
November 29-től a Satys PSP Hungary Zrt. gyulai gyárában végzik az Airbus Helicopters Hungary Kft. szomszédos üzemében gyártott helikopter alkatrészek felületkezelését, így a jövőben már száz százalékban Magyarországon gyártott alkatrészeket építenek be a forgószárnyasokba – jelentette be Kiss Attila, a Satys PSP Hungary Zrt. vezérigazgatója Gyulán.
2023. 11. 29., 16:35
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).

  Legfrissebbek most

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Kormányközi megállapodás keretein belül, Szlovénia hat Leonardo AW139M típusú, közepes, többcélú helikopter beszerzéséről döntött, a szerződést 2023. november 28-án írták alá a felek.